Ce mesaje uluitoare ascund icoanele cu Arsenie Boca. La așa ceva chiar nu te așteptai

Ce mesaje uluitoare ascund icoanele cu Arsenie Boca. La așa ceva chiar nu te așteptai

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Arsenie Boca a fost unul dintre cei mai mari duhovnici români ai secolului XX. La locul său de veci de la Mănăstirea Prislop se perindă în fiecare zi sute de pelerini. De-a lungul timpului i s-au atribuit miracole, s-au scris zeci de cărți despre el și s-au inventat multe legende.

Părintele și-a dedicat întreaga viață lui Dumnezeu și a sperat mereu în mântuirea oamenilor. Icoanele realizate de marele teolog sunt de o frumusețe rară, care îndeamnă la credință și la bucuria sufletului, dar ne transmit și mesaje secrete.

Mica biserică din satul Drăgănescu, județul Giurgiu, adăpostește una dintre cele mai mari comori ale iconografiei creștine. Lăcașul de cult a fost la un pas să fie dărâmat de comuniști, iar astăzi este vestit în toată țara pentru pictururile profetice realizate de cunoscutul părinte.

biserica sfantul nicolae din satul draganescu, judetul giurgiu

Sursa foto: Stiridinlume

Toate sfaturile și învățămintele sale, pe care le transmitea enoriașilor pe vremuri, pot fi "citite" și acum la biserica "Sfântului Nicolae". Duhovnicul îi învăța pe oameni să se spovedească, să meargă des la biserică și să se închine, pentru dobândirea liniștii sufletești. El scria în autobiografia sa că a fost chemat pe această lume "ca să propovăduiesc iubirea lui Dumnezeu și sfințirea oamenilor prin iubire".

portret cu parintele arsenie boca

Mesajele secrete din icoanele lui Arsenie Boca

Multe dintre icoanele sale transmit mesaje dure, dar foarte bine realizate, despre pericolele care ne pândesc în zilele noastre, dar și în viitor. În imaginile care ilustrează Nașterea Domnului, Botezul în apa Iordanului, Crucificarea sau alte momente importante prezentate în Biblie, Arsenie Boca a introdus și câteva picturi, care la prima vedere nu ar putea fi corelate cu învățămintele creștine.

icoana pictata de arsenie boca, din biserica din draganescu

Sursa foto: Stiridinlume

Părintele a zugrăvit pe pereții bisericii din Drăgănești imagini cu multe ispite ale omului modern, care s-a îndepărtat de credință și de Dumnezeu, precum navete spațiale, telefoane conectate la televizor (care prevesteau apariția smartphone-urilor de astăzi), antene de satelit, dar și o imagine terifiantă cu Apocalipsa. Printre ilustrații este pictată și patima drogurilor, puțin cunoscută în acele vremuri, dar foarte populară în rândul tinerilor de astăzi. O altă imagine stranie este cea care înfățișează omul modern, care apare alături de antene de satelit și naveta Discovery.

Preotul paroh Lucian Petcu a interpretat mesajele, spunând că Arsenie Boca a dorit să ilustreze o pildă veche din Biblie, anume despre cei chemați la cină în Ceruri, alături de Dumnezeu, dar care nu vor să meargă, făcând aluzie la omul modern care a uitat să se mai roage, fiind absorbit de progresul tehnologic.

icoana pictata de parintele arsenie boca, in biserica din draganescu

Sursa foto: Stiridinlume

Arsenie Boca spunea că sfârșitul lumii nu are o dată anume, dar încă din anul 1945, după cele două Războaie Mondiale, le spunea apropiaților săi că lumea va fi distrusă sub povara greșelilor și a păcatelor. El s-a temut mereu că va veni o vreme când oamenii se vor îndepărta de Dumnezeu și nu va mai fi cale de întoarcere.

Icoana Învierii, realizată de marele preot, este considerată una dintre cele mai frumoase din lăcașul de cult. Sunt inserate limbile de foc al Iadului, iar preotul lucian Petcu spune că acesta este un mesaj pentru omenire, care dacă va înceta să mai creadă, lumea va muri nimicită de războaie, foamete și boli.

Icoana din biserica "Sfântul Elefterie" din București

Există un detaliu important și în privința icoanei pictate în altar de către duhovnic în biserica "Sfântul Elefterie" din București, în anul 1959, după ce el a fost eliberat din închisoare. Pruncul Iisus poartă straie de pușcăriaș și o tunsoare specifică unui om încarcerat. Aceste două elemente nu au fost alese la întâmplare de Arsenie Boca, ci reprezintă o reminiscență a părintelui, după zilele petrecute în spatele gratiilor.

Citește și: Profețiile lui Arsenie Boca despre România

icoana ce il infatiseaza pe pruncul iisus, pictata de arsenie boca in biserica sfantul elefterie din bucuresti

Sursa foto: Stiridinlume

Până la momentul restaurării, ce a avut loc în anul 2007, nimeni nu a observat aceste detalii, cu toate că icoana are dimensiuni foarte mari. Pe atunci, Arsenie Boca i-a apărut în vis unui student la Teologie și i-a explicat că veșmintele lui Iisus se metamorfozează într-un mănunchi de raze care spulberă întunericul din celulă și o scaldă în lumina cerească, pe care o aduce cu sine imaginea cu Mântuitorul.

Surse articol: Stiridinlume / Libertatea / Antena3

Sursa foto principală: Stiridinlume

Surse foto: Stiridinlume

Articolul urmator
De ce e bine să dormi cu un cuțit sub pernă. Când vei afla motivul, vei proceda și tu așa
De ce e bine să dormi cu un cuțit sub pernă. Când vei afla motivul, vei proceda și tu așa
Ce secret ascund ochii tăi?
Incepe quiz
Ce secret ascund ochii tăi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.