"Banii nu aduc fericirea, dar numărul lor da". Cum îți dai seama ca ai o relație nesănătoasă cu banii

"Banii nu aduc fericirea, dar numărul lor da". Cum îți dai seama ca ai o relație nesănătoasă cu banii

Alida Enache

Niciodată nu avem destui bani, oricât de mulți am avea. Deși ne vine foarte greu să recunoaștem, cu toții avem sau am avut la un moment dat o relație deficitară cu banii noștri. Pur și simplu, nu știi niciodată ce să faci cu ei sau cum, mai ales că în ziua de astăzi pare că totul este pe bani.

Situația actuală a finanțelor noastre are o mare legătură cu deciziile pe care noi le-am luat în trecut. Am investit, nu am investit, am cheltuit compulsiv sau am făcut economii... e clar că totul depinde și a depins dintotdeauna de propriile noastre alegeri. Ce-i drept, nu întotdeauna facem cele mai bune alegeri și din această cauză ajungem să avem probleme cu banii. Chiar și așa, cum ai putea lua o decizie bună în legătură cu finanțele tale dacă tu nu înțelegi exact cum funcționează acestea? Mulți ar zice că este chiar simplu: "Ai bani - ești fericit, nu ai bani - mai așteaptă.".

Ilustrație cu o femeie și cu bani care zboară

Aceasta nu este o gândire sănătoasă și dacă nu începi să faci ceva în legătură cu situația ta financiară poți aștepta la infinit deoarece lucrurile nu se vor schimba niciodată. În loc să urăști banii și modul în care aceștia funcționează, ai putea să încerci să îi studiezi, să îi înțelegi și să înveți să-i folosești în favoarea ta.

Pentru a afla dacă și tu ai o relație nesănătoasă cu banii, citește replicile de mai jos și vezi dacă te regăsești în ele.

  • "Niciodată nu mă voi pricepe la gestionarea banilor, așa că de ce să-mi mai bat capul?"
  • "Toți prietenii mei par să o ducă bine din punct de vedere financiar. Sigur fac eu ceva greșit."
  • "Atât timp cât îmi plătesc facturile lunar, pot folosi restul banilor pentru a mă distra."
  • "Viața e scurtă. Mă voi gândi la pensie când voi îmbătrâni."
  • "Mă simt bine doar atunci când ies cu prietenii mei în oraș pentru a cheltui bani"
  • "Prietenii mei nu ies în oraș cu mine dacă nu mergem într-un loc în care să putem cheltui bani."
  • "Părinții mei nu au vorbit niciodată despre bani, așa că nu o voi face nici eu."
  • "Dacă voi rămâne fără bani mă vor ajuta financiar părinții mei."
  • "Banii sunt motivul pentru care există atât de multe probleme în lume."

Dacă și tu te-ai regăsit în replicile citate anterior, asta înseamnă că nu ai o relație prea sănătoasă cu banii tăi. Ei bine, din fericire, acest lucru se poate schimba dacă vei ține cont de anumite lucruri. Acestea sunt câteva trucuri care te vor ajuta să dezvolți o relație mai sănătoasă cu finanțele tale:

  1. Privește banii ca pe niște instrumente. Gândește-te că banii tăi sunt instrumentele tale. Așa cum folosești un ciocan pentru a bate un cui atunci când ai nevoie de acest lucru, așa trebuie să înveți să folosești și banii atunci când ai nevoie de un anumit lucru.
  2. Încetează să mai crezi că banii sunt complicați. Atât timp cât nu faci nimic pentru a înțelege mai bine cum funcționează banii, nu vei reuși să dezvolți o relație sănătoasă cu aceștia. În ziua de astăzi poți învăța absolut orice dacă depui un mic efort, așa că de ce nu ai încerca să studiezi și arta banilor? Până la urmă, nimeni nu a fost învățat de mic cum să folosească banii, așa că nici nu este de mirare că multe persoane ajung să aibă probleme din cauza lor! Din fericire, acest lucru se poate schimba atunci când tu vei alege să afli care sunt secretele banilor.
  3. Schimbă-ți convingerile. Încă din copilărie preluăm anumite comportamente de la părinții noștri și exact același lucru se întâmplă și în cazul gestionării finanțelor. Întreabă-te care au fost acele lucruri pe care le-ai învățat tu de la părinții tăi în legătură cu banii. Cu siguranță îți vei da seama că ți-ai format anumite convingeri ascultând conversațiile părinților tăi în legătură cu situația lor financiară. Ei bine, tu ai puterea de a schimba aceste convingeri și de a renunța complet la ele dacă simți că acestea nu te reprezintă. Trebuie doar să le conștientizezi.
  4. Încearcă să înțelegi că situația ta financiară se poate schimba oricând. Totul este temporar atunci când vine vorba despre bani. Ei pot dispărea la fel de repede precum au apărut și vice-versa și, tocmai din acest motiv, situația ta financiară se poate schimba oricând.
  5. Găsește-și o persoană care să te îndrume. Dacă tu crezi că un apropiat de al tău deține secretele gestionării banilor, nu mai sta pe gânduri și cere-i câteva sfaturi! Mai mult, te poate ajuta să discuți despre situația ta financiară cu apropiații sau cu partenerul tău. Vă puteți face împreună un plan financiar pe care să îl urmați și vă puteți motiva unul pe celălalt.
  6. Nu te mai compara cu alții. Nu poți știi niciodată câți bani câștigă o anumită persoană sau care este situația sa financiară. Oricât de bogată ar părea, oricât de bine ar părea că o duce, acestea pot fi doar niște aparențe de care tu nu ar trebui să te lași păcălit/ă.
  7. Bucură-te de întregul proces. Banii nu aduc fericirea, cu siguranță, dar banii te ajută să călătorești, să studiezi și să te ocupi de pasiunile tale. Așa că, până la urmă te folosești de banii pe care îi câștigi pentru a fi fericit și ar trebui să te bucuri de întreg procesul.
  8. Nu mai cheltui bani compulsiv. Încearcă să îți stăpânești acele gânduri care îți spun că valoarea ta ca om se bazează pe suma de bani pe care obișnuiești să o cheltui.
  9. Axează-te pe țelurile tale, ci nu pe suma în sine. Atunci când vine vorba de prioritățile tale, ar trebui să pui înainte de orice țelurile tale. Mai apoi poți face un calcul pentru a înțelege care este modul în care banii te vor putea să-ți împlinești visele. Unele dintre ele nu vor avea nicio legătură cu banii, în timp ce altele se vor baza strict pe situația ta financiară. Atât timp cât ești realist/ă nu ai de ce să te descurajezi!

Acestea au fost cele mai importante trucuri pe care trebuie să le pui în practică atunci când îți dorești ca relația ta cu banii să devină sănătoasă. Tu ce crezi? Știai că poți avea o relație sănătoasă cu banii tăi?

Citește și: Cum să economisești bani la supermarket - 10 sfaturi simple și eficiente

Surse articol: Shondaland, Medium, Yourmoneysorted

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Un tată le răspunde celor care spun că nu ar trebui să-și pupe fiul de 5 ani pe buze. "O să-l pup cât timp o să-mi permită"
Un tată le răspunde celor care spun că nu ar trebui să-și pupe fiul de 5 ani pe buze. "O să-l pup cât timp o să-mi permită"
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.