Când este Lăsata Secului în 2019. Iată ce este bine să faci și ce nu

Când este Lăsata Secului în 2019. Iată ce este bine să faci și ce nu

Redactor Raluca Margean

Lăsata Secului este o sărbătoare care marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înaintea unuia dintre cele patru mari posturi din calendarul ortodox: Postul Nașterii Domnului, Postul Sfintelor Paști, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și Postul Adormirii Maicii Domnului. După sărbătoarea de Lăsata Secului începe prima zi de post și credincioșii nu mai mănâncă brânză, carne, lapte, ouă și nu mai beau alcool. Postul Crăciunului este lung, dar există multe zile de sărbătoare în care credincioșii au dezlegare la pește sau ulei și vin.

Chiar dacă postul este văzut de cele mai multe ori doar ca un efort alimentar, el este mai întâi de toate un îndemn la reculegere, rugăciune și căință. De aceea, este important ca în timpul postului, pe lângă abținerea de la mâncăruri, credincioșii să se roage pentru iertarea păcatelor și să se abțină de la făptuirea unor lucruri necuviincioase, păcate făcute cu gândul și cu trupul. Postul trebuie văzut ca un act spiritual, de întoarcere către Dumnezeu, nu doar ca o dietă purificatoare.

Când se sărbătorește Lăsata Secului în 2019

Conform calendarului creștin ortodox, în 2019, Postul Crăciunului începe în data de 14 noiembrie, astfel că Lăsata Secului se sărbătorește cu o zi înainte, în data de 13 noiembrie. Postul Crăciunul durează 40 de zile, până la data de 24 decembrie, inclusiv.

Primele mențiuni despre practicarea Postului Nașterii Domnului datează din secolele IV-V, când unii credincioși posteau timp de șap­te zile, iar alții - șase săptămâni. Începând cu secolul al XII-lea, s-a uniformizat durata Postului Crăciunului în Biserica Ortodoxă, hotărându-se ca toți credincioșii să postească timp de 40 de zile.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Lăsata Secului

lăsata secului-masă festivă

Fiind ultima zi în care se mănâncă produse de origine animală, se obișnuiește ca de Lăsata Secului familia să se strângă la masă și să petreacă, la fel ca într-o zi de sărbătoare. Pregătirile pentru masa festivă încep încă de la primele ore ale dimineții, când gospodinele prepară bucatele, apoi se duc la biserică pentru a împărți plăcinte cu brânză, vin sau chiar friptură.

Masa festivă

În unele colțuri ale țării, masa festivă trebuie să aibă fețe de masă albe, iar în mijlocul mesei trebuie „să troneze” pâine și sare. După masa festivă, toate vasele în care s-a gătit și s-a mâncat sunt bine curățate, să nu rămână nicio urmă de grăsime animală, deoarece în acele vase se vor prepara și mânca alimentele în timpul postului.

În unele zone ale țării, resturile rămase de la masă sunt strânse, mărunțite și aruncate spre cer, în direcția răsăritului, pentru a hrăni păsările. Oamenii cred că, în acest fel, recolta din anul următor nu va fi stricată de păsări, în semn de mulțumire pentru hrana de acum.

După masă, oalele se vor așeza cu gura în jos pentru ca familia să fie ferită de pagubă în anul ce urmează. Totodată, fețele de masă și așternuturile se vor spăla pentru ca acestea să rămână curate tot anul.

lăsatul secului-usturoi

Ferestrele se ung cu usturoi

Ușile și ferestrele caselor, dar și porțile gospodarilor sunt unse cu usturoi (sau se agață legături de usturoi la geamuri) pentru ca strigoii și spiritele rele să fie alungate, iar blestemele să nu se lege de casa respectivă.

De Lăsata Secului se fac ultimele nunți

Pentru că în următoarea zi începe Postul Crăciunului, de Lăsata Secului se fac ultimele nunți din anul respectiv.

Nu ai voie să dai cu împrumut nimic în această zi

Ca să nu atragi necazurile asupra ta și a familiei tale, de Lăsata Secului nu ai voie să dai nimic cu împrumut.

lăsata secului-lup

Se ține atârnată o secure pentru a speria lupii

De obicei, în zilele de 12, 13 și 14 noiembrie se sărbătoresc Filipii, despre care se spune că apără casa de rele, de foc, de lupi și de șerpi. Prin urmare, pentru a te feri de boli, lupi și alte rele, e bine să atârni la ușă o secure.

Chiar dacă unele datini și obiceiuri nu mai sunt ținute cu sfințenie, e bine să nu le uităm, pentru că țin de rădăcinile noastre strămoșești!

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Noua Apocalipsă este anunțată de astronomi. Când se așteaptă să se încheie viața pe Pământ
Noua Apocalipsă este anunțată de astronomi. Când se așteaptă să se încheie viața pe Pământ
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.