Ce greșeală faci când aprinzi lumânări la biserică

Ce greșeală faci când aprinzi lumânări la biserică

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Prin aprinderea lumânărilor în biserică, credinciosul se roagă lui Dumnezeu, își arată recunoștința față de bunătatea nemăsurată a Atotputernicului și cere, în același timp, ocrotire. Lumânarea, alături de untdelemnul din candelă, este o punte de legătură între credincios și Dumnezeu, între lumea umană și lumea divină. Lumânarea, la fel ca icoana, ne ajută să intrăm în conexiune cu Cel de Sus și să ne exprimăm credința.

Orice creștin aprinde lumânări atunci când se duce la biserică, fie pentru sănătatea și bunăstarea familiei și a prietenilor, fie pentru iertarea păcatelor celor adormiți. Una dintre poruncile pe care Dumnezeu i le-a dat lui Moise a fost ca în lăcașurile acestuia să ardă permanent lumina credinței: ,,Și a grăit Domnul cu Moise și a zis: Poruncește fiilor lui Israel să-ți aducă untdelemn de măsline, curat și limpede, pentru candele, ca să ardă sfeșnicul necontenit.” (Levitic 24:1-2)

mama cu copil aprinzand lumanari

Iată ce greșeală faci când aprinzi lumănări la biserică!

Așa cum spunea și Cuviosul Paisie Aghioritul, „lumânarea, în puține cuvinte, este o antenă ce ne pune în legătură cu Dumnezeu, cu cei bolnavi, cu cei adormiți”. Cea mai mare greșeală pe care o face credinciosul atunci când aprinde o lumânare la biserică este că uită de rolul pe care aceasta îl are și o lasă în sfeșnic fără a spune nimic. Aprinderea lumânării trebuie să fie însoțită, neapărat, de rugăciune.

„De ce, totuși, ardem lumânări, de ce ardem candela? Pentru că vrem să aducem jertfă, adică ne lipsim de ceva, pentru Dumnezeu. Jertfa noastră este bine primită doar dacă înțelegem ce este jertfa; iar dacă nu înțelegem, atunci fumul jertfei noastre, dacă putem să ne exprimăm așa, nu se urcă la ceruri, ci se răspândește.”, spune preotul Nicolae Tănase pentru doxologia.ro. Așadar, o lumânare neînsoțită de rugăciuni fierbinți nu mai are niciun rost, iar jertfa este în zadar.

Ce rugăciuni se spun atunci când aprinzi lumânări la biserică

Există mai multe rugăciuni care pot însoți o lumânare aprinsă. De exemplu, poți spune o rugăciune scurtă pentru cei vii, iar una la fel de scurtă pentru cei morți. La mănăstirea Bârsana din Maramureș este folosită această rugăciune pentru vii: „Doamne Dumnezeule, mântuiește și miluiește pe părinții, frații, surorile, soțul (soția), fiii și fiicele, pe toate rudeniile, binefăcătorii și prietenii mei. Și le dăruiește lor și mie pacea și binecuvântarea Ta, bucurându-ne cu bunătățile Tale pământești și nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta Împărăție. Amin”, iar pentru cei morți se spune „Pomenește Doamne și odihnește sufletele adormiților robilor Tăi, părinții, frații, surorile și toate rudeniile, binefăcătorii și prietenii mei și le iartă orice greșeală de ei făcută, cu voie sau fără voie. Primește-i în Împărăția Ta și dă-le lor veșnicele Tale bunătăți, pentru viața veșnică. Amin”, informația ce se regăsește și pe doxologia.ro.

Cărțile de rugăciuni mai îndeamnă credincioșii să spună și această rugă scurtă care să însoțească aprinderea lumânărilor: „Aprinde, Doamne, flacăra credinței în inima robilor tăi (și se pomenesc numele lor) și cu focul Dumnezeirii Tale arde spinii tuturor păcatelor noastre.”, conform aceleiași surse.

lumanari aprinse

O rugăciune la fel de indicată este „Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce „Lumina ai venit în lume”, primește această lumânare ce stă înaintea mea. Uneori flacăra ei e mică și întunecoasă, alteori însă e mare și luminoasă. Doamne, de multe ori sunt ostenit și împovărat. Ajută-mă să găsesc odihna în tine. Precum lumânarea aduce lumină și căldură, ajută-mă Doamne să fiu lumină printre oameni. Se mistuie arzând pentru a-mi dărui lumină. Ajută-mă Doamne să fiu și eu mereu în slujba oamenilor. Cu această lumânare pot să aprind și alte lumânări. Doamne, eu pot să ajut în acest fel și pe alți oameni să strălucească. Că la Tine este izvorul vieții, întru lumina Ta vom vedea lumina.”, conform doxologia.ro.

Credincioșii care se află în necaz pot spune o rugăciune mai dezvoltată, care să exprime dorința lor profundă și ajutorul pe care i-l cer lui Dumnezeu. „Doamne, așa precum arde lumânarea mea de repede, luată din sfântă Biserică, tot așa să-mi ajute Dumnezeu, Maica Precistă și toți sfinții, ca să piară tot atât de repede toate făcăturile, spurcăciunile, toate relele și patimile, blestemele și lucrurile diavolești, farmecele, descântecele, meșteșugurile și uneltele diavolești de la locul unde stau, de la casa mea, din familia mea, de la cei bântuiți de patimi (băutură, cafea, tutun, curvie, jocuri de noroc, neascultare și nesupunere, înjurăturile de cele sfinte), din capul meu, din trupul meu, din sufletul meu, din familia mea. Doamne, ajută-mă să-mi recapăt sănătatea, liniștea, sporul și prosperitatea casei, a serviciului, a locului unde lucrez, să fiu binevăzut, să am spor în casă, în vite, în păsări, să fiu ferit de accidente și de relele întâmplări, eu și casa mea, familia și colaboratorii de la muncă.

Doamne, să se depărteze vrăjmașii și să se îmblânzească, să am soartă bună de la Dumnezeu, să mi se dezlege cununiile și făcăturile, să fiu ferit de argintul viu și lucrurile vrăjitorești, să nu aibă putere asupra mea. Doamne, ferește casa mea de ură și invidie, de certuri, de bătăi, de boli molipsitoare, de beții, de anturaj prost. Doamne, ferește familia mea și sufletele noastre de toate încercările și răutățile și dă-ne, Doamne, sănătate, împliniri, realizări și viață fără de primejdii. Doamne, întărește-mă și păstrează-mi credința strămoșilor, credința creștinilor. Doamne, ocrotește pe părinții mei, pe frații mei, pe surorile mele (se spun numele lor) și dezleagă blestemele viilor și morților căzute asupra noastră. Și luminează mintea și soarta copiilor noștri, dă-le spor la învățătură și reușită în viață. Doamne, veghează și întărește tineretul și copiii celor de-un neam și o credință cu noi. Doamne, ai grijă de toți copiii și înțelepțește și pe copiii mei (toate numele pentru care se roagă respectivul). Doamne, dă-ne pâinea cea de toate zilele și liniștea ta cea sfântă! Doamne, să se împlinească toate rugăciunile noastre! Doamne, ajută-ne! Doamne, iartă-ne! Doamne, miluiește-ne! Doamne, fie-Ți milă de noi! Doamne al puterilor, fii cu noi! Amin!”, rugăciune ce se regăsește și pe crestinortodox.ro.

Așadar, pentru a fi în conexiune directă cu Dumnezeu, aprinderea lumânărilor trebuie neapărat să fie însoțită de una dintre aceste rugăciuni. Nu mai comite greșeala de a nu spune nimic!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Părintele Calistrat ne spune de ce nu trebuie să pupăm icoanele din biserică: „Mi se pare un act de prea multă pietate să descompui cu saliva ta...”
Părintele Calistrat ne spune de ce nu trebuie să pupăm icoanele din biserică: „Mi se pare un act de prea multă pietate să descompui cu saliva ta...”
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (39)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.