Meditatia mindfulness: cum sa meditezi in liniste fara ca cei din jurul tau sa observe
Cuprins
Din momentul in care te trezesti si pana cand adormi, esti mai mereu pe fuga. Te grabesti sa iesi din casa, sa iti termini proiectele, sa aduni hainele murdare, sa ajungi acasa ori sa prepari cina - toate acestea fara a-ti acorda nici macar un moment de reflectare sau de meditare. Daca te regasesti in descrierea de mai sus, ar fi cazul sa afli mai multe despre meditatia mindfulness.
In ciuda unui studiu, care arata ca 85% dintre persoanele care practica meditatia reusesc sa isi tina sub control stresul, aceasta tehnica este inca stigmatizata. Multi oameni asociaza meditatia cu actiunea de a sta pe podea cu picioarele incrucisate si degetele de la maini unite intr-un punct. Totusi, in realitate, oamenii mediteaza in timp ce merg sau lucreaza, fara ca nimeni altcineva sa-i observe. Acest lucru se numeste „meditatie mindfulness” si este definit ca un moment in care suntem foarte constienti de gandurile si sentimentele noastre, de senzatiile corpului si de mediul inconjurator. Conform specialistilor, acest exercitiu are numeroase beneficii la nivel fizic (intareste sistemul imunitar, reuce stresul si amelioreaza simptomele depresiei), psihologic si social.
Astfel, daca ti-am starnit curiozitatea asupra meditatiei mindfulness si vrei sa inveti sa o practici fara ca ceilalti sa observe, incearca urmatoarele modalitati care iti vor veni in ajutor.
Tehnici de meditatie mindfulness
1. Fa exercitii de respiratie
Daca esti incepatoare in aceasta tehnica, invata sa fii constienta de respiratia ta. Poti face asta in timp ce stai la birou, cu picioarele pe podea si iti observi modul in care pozitia abdomenului se schimba odata cu fiecare etapa de inspiratie si expiratie. Pentru a-ti fi mai usor, iti poti odihni palmele pe abodmen.
2. Fii constienta de corpul tau
In timp ce stai confortabil in scaun, fa o scanare mentala a intregului corp pentru a observa locurile tensionate. De asemenea, observa de cate ori iti schimbi pozitia pe scaun cautand sa stai cat mai comod. Aceste exercitii mentale facute zilnic te vor ajuta sa fii mai alerta cu orice senzatie noua pe care corpul tau o experimenteaza.
3. Priveste-ti biroul
Observa obiectele de pe biroul tau, fara a te gandi prea mult asupra lor. Prin urmare, ia cunostinta de existenta lor, fara a-ti forma vreo parere (spre exemplu, nu te gandi la cat de dezordonat este biroul). In felul acesta vei constientiza existenta obiectelor din jur, pe care nu le-ai observat pentru ca le-ai considerat parte din habitatul tau.
4. Urmareste-ti fluxul gandurilor
Inchide ochii sau priveste un obiect din apropierea ta. Acum urmareste cu atentie cursul gandurilor pentru urmatoarele cateva minute, fara a face insa interpretari asupra lor. Facand acest exercitiu iti vei da seama care este subiectul care te intereseaza sau te ingrijoreaza in acel moment. Astfel vei putea sa iti prioritizezi anumite task-uri.
5. Joaca-te cu mancarea
Nu uita nici de simtul gustului atunci cand practici meditatia mindfulness. Simte gustul fiecarui aliment si fii constienta de acesta. De asemenea, fa un exercitiu: observa diferenta de gust atunci cand te joci cu mancarea fata de momentul in care o lasi pur si simplu sa se „odihneasca” pe sau sub limba.
6. Fa o plimbare in natura
Daca ai posibilitatea de a iesi afara pentru cateva minute, fa o scurta plimbare si concentreaza-te asupra modului in care soarele iti incalzeste fata sau vantul iti mangaie parul. Retinand aceste senzatii fizice, iti vei ajuta creierul sa se deconecteze si te vei relaxa.
Prin urmare, meditatia mindfulness poate fi practicata in orice moment al zilei si te va ajuta sa te relaxezi, dar si sa devii mai constinta de fluxul gandurilor si de toate simturile. Incearca tehnicile de meditatie de mai sus si te vei simti mai echilibrata fizic si psihic.
Tu ce parere ai despre meditatia mindfulness?