Ce semnificație au moșii de vară

Ce semnificație au moșii de vară

Sorina Corneanu

În fiecare an, în sâmbăta dinainte de Rusalii sărbătorim Moșii de vară, zi dedicată pomenirii morților. De Moși, în bisericile ortodoxe au loc liturghii, urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți în lumea celor veșnice.

Sâmbătă este ziua consacrată de biserica ortodoxă ca zi de pomenire a morților. În cursul anului bisericesc, două sâmbete sunt dedicate pomenirii celor adormiți: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne și Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau Sâmbăta Rusaliilor. Zilele au primit numele de „moși”, pentru că pomenesc pe cei morți, din moși și strămoși.

De ce se pomenesc morții

Potrivit Sfintei Scripturi, după moarte urmează Judecata, momentul în care omul va da socoteală pentru faptele sale de pe Pământ și va trăi mai departe unit cu Dumnezeu sau despărțit de El. Pentru că aceste decizii nu sunt definitive, ci durează doar până la Judecata Universală, când se pot schimba, ortodocșii se roagă pentru sufletele celor morți, astfel încât aceștia să poată trăi veșnic în fericire și liniște, nu în suferință și despărțiți de Dumnezeu.

orez cu lapte

Foto: Pinterest

Moșii de vară – tradiții și obiceiuri

Moșii de vară, sărbătoriți în sâmbăta Rusaliilor, reprezintă unul dintre cele mai importante momente ale cultului morții. Pe vremuri se considera că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat timp de 50 de zile, se întorc în lumea nevăzută în Sâmbăta Rusaliilor.

Pentru ca această reîntoarcere să se desfășoare lin, oamenii țineau diferite rituluri de îmbunare a spiritelor morților: împodobeau casele și mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni, tradiții rămase actuale.

De Rusalii se dau de pomană vase de lut și din lemn, flori proaspete și căni pline cu lapte sau vin. În anumite zone ale țării, precum în micile sate bucovinene, Moșii de vară încep încă în dimineața Sâmbetei de Rusalii, când oamenii se roagă acasă, însă ritualul de pomenire are loc mai ales în cimitire, unde mormintele sunt curățate și împodobite cu flori. Astfel, se consideră că împăcarea sufletelor morților și întoarcerea lor liniștită în morminte depind de bogăția pomenilor și de respectarea tradițiilor.

În ziua Moșilor de vară, femeile trebuie să respecte sărbătoarea și să nu se ocupe de treburile casnice. Acelea care nu respectă tradiția riscă să rămână cu mâinile amorțite și să nu mai poată lucra toată viața.

Credincioșii care cinstesc an de an Moșii de vară, Rusaliile și Sărbătoarea Sfintei Treimi vor fi mai sănătoși sufletește și trupește, în comparație cu rudele lor care nu țin seamă de datinile strămoșești. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Totul despre Mănăstirea Prislop: istorie și program de vizitare
Totul despre Mănăstirea Prislop: istorie și program de vizitare
Ce fruct de vara esti?
Incepe quiz
Ce fruct de vara esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.