Ce să faci ca să ai o memorie de 10 ori mai bună
Memoria celor mai mulți oameni lasă de dorit, cu toții știm asta. Niciunul dintre noi nu a venit pe această lume cu talentul înnăscut sau cu capacitatea de a folosi memoria eficient și în mod corespunzător. Pe măsură ce vei îmbătrâni vei înțelege cam cât de greșit ți-ai folosit creierul pe parcursul timpului.
În copilărie și în adolescență, părinții noștri și profesorii de la școală spuneau că nu poți memora ceva decât dacă vrei repeta constant acel lucrul până când te vei plictisi de el sau până când va deveni insuportabil. Ei bine, realitatea este total alta și acesta nu este deloc un mod eficient de a învăța. Repetarea continuă a unei afirmații sau a unui fapt nu ajută creierul să proceseze acea informație. El o poate reține, dar nu o înțelege.
Uite un exemplu foarte bun care să susțină această teorie: Gândește-te la una dintre cele mai minunate amintiri ale tale. Ar putea fi vorba despre primul tău sărut, despre ziua în care ai văzut pentru prima oară marea sau despre orice alt eveniment care te-a făcut să simți fiori. Încearcă să-ți reamintești ce ai simțit în acel moment, revin-o la el. Simți acei fiori pe care i-ai simțit și atunci? Simți nostalgie? Acum lasă acest eveniment fericit deoparte și gândește-te la altceva. Îți mai aduci aminte prima zi în care ai făcut cunoștință cu matematica? Probabil că nu! Cu siguranță că te întrebi de ce.
Ei bine, memoria ta nu este o simplă colecție de documente frumos organizate ca fișierele de pe computerul tău. Ea nu este nici o listă mentală pe care o poți deschide pur și simplu pentru a vizualiza ceva din ea. Creierul tău este alcătuit dintr-o rețea de informații care sunt strâns legate cu emoțiile, sentimentele și experiențele pe care le-ai adunat de-a lungul vieții. Da, poți folosi această informație în avantajul tău! Găsești mai jos cum.
Mnemotehnica
Mnemotehnica este o tehnică de asociere menită să formeze amintiri și să te ajute să memorezi.
Uite un exerciți care să te ajute să înțelegi mai bine acest lucru: vrei să-ți amintești numele planetelor din sistemul solar, începând cu Soarele și terminând cu Neptun (Pluto este o planetă pitică care nu se numără oficial printre planetele sistemului solar). Cum vei face asta? Repetându-le constant până când te plictisești de ele? Nu! Cu siguranță nu!
În primul rând, imaginează-ți pentru o secundă că stai în fața casei cu fața spre ușa din față. Te uiți la cer și vezi soarele. Este o zi toridă de vară, aerul este umed, nu există niciun nor pe cer care să te protejeze de soarele arzător. Acum uită-te la ușă și imaginează-ți că pe ea stă agățat un termometru imens de dimensiunea ușii. Dintr-o dată, temperatura devine atât de ridicată încât termometrul explodează, cioburile de sticlă zboară în jurul tău și picături mari de mercur cad exact pe tine. Simți cum arde? Nu-i un sentiment foarte frumos, într-adevăr, dar vezi partea bună a lucrurilor! Tocmai ți-ai amintit numele primei planete din sistemul solar – Mercur!
Acum imaginează-ți că alergi cu disperare prin casă spre cea mai apropiată chiuvetă pentru a spăla mercurul. Când deschizi ușa, vezi acolo o femeie minunată care este machiată prea strident. Ea este chiar zeița Venus, precum și numele celei de-a doua planete a sistemului solar.
Dintr-o dată, devii foarte jenat/ă să stai așa în fața casei ei și pleci în căutarea unui alt loc în care să speli mercurul de pe tine. Ei bine, înainte de a face o altă mișcare, în fața ta apare o minge foarte mare care îți blochează drumul. Această minge este chiar Pământul, următoarea planetă după Venus. Decizi să împingi această minge gigantică pentru a vedea ce se întâmplă mai departe.
Pământul se ridică în viteză și distruge tot ceea ce stă în calea sa, precum casa în care te afli și chiar și a vecinului. Imediat te întâmpină vecinul fioros, care se transformă în zeul războiului Marte. Mai apoi, în depărtare, observi un gigant de 3 metrii care aleargă spre tine. Este chiar gazosul Jupiter – cea mai mare planetă a sistemului solar după Marte. El vine în ajutorul tău și îl calmează pe zeul războiului. Când acest gigant ajunge în fața ta, observi cuvântul "SOARE" pe tricoul său, unde fiecare literă corespunde numelor celor trei planete rămase: "S" este Saturn, "U" este Uranus, iar "N" este Neptun. Și tocmai ai memorat cu succes numele planetelor și ordinea lor!
Cum funcționează acest proces? Ei bine, se pare că tot ce a trebui să faci pentru a memora ceva a fost să te joci și să construiești o poveste amuzantă în capul tău. Practic, doar ai combinat anumite idei între ele și ai putut memora aceste nume prin asocieri.
Tu ce crezi despre Mnemotehnică? Ai folosit această tehnică până acum?
Citește și: Trist, dar adevărat. Școala nu te pregătește pentru ce înseamnă viața, de fapt
Surse articol: Cluber, Verywellhealth, Mindtools
Surse foto: iStock