Ce evenimente importante au avut loc azi, 9 august, în istorie

Ce evenimente importante au avut loc azi, 9 august, în istorie

Ramona Jurubita

Istoria lumii în care trăim poate fi de-a dreptul impresionantă, dar trebuie să o cunoști ca să îți dai seama de măreția sa. Poate au trecut mulți ani de când ai terminat școala, poate nu prea ți-au plăcut orele de istorie sau, pur și simplu, simți nevoia să îți amintești anumite evenimente despre care ai auzit deja.

Vei afla care au fost cele mai importante întâmplări care au avut loc de-a lungul anilor pe 9 august, ce personalități de seamă s-au născut la această dată și ce ar trebui să celebrăm.

Sărbătorile religioase ce au loc în fiecare an pe 9 august, în funcție de religie:

 • (Biserica Ortodoxă Română) - Sf. Apostol Matia; Sf. 10 Mc. care au pătimit pentru icoana lui Hristos
 • (Biserica Română Unită) - Sf. Matia, apostol († secolul I)
 • (Biserica Romano Catolică) - Sf. Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), fecioară, martiră, patroană a Europei.

Știai că 9 august este și Ziua Internațională a Popoarelor Indigene (ONU), dar și Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și a Parcurilor? Mai jos ai toate detaliile despre aceste celebrări:

Potrivit United Nations, conform estimărilor, pe Pământ trăiesc circa 370 de milioane de persoane indigene, care locuiesc în 90 de state. Chiar dacă reprezintă doar 5% din populație, li s-a atribuit și lor o zi în care să își sărbătorească originile.

Tot la această dată celebrăm și Ziua Internațională a Grădinilor Zoologice și a Parcurilor, fiindcă trebuie să conștientizăm importanța conservării speciilor. Prima grădină zoologică a exista acum 3000 de ani, la Hierakonpolis, Egipt, iar prima din țara noastră a fost deschisă în 1929, în pădurea Dumbrava din Sibiu.

Femeie care privește girafele dintr-o grădină zoologică.

Evenimente istorice petrecute pe 9 august:

9 august 48 î.Hr. – Bătălia de la Pharsalos

Aceasta a fost o luptă decisivă din timpul Războiului civil roman al lui Cezar, încheiată cu victoria lui Iulius Cezar. Atunci i-a învins pe Pompei și pe Optimates, preluând controlul asupra Republicii Romane.

9 august 117 - a murit împăratul roman Traian

El a fost unul dintre „împărații buni” ai Imperiului Roman, iar în timpul domniei sale, imperiul a ajuns la întinderea teritorială maximă. Succesul său a provocat sinuciderea lui Decebal, astfel că Traian a ajuns să construiască un nou oraș, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. După deces, cenușa trupului său fost dusă în Roma într-o urnă de aur şi plasată la baza celebrei Columne ce-i poartă numele.

Detalii de pe Columna lui Traian
Detalii de pe Columna lui Traian

9 august 378 – Bătălia de la Adrianopol

A fost momentul de înfrângere completă a romanilor, iar bătălia a avut loc la aproximativ 13 km nord de Adrianopol, în provincia romană Tracia. Din acel moment, popoarele germanice au început să preia puterea, iar dezintegrarea Imperiului Roman s-a accelerat.

9 august 1173 - a început construcția clopotniței care a devenit, mai târziu, Turnul înclinat din Pisa

La Pisa a început construcția Catedralei si a clopotniței care avea să devină turnul înclinat din Pisa (Torre pendente di Pisa). Și astăzi este un punct important din orașul Pisa, Italia și a devenit obiectiv turistic. Oamenii din întreaga lume nu ar fi avut ce să viziteze în prezent dacă pe 9 august 1173 nu ar fi fost puse bazele acestei construcții.

12 ani a durat ridicarea primelor trei etaje, din cauza calității solului (noroi argilos și nisip). Clădirea începuse să se încline, așa că lucrările au fost puse pe pauză timp de 100 de ani. Turnul a fost finalizat abia în 1372, după o a doua stopare a lucrărilor. În decembrie 2001 a fost declarat stabil și sigur pentru 300 de ani.

Turnul înclinat din Pisa
Turnul înclinat din Pisa

9 august 1601 - a fost ucis domnitorul Mihai Viteazul

Mihai Viteazul, primul domn al celor trei țări românești (1593-1601), a fost ucis pe Câmpia Turzii, din ordinul generalului austriac Gheorghe Basta, care i-a fost mai întâi aliat.

Iată cum a relatat acest eveniment istoricul vlah Dionisie Fotino:
„Între Basta și Mihai s-a rădicat o gelozie care a ajuns la dușmănie. Basta, după ce a pârât pe Mihai că avea înțelegeri secrete cu turcii, a hotărât ca să-l și aresteze; deci trimițând să-l poftească la consiliu și Mihai nevoind a veni, a poruncit la câțiva nemți ca să înconjoare cortul său, și să-l prinză viu sau să-l omoare. Mihai Vodă văzându-se astfel surprins a scos sabia și a rănit pe unul din sbirii lui Basta, dar un altul străpungându-l cu sulița în pântece, l-a trântit la pământ și i-a tăiat capul.”

Oricine vizitează Muzeul Municipiului Bucureşti poate admira acolo un exponat care este, de fapt, reconstrucţia tridimensională a capului voievodului Mihai Viteazul. Radu Tudor Panait este un tânăr sculptor român care a realizat această capodoperă, după o documentare amplă. S-a bazat pe măsurătorile antropometrice şi fotografiile craniului lui Mihai Viteazul pe care profesorul Francisc J. Rainer, întemeietorul antropologiei din România, le-a făcut în 1920, când a fost invitat la Iaşi de către Statul Major al Armatei Române, pentru a studia craniul lui Mihai Viteazul.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Panait Radu Tudor (@radu.panait)

9 august 1945 – Bomba atomică de la Nagasaki

Aceste atacuri nucleare au reprezentat o pată neagră ce va rămâne pentru totdeauna în istoria Japoniei. Statele Unite ale Americii au folosit două din cele trei bombe de care dispuneau, pentru a schimba dramatic politica celui de-Al Doilea Război Mondial.

Prima bombă atomică, „Little Boy” a fost aruncată pe 6 august 1945, deasupra orașului Hiroshima. Trei zile mai târziu, chiar pe 9 august 1945, cea de-a doua bombă, cunoscută ca „Fat Man”, a fost detonată deasupra orașului Nagasaki.

9 august 1965 – Singapore a obținut independența față de Malaezia

Singapore este primul stat din lume care și-a obținut independența fără voia sa. Parlamentul Malaeziei a votat separarea acestei regiuni de țara sa. Apoi, statul s-a confruntat cu probleme, deși independența ar trebui să fie motiv de bucurie. Lipsa locuințelor, a locurilor de muncă și a resurselor naturale și-au pus amprenta la acea vreme pe oamenii din Singapore.

9 august 1976 - a început vizita de prietenie a lui Nicolae Ceaușescu în Republica Sovietică Socialistă Gruzină

De asemenea, în perioada 3-9 august a avut loc și concediul lui Nicolae Ceaușescu în URSS. S-a întâlnit în Crimeea cu Brejnev, prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

9 august 1999

Președintele Rusiei de atunci, Boris Eltin, l-a numit pe șeful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Putin, în funcția de prim-ministru.

Personalități importante născute la această dată:

 • 9 august 1537 - matematicianul, astronomul si umanistul italian Francesco Barozzi (d.23 noiermbrie 1604);
 • 9 august 1776 - Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, conte de Quaregna și Cerreto, fizician si chimist italian, fost membru al Academiei de Științe și a Societății Italiene „dei XL” (d. 9 iulie 1856);
 • 9 august 1896 - filosoful și psihologul Jean Piaget (d. 16 septembrie 1980);
 • 9 august 1916 - politicianul comunist român Manea Mănescu (d. 2009);
 • 9 august 1921 - Lola Bobescu, violonistă și profesoară româncă, stabilită în Belgia (d. 1920);
 • 9 august 1948 - Antonie Iorgovan (la Gorcea, Jud. Caras-Severin), jurist și om politic român, supranumit si „părintele Constituției României” (d.04.10. 2007);
 • 9 august 1963 - cântăreața americană Whitney Houston (d. 2012);
 • 9 august 1968 - Gillian Anderson, actrița care a fost protagonista serialului „Dosarele X”.
Whitney Houston în videoclipul „I Wanna Dance With Somebody” și Gillian Anderson în „Dosarele X”
Whitney Houston în videoclipul „I Wanna Dance With Somebody” și Gillian Anderson în „Dosarele X

Citește și: Abia acum s-a aflat! Whitney Houston, dezvăluiri îngrozitoare: „Am fost abuzată în copilărie de o femeie din familia mea”

Persoane de seamă care au decedat pe 9 august:

 • 9 august 1969 - medicul Constantin I. Parhon, întemeietorul Școlii Românești de Endocrinologie, membru al Academiei Române (1948-1969); (n. 28.10.1874).
 • 9 august 1969 - actrița americană Sharon Tate, soția regizorului Roman Polanski, a fost ucisă cu bestialitate la doar 26 de ani în locuința sa din Los Angeles. Era însărcinată in luna a 8-a.
 • 9 august 1991 - procurorul italian Antonino Scopelliti a fost ucis în numele mafiei siciliene, în timp ce se ocupa de cazul Huvernului în apelul final al procesului contra mafiei siciliene.
 • 9 august 1991 - Cella Delavrancea, pianistă, critic muzical și profesor, fiica cea mare a scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea, una din prietenele intime ale reginei Maria a României (n. 15 decembrie 1887).

Bonus🃏: Iubitorii de lectură se pot bucura de o zi destinată lor. 9 august a fost declarată și Ziua Internațională a Iubitorilor de Cărți.

Cititul ne ajută să ne dezvoltăm cunoștințele, dar și abilitățile de comunicare. Dacă ai ajuns la finalul acestui articol, tu chiar ai făcut astăzi ceva pentru evoluția ta. Orice pagină parcursă este importantă și îți va fi de folos mai devreme sau mai târziu.

Carte deschisă așezată pe alte cărți închise.

Ai văzut acum că nicio zi nu este banală și că în spatele ei pot exista întâmplări notabile de care poate încă nu ai aflat? Ca să îți mărești constant nivelul de cunoștințe, ai putea căuta în fiecare zi astfel de informații, care se află oricum la un click distanță de tine. Nu-i așa că este interesant să afli atâtea lucruri noi?

Vezi: Ce personalități se află pe bancnotele românești?

Surse foto: Unsplash, iStock, Pexels, YoutubeYoutubePexels

Surse articol: News9liveUnitischimbamUsatodayAgerpres

Articolul urmator
Legătura misterioasă dintre Arsenie Boca și Rasputin. Au trăit în vremuri și locuri diferite, dar au avut o mulțime de lucruri stranii în comun
Legătura misterioasă dintre Arsenie Boca și Rasputin. Au trăit în vremuri și locuri diferite, dar au avut o mulțime de lucruri stranii în comun
Ce loc de munca ai avut in Evul Mediu?
Incepe quiz
Ce loc de munca ai avut in Evul Mediu?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.