Când cad Floriile în 2022 și ce trebuie să știi despre Duminica Floriilor?

Când cad Floriile în 2022 și ce trebuie să știi despre Duminica Floriilor?

Redactor Raluca Margean

Floriile sau Duminica Patimilor reprezintă o sărbătoare creștină ce comemorează Intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim, înainte de Săptămâna Patimilor. Floriile se sărbătoresc întotdeauna cu o săptămână înainte de Paști și este precedată de Sâmbăta lui Lazăr, ziua în care Isus Hristos a săvârșit minunea învierii lui Lazăr. Află din acest articol când cad Floriile în 2022 conform calendarului ortodox și ce tradiții și obiceiuri ar trebui să se respecte în această zi plină de semnificații!

Când sunt Floriile în 2022: află data exactă!

Floriile nu au o dată exactă, dar se sărbătoresc întotdeauna cu o săptămână înainte de Paști. Cum în 2022, Paștele ortodox cade duminică, 24 aprilie, Floriile vor fi pe 17 aprilie. În ceea ce privește Paștele catolic, acesta se va sărbători pe 17 aprilie 2022, iar Floriile catolice vor fi pe 10 aprilie 2022. Duminica Floriilor mai poartă denumirea de Duminica Patimilor deoarece precede Săptămâna Mare, cunoscută ca Săptămâna Patimilor.

Fresca infastisand intrarea lui Iisus in Ierusalim

Ce semnificație au ramurile de salcie de Florii? 

De Florii se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim. În penultima carte din Vechiul Testament ( Cartea lui Zaharia) se menționează faptul că Iisus Hristos a intrat în Cetatea Sfântă smerit, călare pe un asin, fiind întâmpinat cu ramuri de finic și urale de bucurie: "Bucură-te foarte fiica Sionului, veselește-te fiica Ierusalimului, căci iată Împăratul tău vine drept și biruitor, smerit și călare pe asin, pe mânzul asinei" (Zaharia IX, 9). ... "Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana întru cei de sus!"

În amintirea acestui eveniment, s-a instaurat obiceiul ca în Duminica Floriilor să se aducă la biserică ramuri de salcie, care înlocuiesc ramurile de finic și măslin ce nu se găsesc în România. Salcia are ca semnificație biruința vieții împotriva morții

Salcia are o simbolistică deosebită în biserica creștină, fiind întâlnită pentru prima dată în scrierile ”Păstorul lui Herma”, o carte apocrifă din secolul al II-lea pe care unii Părinți ai Bisericii au considerat-o canonică și au inclus-o în lista cărților Noului Testament. În această carte creștină, martirii sunt numiți "ramuri de salcie purtătoare de rod" ale copacului divin, care este Hristos. Cu alte cuvinte, cei ce își dăruiesc viața lui Hristos nu rămân în moarte, ci o biruiesc prin Hristos.

O altă simbolistică a salciei este legată de legenda Maicii Domnului care, cu sufletul plin de durere, s-a dus să-și vadă fiul răstignit pe cruce. În drumul său, a trebuit să treacă o apă curgătoare foarte periculoasă. Acolo, ea s-a rugat la toate plantele din jur să o ajute să treacă apa, dar niciuna nu s-a îndurat de suferința sa, cu excepția unei salcii bătrâne. Aceasta și-a aplecat crengile deasupra apei, ca  Maica Domnului să poată trece pe malul celălalt. În semn de mulțumire, Maria a sfințit salcia și de atunci ramurile de salcie sunt aduse an de an la biserică, în ziua de Florii. 

În zilele noastre, cine sărbătorește Floriile adună crenguţe de salcie și le aduce la biserică pentru a fi sfinţite. Oamenii așează ramurile de salcie sfințite la icoane pentru a fi feriți de rele și de boli sau le duc la cimitir și le pun pe mormintele celor dragi. În unele zone, ramurile păstrate la icoane se pun vara pe foc, atunci când sunt furtuni sau se aruncă în curte, atunci când plouă cu grindină.

Prin unele părți ale țării, crenguțele de salcie sunt agățate la uşa de la intrarea din casă pentru protecția locuinței. Alți creștini și le leagă de mijloc, pentru a scăpa de diverse dureri și pentru a deveni mai puternici.

Un alt obicei străvechi era ca fetele să își pună crenguțe de salcie sub pernă înainte de culcare ca să devină mai frumoase peste noapte şi ca să se mărite în acel an. 

De asemenea, în trecut era obiceiul ca părinţii să-i lovească ușor pe copii cu nuieluşa de salcie când veneau de la biserică, pentru că astfel se credea că vor crește sănătoşi şi vor deveni mai înţelepţi. 

Ce tradiții și obiceiuri trebuie să respectăm în sărbătoarea de Florii?

Sărbătoarea de Florii este una plină de semnificații. De-a lungul timpului, în lumea creștină s-au împământenit o mulțime de tradiții și obiceiuri care se mai păstrează și astăzi în unele părți ale țării. De asemenea, există și o mulțime de superstiții în care mai cred încă unii oameni de pe la țară.

Ramuri cu muguri asezate peste o cruce din lemn : traditii de Florii 2022

Iată ce este bine și ce nu este recomandat să faci în ziua de Florii:

  • Gospodinele obișnuiesc să pună la copt atâtea pâini de grâu câți membri are familia. Pâinile sunt diferite ca formă și mărime, în funcție de vârsta fiecărui membru al familiei. Pâinile se dau de pomană oamenilor nevoiași. În unele zone ale țării, în loc de pâini se coc plăcinte.
  • Fetele care doresc să-şi întâlnească în acel an sufletul-pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii, să se spele pe cap cu apa respectivă, apoi s-o verse la rădăcina unui copac înflorit, înainte să răsară soarele.
  • În alte zone, spălatul pe cap în ziua de Florii este total interzis deoarece se crede că vei albi înainte de vreme. Totuși, dacă trebuie neapărat să te speli, este important să folosești doar apă sfințită sau descântată.
  • Unii oameni cred că este bine să te împărtăşeşti de Florii deoarece așa ai mai multe şanse să ți se îndeplinească orice dorinţă.
  • În ziua de Florii, se scot hainele la aerisit afară, obiectele din casă se repară sau se înnoiesc. Fetele își scot obiectele de zestre afară la soare pentru a-și atrage ursitul.
  • În Banat și Transilvania, fetele pun o oglindă și o cămașă curată sub un copac altoit. Le lasă acolo până după răsăritul soarelui, după aceea, le iau și le folosesc ca talismane pentru dragoste și sănătate.
  • O superstiție străveche spune că nu este bine să plantezi pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia nu vor face fructe, ci doar flori. 

Pelerinajul de Florii

Conform tradiției, de Florii se realizează un pelerinaj în cinstea Intrării Mântuitorului în Cetatea Ierusalimului. Acest obicei se păstrează încă din secolul al V-lea. Conform Historia.ro, în Constantinopol avea loc o procesiune solemnă la care participa împăratul şi toată curtea sa. Mulţimea credincioşilor purta ramuri de finic, măslin şi liliac, iar credincioșii intonau cântece de bucurie în cinstea lui Iisus. Obiceiul procesiunii se mai păstrează și astăzi, pelerinajul fiind considerat o adeverire a biruinței lui Hristos asupra morții lui Lazăr și o prevestire a biruinței Mântuitorului asupra păcatului, morții si iadului, prin propria sa Înviere din morți. Conform orânduirii bisericești, pelerinajul de Florii trebuie să înceapă și să se încheie într-o biserică. 

Slujbele de Florii

În seara de Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară încep să se facă slujbe speciale numite denii. Prin aceste slujbe, credincioșii sunt chemați să-L însoțească pe Hristos pe drumul crucii, deniile având rolul de a aminti patimile lui Isus din Săptămâna dinainte de Înviere. Deniile începute în Duminica Floriilor se continuă în serile de luni, miercuri, joi și vineri din Săptămâna Mare și cuprind rugăciuni și cântări specifice doar perioadei Sfintelor Paști.

Preot care citeste din Biblie in Biserica de Florii

De asemenea, de Florii se citește și Sfânta Evanghelie, în care se pomenește și de recunoștința Mariei față de Iisus pentru învierea din morți a fratelui ei, Lazăr din Bretania.

Citește și: Tradiții şi superstiţii de Învierea Domnului

Cum va fi vremea în Duminica Floriilor?

În popor se spune că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, conform superstițiilor străvechi, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

Gradina cu flori de primavara

Conform prognozei meteo a Administrației Naționale de Meteorologie, în 2022 de Florii temperaturile vor fi ușor mai ridicate în partea de sud-est a țării, iar în rest se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă a anului.

De ce Floriile se mai numesc și ”Nunta urzicilor”?

În această perioadă înfloresc urzicile, fără să fie însă bune de mâncat. Din acest motiv, sărbătoarea de Florii se mai numește în unele zone ale țării și „Nunta urzicilor”.

Floriile 2022: Care sunt numele care se sărbătoresc în această zi?

De Florii se sărbătoresc românii care poartă numele de flori, atât bărbați, cât și femei. Florin și Florentina sunt numele cele mai cunoscute care își serbează onomastica în această zi, însă există și alte nume sărbătorite de Florii, printre care:

  • Anemona
  • Iris
  • Brândușa
  • Camelia
  • Codrin/Codruț
  • Crina/ Crin
  • Daria/Dalia/Delia
  • Florina/Floarea/Florica
  • Lăcrămioara
  • Laur/Laurențiu/Laura
  • Luminița
  • Luciana/Lucian
  • Liliana
  • Mălina
  • Mugurel
  • Margareta
  • Narcis/Narcisa
  • Trandafira
  • Violeta
  • Viorel/Viorica

Mesaje de Florii

Dacă vrei să transmiți felicitări de Florii prietenilor și cunoscuților care se sărbătoresc în această zi, îți oferim mai jos câteva idei de mesaje:

  • ”Să ai o zi minunată, așa cum este floarea al cărui nume îl porți!”
  • ”De Florii să fii înconjurată de toată dragostea cu care primăvara își întâmpină florile, să fii veselă și plină de viață si să se răsfrângă asupra ta toată bunătatea cu care soarele dezmiardă natura”.
  • ”Ești cea mai frumoasă dintre toate florile din lume! La mulți ani, draga mea!”
  • ”Asemenea unei flori, aduci bucurie și luminezi viața celor din jurul tău. Îți doresc să primești la rândul tău înmiit tot ceea ce  transmiți tu în fiecare clipă. Te iubesc!”
  • ”De ziua ta, frumoasă floare, îți doresc să zâmbești, să iubești și să fii iubită. La mulți ani cu bucurie!”

Urări de Floriile catolice

Aceleași mesaje pot fi trimise și de Floriile catolice care se sărbătoresc în 2022 pe data de 10 aprilie. Dacă nu ai găsit mai sus urările potrivite, iată și alte idei pentru inspirație:

  • Flori frumoase să răsară-n calea ta, zile lungi și fericire îți doresc din partea mea.
  • Îţi doresc ca această zi minunată de primăvară să fie urmată de altele mult mai frumoase şi mai deosebite, pline de bogăţie sufletească şi nu numai.
  • ”Îți doresc să fii împlinită, sănătoasă și veselă toată viața, iar ziua de azi să fie cu totul specială!La mulți ani!”
  • La mulți ani și voioșie/Domnul alături să-ți fie/Bucurii să-ți dăruiască și nimic să nu-ți lipsească! La mulți ani!
  • „De zâmbet îți doresc să-ți fie fața plină/În drumul tău să ai mereu lumină/ În inimă să porți sămînță de iubire/ Mulți Ani și multă multă fericire!”

Indiferent că este vorba de Floriile ortodoxe sau catolice, această zi de sărbătoare este una plină de bucurie. Este primăvară, copacii au înflorit și întreaga natură s-a trezit la viață. Vasile Alexandri ilustrează perfect sentimentul pe care-l au de cele mai multe ori oamenii în această zi:

”Iată zile-ncălzitoare/ După aspre vijelii/ Vin Floriile cu soare/Și soarele cu Florii

Primăvara-ncântătoare/Scoate iarba pe câmpii/Vin Floriile cu soare/Și soarele cu Florii

Lumea-i toată-n sărbătoare/Ceru-i plin de ciocârlii/Vin Floriile cu soare/Și soarele cu Florii

Păcat, zău, de cine moare/Și ferice de cei vii! Vin Floriile cu soare/Și soarele cu Florii

Copiliță, nu vrei oare/Nu vrei cu mine să vii/ Când Floriile-s cu soare/Și soarele cu Florii?

Să culegem la răcoare/Viorele albăstrii? Hai! Floriile-s cu soare/Și soarele cu Florii.

Eu ți-oi da de orice floare/Mi de sărutări și mii./Hai! Floriile-s cu soare/Și soarele cu Florii.

Iar tu, dulce zâmbitoare,/Te-i face că te mânii../Hai! Floriile-s cu soare/Și soarele cu Florii.”

Așadar, Floriile reprezintă o sărbătoare ce comemorează un eveniment important din creștinătate, și anume intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim. Este o zi fericită, pe care trebuie s-o primim cu bucurie, dar și cu smerenie, în așteptarea săptămânii ce urmează, Săptămâna Patimilor. 

Citește și: Cele mai puternice rugăciuni în Săptămâna Patimilor

Surse foto: iStock.com

Articolul urmator
Este sau nu mare păcat să lucrezi duminica?
Este sau nu mare păcat să lucrezi duminica?
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.