Ce să nu faci când bate clopotul

Ce să nu faci când bate clopotul

Ionelia Olteanu

În cultura românească există foarte multe tradiţii şi superstiţii care sunt respectate într-o măsură mai mică sau mai mare. În funcţie de mentalitatea fiecăruia, unele dintre acestea sunt duse la extrem şi chiar ajung să ne dicteze cursul vieţii.

Dacă ar fi să ne referim la aspectul religios, multitudinea de tradiţii care vin odată cu sărbătorile devin principala preocupare a oamenilor. Fie ca este vorba despre mersul la biserică sau respectarea  unor rânduieli, totul se desfăşoară în jurul acestora.

clopot care bate

Unul dintre lucrurile de care se ţine cont este momentul în care sună clopotele la biserică. Acest semnal este ignorat de cele mai multe ori, dar are anumite semnificaţii necunoscute. În general, sunetul indică începerea slujbelor religioase sau marchează momente importante, precum sărbătorile mari. Se spune despre acest sunet că prezintă un criteriu al armoniei universale şi că are o putere incredibilă de purificare, alungând duhurile rele sau prevenind apropierea acestora.

Deşi intervalul în care se bat clopotele este ignorat, există o serie de reguli pe care ar fi indicat să le respecţi atunci când le auzi.

1. Nu te mai lăsa copleşită de problemele cotidiene

Dacă se întâmplă în timpul zilei să auzi bătaia clopotului, opreşte-te pentru un moment din ceea ce faci şi acordă-ţi câteva minute pentru a medita şi pentru a te gândi mai mult la tine şi la cei dragi ţie. Acest lucru o să te ajute mult şi o să îţi inducă o stare de linişte şi echilibru.

2. Nu da muzica la maximum

De obicei, clopotele bat duminica, înainte sau în timpul slujbelor. Dacă eşti o persoană petrecăreaţă care trăieşte cu muzica în boxe dată până la refuz, ar fi indicat să reduci puţin volumul. Se va instala o atmosferă paşnică, iar asta te va ajuta să te distragi şi să te pregăteşti cum se cuvine pentru o nouă săptămână.

3. Nu vorbi urât şi nu bârfi

Poate că pare absurd şi fără nicio legătură, dar este vorba despre mai mult decât atât. Acest lucru ar trebui să se aplice permanent, nu doar atunci când se întâmplă să bată clopotele. Dacă eşti încărcată negativ şi simţi nevoia să îţi verşi nervii pe cei din jur, ascultă bătaia armonioasă ce se aude în zare şi încearcă să elimini toate gândurile care îţi afectează starea.

4. Nu-ți săruta iubitul!

Dacă te gândeşti să ai parte de un moment intim cu iubitul tău şi auzi bătaia clopotelor, poate că ar fi mai bine să te opreşti şi să laşi asta pentru mai târziu. Este un semn de respect pentru ceea ce semnifică acel sunet, conform credincioșilor. De obicei, clopotele bat pentru un motiv bine întemeiat. Fie că anunţă un eveniment religios sau un necaz petrecut în familia cuiva, ori că alungă, potrivit unor credințe, un fenomen extrem - grindină, furtuni, încearcă să te lași pătrunsă de profunzimea momentului.

Poate că nu pare un lucru atât de important, dar dincolo de semnificaţia religioasă a bătăii clopotului, aceasta reprezintă şi un semnal pentru tine pe care să îl respecţi şi de care să ţii cont.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Când sunt așteptați enoriașii la Iași
Începe pelerinajul la Sfânta Parascheva. Când sunt așteptați enoriașii la Iași
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (11)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.