Ce sunt bocitoarele? Mai există acest obicei la înmormântările din România?

Ce sunt bocitoarele? Mai există acest obicei la înmormântările din România?

Redactor Raluca Margean

Tradiția bocitoarelor la înmormântare este foarte veche și nu se mai păstrează astăzi decât foarte rar, prin unele sate îndepărtate de lumea civilizată. De cele mai multe ori, bocitoarele vin neinvitate la căpătâiul morților și, în majoritatea cazurilor, ele nu primesc bani pentru serviciul prestat. Rareori familia plătește o bocitoare profesionistă. Obiceiul bocitului este considerat păgân și nu este încurajat de biserică, acesta fiind și unul din principalele motive pentru care bocitoarele din România sunt pe cale de dispariție. Cu toate acestea, este interesant să ne cunoaștem tradițiile strămoșești, de aceea vom vorbi mai pe larg în articolul de față despre acest obicei.   

Flori pe un sicriu

Ce sunt bocitoarele?

Bocitoarele sunt femei care bocesc (plâng) la o înmormântare. Ele pot fi rude sau cunoștințe ale mortului sau persoane plătite anume pentru a face acest lucru. De obicei, există mai multe femei care bocesc și acestea poartă denumirea de cor de bocitoare. De-a lungul secolelor, tradiția bocitului la înmormântări s-a transmis din generație în generație, fiind o parte fundamentală a comunității satului.

De ce se aduc bocitoare la înmormântare?

Bocitul este în sine un act teatral, însă cu o anumită simbolistică. În trecut, se credea că jelirea celui trecut în neființă îi va asigura acestuia un trai mai bun pe lumea cealaltă. De asemenea, exista credința că sufletul urcă mai repede și mai ușor la cer dacă decedatul este plâns de mai multă lume.

Dincolo de aceste superstiții, bocitul reprezintă de fapt o modalitate de a ține oamenii împreună și de a împărtăși durerea familiei cu consătenii. Totodată, este și un prilej de rămas bun, atât din partea celui decedat, cât și din partea părinților, soților și fraților care au rămas în urmă.

Unele bocete conțin blesteme asupra morții, altele au urări pline de compasiune pentru familie și apropiații celui trecut în neființă. Glasul bocitoarelor trebuie să fie pătrunzător și, cu cât este jalea mai mare, cu atât mai bine pentru sufletul celui mort.

Bocitoarele au un întreg ritual. Ele se strâng înainte de înmormântare și compun versuri specifice pentru omul care a murit. Cântecele nu sunt toate la fel, ci diferă în funcție de vârsta mortului (tânăr, copil sau bătrân) și de genul acestuia (bărbat sau femeie). De asemenea, versurile pot diferi în funcție de anumite momente: de exemplu, sunt anumite cântări pentru momentul când mortul este în casă, altele pentru când se pleacă cu el, când se ajunge la o răscruce și apoi la groapă.

În unele zone ale țării, înainte de bocitul la înmormântare, se bocește la brad deoarece se spune că fiecărui om îi corespunde un brad. Prin urmare, atunci când moare un om, obiceiul este să se taie un brad, să se împodobească cu ciucuri de lână colorată, iar bocitoarele să înceapă să cânte versuri de jale la el. Apoi, la înmormântare, bradul se înfige în pământ, la căpătâiul celui decedat.

Unde se găsește o bocitoare profesionistă?

În prezent, este mai dificil să găsești bocitoare profesioniste, deoarece acest obicei este pe cale de dispariție. Biserica Ortodoxă nu este de acord cu bocitul la înmormântare, moartea unei persoane nefiind considerată un capăt de drum, ba dimpotrivă. Conform credinței creștine, sufletul continuă să trăiască, însă într-o altă lume, în Împărăția Domnului.

În plus față de aspectul religios, în 2016, în Uniunea Europeană au fost introduse noi reglementări funerare. Conform legii europene, familia celui decedat este obligată să depună trupul mortului la o capelă mortuară în decurs de o oră de la constatarea decesului. Acest lucru descurajează bocitoarele. Cel mult, ele pot veni la înmormântare și pot boci după slujbă, când au rămas doar familia și cei foarte apropiați.

Se găsesc bocitoare și pe olx?

Chiar dacă ne-am obișnuit să găsim tot ce ne dorim pe olx, de data aceasta căutările noastre nu s-au soldat cu niciun rezultat pozitiv. Deci, se pare că nu găsim bocitoare pe acest site.

Bocitoare de închiriat

În prezent este dificil să mai găsești bocitoare pentru înmormântare, însă acest lucru este o urmare a faptului că nu prea mai există persoane care să-și dorească să închirieze astfel de servicii. Cântecele sumbre și jalea pătrunzătoare a bocitoarelor par să adâncească suferința familiei, în loc s-o aline, ceea ce face ca oamenii să nu mai tolereze această practică. 

Ce preț trebuie să plătești pentru o bocitoare la înmormântare?

Deoarece este dificil să găsești în prezent o bocitoare profesionistă, este greu să spui cât ar trebui să plătești pentru un astfel de serviciu, în cazul în care ai vrea să păstrezi tradiția. Cel mai probabil, va fi la mica înțelegere. Totuși,  ca fapt divers, se pare că în China costul unei bocitoare este de 400 de dolari, conform site-ului prezentsisimplu.com.

Citește și: Cinci tradiţii româneşti care te vor şoca

Surse foto: Pexels.com

Articolul urmator
Adevărat sau fals - există păcate care se transmit din generație în generație? Ce spune Biblia
Adevărat sau fals - există păcate care se transmit din generație în generație? Ce spune Biblia
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.