Ce au mâncat Iisus și cei 12 apostoli la Cina cea de Taină? Simbolistica ascunsă a Ultimei Cine a Mântuitorului

Ce au mâncat Iisus și cei 12 apostoli la Cina cea de Taină? Simbolistica ascunsă a Ultimei Cine a Mântuitorului

Alida Enache

Ultima Cină a lui Iisus Hristos alături de apostolii săi, înainte de a fi răstignit pe cruce, este descrisă în Evanghelia lui Ioan (13:21) și a făcut subiectul a numeroase teorii conspiraționiste pe parcursul timpului. Este vorba despre momentul în care Mântuitorul le-a spus celor 12 ucenici ai săi că unul dintre ei l-a trădat, iar secvența a fost surprinsă într-o adevărată capodoperă de artă de nimeni altul decât Leonardo da Vinci. Lucrarea sa ascunde semnificații și detalii neașteptate.

Timp de trei ani, între 1494 și 1497, Leonardo Da Vinci a muncit din greu pentru a crea una dintre cele mai mari capodopere ale Renașterii italiene. Faimoasa sa lucrare, "Cina cea de taină", măsoară 460 x 880 cm și a fost executată în tempera și ulei, calitatea sa fiind, din păcate, foarte slabă.

Pe când se pregătea să încheie opera creștină, aceasta a început deja să se deterioreze. La momentul actual, pictura ocupă un perete din sala de mese de la mănăstirea Santa Maria delle Grazie din Milano și face subiectul a numeroase conspirații și povești. Nu puțini sunt cei care au încercat să descopere adevărata simbolistică a tabloului, iar unele dintre explicațiile experților în domeniu sunt surpinzătoare și bizare.

Momentul surprins de către Leonardo Da Vinci în capodopera sa reprezintă o secvență din ultimele zile ale lui Iisus Hristos pe Pământ. Cu scurt timp înainte ca el să fie trădat de Iuda și răstignit pe cruce, a organizat o cină cu toți uncenii săi, după cum relatează Biblia. La masa respectivă, Mântuitorul le-a spus celor 12 apostoli aflați în jurul său că este conștient că unul dintre ei îl va vinde, iar artistul italian a încercat să prezinte reacția fiecăruia după ce a primit această veste.

După cum bine se poate vedea în pictură, se fac numeroase aluzii la numărul trei, care ar putea semnifica Sfânta Treime. Cei 12 apostoli sunt așezați în grupuri de câte trei: Bartolomeu, Iacob cel Tânăr și Andrei; Iuda, Petru și Ioan; Toma, Iacob și Filip; Iuda Tadeul, Matei și Simon, iar Iisus Hristos este așezat chiar în mijlocul lor și centrul tabloului. De asemenea, în imagine apar doar trei ferestre, în timp ce Mântuitorul este reprezentat sub formă de triunghi.

De menționat este și faptul că personajul despre care mulți ar fi crezut că este Magdalena este, de fapt, Ioan. El a fost pictat cu trăsături feminine deoarece era cel mai tânăr dintre ucenici, iar artiștii renascentiști așa obișnuiau să evidențieze diferența de vârstă.

Care au fost bucatele mâncate la Cina cea de Taină

Deși s-ar putea crede că Iisus Hristos și apostolii săi s-au înfruptat cu bucatele alese la Cina cea de Taină, aceștia au consumat, de fapt, doar vin și pâine. Leonardo da Vinci a încercat, totuși, să îmbogățească masa acestora și a mai adăugat un platou de pește cu portocale. Țiparul, căci acesta este peștele prezent în tablou, nu ar fi existat în perioada răstignirii Fiului lui Dumnezeu, însă era un preparat cunoscut în Italia, în secolul al XV-lea, în tipul lui Da Vinci.

Imagine cu vinul și păinea din Biserică

De asemenea, strugurii și smochinele erau abundente în acea zonă, dar nu ar fi putut exista chiar la începutul primăverii. În schimb, fructele prezente în tablou ar putea fi smochine uscate.

Papa Benedict al XVI-lea a specificat că Iisus Hristos și apostolii săi nu au consumat miel la Cina cea de taină. Mântuitorul a luat locul mielului atunci când le-a oferit ucenicilor săi vin și pâine, după cum spune și pasajul biblic "luați și mâncați, acesta este corpul meu".

Este mierea aliment de post? Ce spune Biserica

Surse foto: iStock

Surse articol: Descopera, Enigmatica, Evz

Articolul urmator
Legenda fiolei cu sângele Mântuitorului. Biserica Sfântului Sânge din Bruges, Belgia, găzduiește o asemenea relicvă impresionantă
Legenda fiolei cu sângele Mântuitorului. Biserica Sfântului Sânge din Bruges, Belgia, găzduiește o asemenea relicvă impresionantă
Cine te va trada in viata?
Incepe quiz
Cine te va trada in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.