Când pică Floriile în 2021? Sărbătoarea așteptată de toți cei cu nume de flori

Când pică Floriile în 2021? Sărbătoarea așteptată de toți cei cu nume de flori

Redactor Andreea Baluteanu

Dacă porți nume de floare, cu siguranță aștepți cu nerăbdare ziua de Florii 2021. Una dintre cele mai frumoase sărbători ale creștinătății are loc cu o săptămână înainte de Paște, reprezentând un moment de bucurie înainte de întunecata Săptămână a patimilor.

Află din rândurile de mai jos când sărbătorim Floriile în anul 2021, dar și care sunt obiceiurile de respectat și interdicțiile formulate în această zi sfântă. Găsești toate aceste informații în rândurile de mai jos!

Florii 2021 la ortodocși: când cade sărbătoarea

Floriile 2021 în România sunt sărbătorite cu o săptămână înainte de Duminica Paștelui, respectiv pe 25 aprilie. Sperăm să avem vreme frumoasă și caldă, deoarece această celebrare e una dintre cele mai frumoase din calendarul nostru.

pictura cu iisus care intra in ierusalim calare pe un asin si este intampinat cu oameni cu frunze

La fel ca Paștele, Floriile sunt o sărbătoare cu dată variabilă, premergând Învierea Domnului cu o săptămână. Îți amintim că ziua în care cade Paștele este calculată în funcție de două evenimente: unul fix, respectiv echinocțiul de primăvară, și unul variabil, luna plină.

Citește și: În atenția credincioșilor! Când pică Paștele în 2021

Floriile la catolici 2021

Ziua de Florii 2021 în calendarul catolic este calculată conform aceluiași procedeu, precedând cu o săptămână Paștele. Dat fiind faptul că Învierea lui Iisus Hristos este sărbătorită pe data de 4 aprilie de către credincioșii de rit catolic, și Floriile sunt celebrate mai devreme, pe 28 martie.

De ce această diferență? Sunt ani în care Paștele catolic și cel ortodox au coincis, așa cum s-a întâmplat, cel mai recent, în 2017. În 2021, cele două sărbători de marcă ale creștinătății sunt despărțite de aproape o lună de zile.

Explicația? Pe lângă faptul că Paștele este stabilit în funcție de cele două evenimente pe care ți le-am precizat mai sus, catolicii și ortodocșii folosesc calendare diferite. Supușii Papei urmează astfel calendarul reformat, gregorian, în timp ce ortodocșii se raportează în continuare la calendarul iulian, pe rit vechi. Astfel se înțelege de ce Floriile catolice din 2021 au loc la o dată diferită de cea ortodoxă.

Ce se întâmplă în Duminica Floriilor?

Celebrată de mai bine de 2000 de ani, sărbătoarea Floriilor mai este numită și Duminica Stâlpilor, dar și Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului. Semnificația Floriilor 2021 este extrem de profundă, marcând un moment plin de emoție, respectiv Intrarea Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, călare pe un asin, când a fost întâmpinat de către oameni cu ramuri de curmal sau de palmier.

Floriile reprezintă de asemenea prima ocazie în care Mântuitorul a acceptat să fie tratat regește și să fie numit împărat. Conform Evangheliilor, oamenii I-au spus: „Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!"

Practic, Duminica Floriilor se celebrează mai întâi la biserică, acolo unde credincioșii participă la slujbă și se împărtășesc. Tradiția ne îndeamnă să ducem în lăcașul sfânt ramuri de salcâm care sunt binecuvântate de către preot și aduse apoi acasă, unde sunt așezate cu respect în fața icoanelor și păstrate cu sfințenie până la următoarea zi de Florii. Se spune că aceste ramuri păzesc ocupanții casei de rele și de boală și aduc alinare de câte ori familia trece prin necazuri.

barbat cu turban calare pe asin printre frunze de palmier pe fundalul cerului la asfintit

În unele zone ramurile de salcâm sunt așezate în pomi, pentru ca aceștia să fie mai roditori sau chiar plantate undeva în grădină. Sfințite, ramurile pot vindeca animalele bolnave.

Ramurile de salcâm sfințite de Florii mai pot fi puse la păstrare la porți, pe prispa casei, pe morminte sau pe orice alt loc curat și purificat.

Există de asemenea un alt obicei frumos, ca părinții să lovească copiii cu ramuri de salcâm binecuvântate pentru ca aceștia să crească sănătoși și înțelepți.

Duminica Floriilor 2021 este precedată de altă sărbătoare sfântă, și anume Sâmbăta lui Lazăr, ziua în care Mântuitorul l-a înviat pe Lazăr la 4 zile după ce acesta murise.

Ce avem voie de Florii

Sărbătoarea care precede Paștele e bogată în rituri și datini, care mai de care mai frumoase. În viața noastră citadină, neglijăm toate aceste obiceiuri lăsate moștenire din moși-strămoși, dar nu strică să îți amintești de ele și, dacă îți este cu putință, să le insufli mai departe generațiilor viitoare.

Un obicei de Florii este acela al aerisirii hainelor, al curățirii casei de tot ce e vechi și al reînnoirii obiectelor din locuință.

Fetele necăsătorite care își caută ursitul sunt îndemnate să își scoată zestrea afară de Florii, în lumina soarelui. În unele zone, tinerele fierb seara busuioc, iar dimineața se spală pe cap cu zeama rezultată. Astfel părul lor va fi luminos și frumos, iar tinerii îl vor admira, fiind atrași de aspectul lor ca de pomii roditori.

biserica ortodoxa cu turle albastre si aurii in fata se vad ramurile de salcami

Tot de Florii se agață în pomi mărțișoarele pe care le-ai purtat de la 1 martie. Acestea trebuie înnodate de ramurile unui pom înflorit sau al unui măceș și astfel vor aduce prosperitate și bogăție.

Tot în Duminica Floriilor poți consuma pește, sărbătoarea presupunând o dezlegare la acest aliment.

Citește și: Duminica Floriilor: tradiții și obiceiuri pentru această zi mare

Nu numai fetele tinere, dar și femeile în vârstă cinstesc Floriile 2021. Dacă interesul acestora nu mai este căsătoria, în schimb nu le deranjează să scape de disconfortul asociat vârstei, așa că de sărbătoare se lovesc peste șale cu salcia sfințită de preot ca să nu mai sufere de dureri.

Există tradiții atât de frumoase de Florii care diferă de la zonă la zonă. Recunoscute pentru talentul lor culinar, moldovencele prepară plăcinte pe care le dau apoi de pomană săracilor. Floriile reprezintă de asemenea un bun prilej de a ne gândi la cei care au plecat dintre noi.

În Transilvania și Banat tradiția le învață pe fetele necăsătorite să așeze o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit și să le lase acolo până la răsăritul soarelui. Pot folosi apoi aceste obiecte în vrăjile de dragoste și de sănătate, un obicei atipic pentru o sărbătoare de sorginte creștină.

În Oltenia, în centrul atenției de Florii sunt tinerii recent căsătoriți. Dacă și-au unit destinele în anul trecut, îndrăgostiții sunt invitați la biserică, îmbrăcați în hainele de mire și de mireasă, unde îngenunchează pe un petic de pânză albă și se spovedesc. Cuplul merge apoi la nași, la socrii mari și cei mici, urmând să își ceară iertare și de la acești oameni atât de dragi. Datina poartă numele de „Iertarea de Florii” sau de „Spovedania pe petic alb”, descriind cu atâta acuratețe procesul.

Tot de Florii îți poți pune o dorință, iar aceasta se va îndeplini, dar numai dacă ai ținut post și te-ai împărtășit în Ziua intrării Domnului în Ierusalim.

Nu te așteaptă însă numai obiceiuri frumoase care fac bine la suflet de Duminica Floriilor, dar și interdicții. Descoperă-le în rândurile de mai jos!

Iată ce nu ai voie să faci de Florii 2021:

  • nu spăla, nu călca și nu găti. E o zi sfântă, marcată cu cruce roșie în calendar, așa că ești descurajată să trebăluiești prin casă.
  • Nu te spăla pe cap. Ai „liber” la acest gest numai dacă folosești apă sfințită sau licoarea obținută după fierberea busuiocului. Vei sfida această interdicție? Poți ajunge să albești înainte de vreme.
  • Nu te da cu parfum și nici cu loțiuni aromate, ci doar cu apă sfințită.
  • Din acest moment, evită să mai gătești urzici. Aceste plante primăvăratice nu mai sunt considerate comestibile după Florii.
  • Nu te certa. Da, e un îndemn valabil pentru orice zi a lunii, dar se spune că certurile de Florii vor fi reluate pentru tot restul anului.
  • Nu uita de cei plecați dintre noi. Dacă vei neglija mormintele celor dragi, care trebuie să întâmpine Floriile curate, cu o lumânare aprinsă lângă ele și o ramură de salcie, nu vei beneficia nici tu de sprijin la bătrânețe.
  • Nu planta pomi în săptămâna de dinainte de Florii și nici nu sădi flori. Poți să îți înfrumusețezi grădina după această dată.

Floriile 2021 sunt un prilej de bucurie și de rememorare a intrării Domnului în Ierusalim, acolo unde a fost întâmpinat așa cum se cuvine. Celebrate cu o săptămână înaintea Paștelui, Floriile ne pregătesc pentru Săptămâna Patimilor și pentru vestea Învierii.

Surse: Ziarul Unirea, abrudinfo.ro, a1.ro, timpul.md, realitatea.net, Doxologia

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Din ce este făcut mirul. Toți creștinii trebuie să știe asta
Din ce este făcut mirul. Toți creștinii trebuie să știe asta
Ce nume de agent secret ți se potrivește?
Incepe quiz
Ce nume de agent secret ți se potrivește?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.