Ce să faci și ce să NU faci dacă te întâlnești cu un urs în drumeție

Ce să faci și ce să NU faci dacă te întâlnești cu un urs în drumeție

Lorena Pintilie

Te-ai întrebat vreodată ce ar trebui să faci în cazul în care te întâlnești cu un urs când mergi în drumeție? Dacă nu, ar fi cazul să începi să îți pui această întrebare, pentru că, în ultima perioadă din ce în ce mai multe sălbăticiuni încep să iasă din pădure și să se aventureze pe străzile orașelor și curțile oamenilor. Am pregătit pentru tine o serie de recomandări pe care să le urmezi în cazul în care ești nevoit/ă să te „înfrunți” cu Moș Martin.

Urșii sunt animale sălbatice de o putere nemaipomenită și de o frumusețe intrigantă, dar care trebuie admirate de la distanță cât mai mult cu putință. Siguranța trebuie să primeze de fiecare dată când vine vorba de o astfel de întâlnire inoportună. Așa că, pentru început, un sfat bun ar fi: stai cât mai departe de el!

„Marea fără valuri” din România, situată la 60 km de București, perfectă pentru o evadare de weekend

Tot mai mulți urșu au ieșit din habitatul lor natural în ultimii ani și s-au apropiat periculos de mult de orașele din preajma pădurilor, sau de curțile oamenilor care locuiesc la țară. Nu este de mirare că deplasările lor au cauzat o creștere vertiginoasă a fricii printre locuitorii zonelor vizate de sălbăticiuni. Cu siguranță nu e o noutate pentru tine să auzi la știri, de pildă, că un urs a fost văzut plimbându-se pe străzile din Brașov sau Târgu Mureș, sau că au scotocit prin grădinile crescătorilor de animale sau agricultorilor din mediul rural.

Poate te întrebi de ce a crescut așa de mult numărul de astfel de cazuri. Ei bine, principalul motiv este omul.

De ce se apropie urșii de localități

Există mai multe motive pentru care omnivorii aceștia masivi se apropie tot mai des de locuințele românilor, printre care:

  • Hrănirea lor de către drumeții care se aventurează în pădure și atrag animalele în urma lor;
  • Disponibilitatea surselor de hrană din localitățile care împrejmuiesc habitatul lor natural;
  • Efectele schimbărilor climatice care afectează perioada de hibernare a animalelor sălbatice;
  • Culegerea masivă a fructelor și ciupercilor de pădure;
  • Zgomotele din pădure cauzate de activitatea umană care îi sperie;
  • Reducerea habitatului (din lipsă de parteneri cu care să se împerecheze, ies în căutarea unuia).

Ce trebuie să faci/să NU faci pentru a evita un conflict cu ursul

1. Asigură-te că zona în care vrei să îți desfășori activitatea în natură (drumeție sau camping) nu este împânzită de urși. Indiferent de ce dorești să faci în pădure, că e vorba de culesul fructelor/ciupercilor, drumeție sau camping, interesează-te înainte de a pleca la drum dacă zona respectivă este sau nu, în mod normal frecventată de animale sălbatice. Aceasta este principala măsură de precauție pe care trebuie să o iei.

2. Nu pleca niciodată de unul singur/de una singură. Înainte de a te aventura în pădure, asigură-te că mai vine cineva cu tine, cu cât mai mulți cu atât mai bine. Grupurile de dimensiune mai mare sunt mai ferite de un astfel de atac, căci urșilor le este frică de zgomotul cauzat de activitatea umană. Astfel că, zgomotul mai puternic, venit de la un număr mai mare de persoane îi va alunga.

3. Fă cât mai mult zgomot! După cum spuneam și anterior, zgomotul puternic sperie ursul. Chiar dacă este un animal imens și feroce, este terifiat de sunetele tari care nu îi sunt cunoscute. Când pleci cu mai mulți însoțitori fiți siguri că discutați între voi, că ascultați muzică, sau să cântați, dacă vă place. De asemenea, este binevenit un clopoțel pe care să îl porți la ghiozdan și care să scoată sunete la fiecare pas. Atenție, însă! Autorităţile nu recomandă să fluieri, să folosești un fluier sau să țipi. Aceste zgomote sună asemănător cu un animal aflat în durere, care poate atrage ursul.

Femei care trăiesc singure ne-au împărtășit sfaturi utile care le ajută să se simtă în siguranță

4. Nu te aventura în pădure când condițiile meteo nu sunt prielnice. Verifică mereu vremea înainte de a pleca în drumeție și asigură-te că nu sunt ploi sau ceață când te decizi să mergi. Aceste condiții meteorologice cresc riscul unei întâlniri care s-ar putea termina tragic, căci urșii se simt în elementul lor pe ploaie sau ceață și ies în căutarea hranei.

5. Poarte mereu la tine petarde sau fumigene. Dacă observi prezența unui animal sălbatic, aprinde o astfel de petardă care să scoată un sunet asurzitor pentru a-l speria.

6. Nu te aventura într-o zonă unde câmpul vizual este obstrucționat de verdeață sau copaci. În cazul în care un urs s-ar apropia de tine nu vei avea suficient timp să îl vezi ca să poți acționa în consecință.

7. Nu te panica! Știm că e greu să nu o faci, dar cu cât ești mai speriat, cu atât vei atrage și mai tare năpasta asupra ta. Stai calm/ă, cât mai nemișcat/ă și în niciun caz nu fugi pentru că te vei transforma direct într-o victimă. În plus, nu are sens să fugi, căci îți garantăm că nu vei reuși să alergi mai repede decât el.

8. Aruncă-ți rucsacul cu mâncare pe jos și fugi în direcția opusă locului unde a picat. Cel mai probabil, ursul este mai interesat de mâncarea pe care o ai, decât de tine. Așa că renunță la bagaje și ia-o la fugă!

9. Nu lua la tine alimente care miros puternic, cum ar fi cârnați sau pește. Totodată, orice produs pe care îl iei cu tine trebuie să fie bine împachetat astfel încât să nu se simtă miros în urma ta. Nu cred că vrei „musafiri nepoftiți” la masă!

10. Poartă mereu un spray cu piper la tine. Urșii au un nas foarte sensibil, așa că, dacă vreunul are de gând să te atace, ripostează cu spray-ul.

11. Evită cu orice preț ursoaicele cu pui în urma lor. Ele sunt cele mai agresive, căci, ca orice mamă, își apără puii, devenind de 10 ori mai periculoase față de un mascul.

12. Urcă în cel mai apropiat copac pe care îl găsești. Chiar dacă ursul este un bun cățărător nu va fi interesat să se urce după tine dacă nu este provocat sau dacă bagajul pe care îl porți nu miroase puternic a mâncare.

Surse foto: Unsplash 

Surse articol: Agrointel, Hikerz, Green Report 

Articolul urmator
Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului, 14 noiembrie în 2023. Ce trebuie să faci începând cu această zi
Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului, 14 noiembrie în 2023. Ce trebuie să faci începând cu această zi
Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.