Ce este ochiul lui Horus și ce semnificație are

Ce este ochiul lui Horus și ce semnificație are

Redactor Raluca Margean

Ochiul lui Horus este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Egiptului Antic. Cunoscut anterior ca Wadjet (ochiul minții și al adevărului absolut), acest simbol este unul magic și se crede despre el că oferă protecție, sănătate și tinerețe veșnică.

ochiul lui horus-imagine cu simboluri egiptene

Datorită puterilor sale și a credinței că îți poate îndeplini orice dorință, Ochiul lui Horus a fost utilizat în mod popular de vechii egipteni, ca amulete. Chiar și astăzi, Ochiul lui Horus continuă să fie folosit ca simbol al protecției.

O poveste despre trădare și crimă

Originea Ochiului lui Horus poate fi găsită în mitul lui Seth și Osiris. Vechii egipteni credeau că Osiris era regele Egiptului și că fratele său, Seth, își dorea tronul. Prin viclenie, Seth a reușit să-l ucidă pe fratele său, devenind astfel noul rege. Soția lui Osiris, Isis, care era zeița magiei, a vieții și a vindecării, a reușit însă să-l readucă temporar pe soțul ei la viață. Curând însă, Seth, care este considerat diavolul mitologiei egiptene, l-a ucis pe Osiris și l-a tăiat în bucăți.

Costul răzbunării și darul restaurării

Osiris a continuat să fie adorat ca zeu al morților, iar Isis l-a născut, nu după mult timp pe Horus, fiul lui Osiris. Când Horus a ajuns la vârsta adultă, a căutat să răzbune moartea tatălui său, prin urmare a luptat într-o serie de bătălii și, în cele din urmă, l-a învins pe Seth. Cu toate acestea, în urma unei bătălii cu Seth, Horus și-a pierdut un ochi.

Conform unei versiuni a legendei, Seth i-a smuls ochiul lui Horus, l-a sfâșiat în șase părți și l-a aruncat. Într-o altă versiune, însuși Horus a fost cel care și-a scos ochii, ca jertfă pentru a-și aduce tatăl înapoi din morți. În cele din urmă, ochiul pierdut al lui Horus a fost restaurat magic fie de Hathor (adesea considerată a fi consoarta lui Horus), fie de Thoth, zeul înțelepciunii, al echilibrului și al armoniei. Deoarece Horus și-a recăpătat vederea în mod miraculos, ochiul său este un simbol al triumfului împotriva răului și al sacrificiului pentru adevăr și dreptate.

Ochiul lui Horus este un simbol matematic magic?

ochiul lui horus-simbolurile matematice

Interesant este că Ochiul lui Horus nu este doar un simbol magic, ci și un exemplu al cunoștințelor matematice dobândite de vechii egipteni. În mitul menționat anterior, Seth a sfâșiat ochiul lui Horus în șase părți, prin urmare, ca simbol, Ochiul lui Horus conține șase părți.

Fiecare parte a primit o fracție ca unitate de măsură - partea dreaptă a ochiului este 1/2, pupila 1/4, sprânceana 1/8, partea stângă a ochiului 1/16, coada curbă 1/32, și lacrima 1/64. Aceste fracții se ridică la 63/64, iar despre partea care lipsește se poate spune că reprezintă puterile magice ale lui Thoth sau ilustrează că nimic pe lumea asta nu este perfect.

Semnificația celor 6 părți ale Ochiului lui Horus

Fiecare dintre cele șase părți ale Ochiului lui Horus este asociată cu unul dintre cele șase simțuri umane:

  • Mirosul. Partea dreaptă a ochiului este asociată cu simțul mirosului, deoarece este cel mai aproape de nas și se aseamănă cu acest organ.
  • Vederea. Pupila este asociată cu simțul vederii, iar sprânceana reprezintă gândirea, datorită actului mimic de a ridica sprânceana în timp ce gândești.
  • Auzul. Partea stângă a ochiului reprezintă simțul auzului, întrucât se îndreaptă spre ureche și are forma unui instrument muzical.
  • Simțul tactil. Lacrima se presupune că reprezintă simțul tactil, deoarece această parte a ochiului seamănă cu o tijă plantată în pământ, un act care implică contact fizic și atingere.
  • Gustul. Coada ochiului curbată seamănă cu un vlăstar de grâu sau boabe (răsărită din tija plantată de mai sus), astfel că această parte a Ochiului de Horus corespunde simțului gustului.

Credința în puterea Ochiului lui Horus

Deși civilizația egipteană veche a luat sfârșit, credința în puterea Ochiului lui Horus a continuat, iar acest simbol este folosit și în zilele noastre de diverse culturi și civilizații. De exemplu, în țările mediteraneene, pescarii își pictează deseori acest simbol pe navele lor pentru protecție. De asemenea, mulți oameni mai poartă încă Ochiul lui Horus ca amuletă, pentru a se proteja de tot ce este rău.

Printre ocultiști și adepți ai teoriilor conspiraționale, Ochiul lui Horus este extrem de popular, fiind considerat un simbol al puterii, al cunoașterii și al iluziei. 

Bijuterii cu Ochiul lui Horus

ochiul lui horus-bijuterie pandantiv

Sursa foto: Pinterest

Egiptenii antici credeau că Ochiul lui Horus deține proprietăți vindecătoare și, ca urmare, purtau amulete cu acest simbol. Bijuteriile erau realizate folosind o varietate de materiale, inclusiv aur, lapis lazuli și carnelian, și erau folosite de cei vii, dar erau îngropate și alături de cei morți, pentru a le oferi acestora protecție dincolo de moarte.

Și în zilele noastre, bijuteriile cu Ochiul lui Horus sunt foarte căutate. De la pandantive, cercei și brățări, astfel de bijuterii sunt purtate pentru protecție, noroc, abundență, fericire și succes.

ochiul lui horus-bijuterie cercei

Sursa foto: Pinterest

Ochiul lui Horus feng shui

În feng shui, Ochiul lui Horus este folosit ca simbol de protecție pentru casă și spațiul de lucru. Multe persoane consideră că Ochiul lui Horus îi ajută să învingă răul și să scape de necazuri, astfel că își împodobesc casa cu diverse obiecte decorative de acest gen, care pot fi amplasate în diverse colțuri ale unui spațiu, în funcție de dorințele care vrei să ți se îndeplinească. De exemplu:

  • În colțul carierei - în partea de nord a camerei (dormitor sau living), dacă vrei să atragi reușite pe plan profesional 
  • În colțul banilor- în sud-estul biroului, dacă vrei să ai bani, să atragi bogăție
  • În torpedoul mașinii, ca să te protejezi de accidente.

Tatuaje cu Ochiul lui Horus

ochiul lui horus-tatuaj pe gat

Sursa foto: Pinterest

Acest simbol este foarte căutat și când este vorba de tatuaje. El poate fi desenat în mai multe forme, fiecare dintre acestea aducând o altă semnificație. De exemplu, în credința egipteană, Horus era reprezentat de un șoim, prin urmare, Ochiul lui Horus este adesea desenat alături de această pasăre impunătoare.

ochiul lui horus- tatuaj șoim

Sursa foto: Pinterest

O altă imagine extrem de populară pentru tatuaje este Ochiul lui Horus în interiorul unui triunghi.

ochiul lui horus-tatuaj ochi cu triunghi

Sursa foto: Pinterest

Această figură este plină de semnificații și reprezintă un simbol al ocultismului, al puterii și al cunoașterii.

Surse foto: iStock, Pinterest

Articolul urmator
Din ce este făcut mirul. Toți creștinii trebuie să știe asta
Din ce este făcut mirul. Toți creștinii trebuie să știe asta
Ce personalitate a lui Beyonce ți se potrivește?
Incepe quiz
Ce personalitate a lui Beyonce ți se potrivește?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (12)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.