Ce sunt covrigii și cine i-a inventat?

Ce sunt covrigii și cine i-a inventat?

Redactor Raluca Margean

Covrigii sunt foarte apreciați în întreaga lume, fiind foarte simplu de preparat și foarte ieftini. Reprezintă o gustare excelentă, fiind disponibili în mai multe sortimente, de la sărați, dulci ori cu tot felul de alte intrediente: semințe, fructe crude sau uscate ori cu toppinguri din ciocolată, dar și cu alte sosuri delicioase. Dacă te-ai întrebat vreodată ce sunt covrigii, din ce sunt făcuți sau cum au apărut, îți prezentăm în acest articol câteva informații extrem de utile! Descoperă cine a inventat covrigii și cum sunt consumați în diferite colțuri ale lumii!

Mai multe sortimente de covrigi

Ce sunt covrigii?

Covrigii sunt produse de panificație fabricate dintr-un aluat de făină de grâu fermentat. Ei sunt tratați cu hidroxid de sodiu sau alte săruri alcaline înainte de coacere pentru a se obține crusta atât de delicioasă și aspectul lor clasic. Apoi sunt acoperiți cu sare grosieră sau kosher pentru o aromă deosebită. Forma de nod răsucit este unică și reprezintă una din lucrurile care îi deosebește de alte produse de panificație.  

Cum sunt consumați covrigii în diferite părți ale lumii?

Dacă acum ai aflat ce sunt covrigii, trebuie să știi că ei sunt consumați ca și gustare, având nenumărate arome, dimensiuni și texturi, în funcție de zona de pe glob unde sunt fabricați. De exemplu, în Europa, covrigii pot fi presărați cu semințe de floarea soarelui, susan, mac, dovleac și sau pot fi copți cu brânză Emmentaler pe deasupra.

În anumite regiuni din Bavaria, Germania, covrigii se presară cu anason, iar în alte părți ale statului, sunt populari „covrigii albi”( weisse brezeln), care nu sunt tratați cu leșie și sunt presărați cu chimen și sare. Unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din Germania este covrigul moale însoțit de weißwurst (un cârnat alb de porc și vițel, aromat cu lămâie, ceapă și diverse condimente), de muștar dulce și un pahar mare de bere.

Tot în Bavaria, covrigii sunt savurați cu obatzda, o cremă de brânză deosebit de gustoasă, obținută din brânză de tip Camembert sau Brie (cu mucegai alb), unt, boia și ceapă. Altă variantă foarte răspândită în Germania este un tip de covrig în care s-a scos miezul și s-a umplut cu diverse preparate, precum cârnați, somon afumat, șuncă sau altele.

Covrigi așezați pe o masă alături de cârnați și crenvurști

În Statele Unite ale Americii sunt preferați covrigii cu diverse topping-uri. O mare parte a americanilor preferă topping-ul de brânză sau muștar, dar sunt și foarte mulți cei care optează pentru combinația cu produse mai dulci sau mai aromate, precum scorțișoara, ciocolata, untul de arahide sau diferite alte glazuri. Sunt multe persoane care peferă să-i înmoaie în sos marinara.

În România, se consumă mai multe variante de covrigi, de la cel polonez care este însiropat cu miere, la cei brașoveni presărați cu sare sau semințe sau covrigii tari de Buzău. Unele persoane preferă covrigii moi care au crenvurști sau cârnați în loc de miez, iar altele optează pentru variante de covrigi dulci, de exemplu umpluți cu cremă de vanilie.

Din ce sunt făcuți covrigii?

Aluatul covrigilor se obține în principal din făină de grâu, apă, drojdie, dar și agenți chimici de dospire. În plus, covrigii necesită o baie de leșie, care este o soluție alcalină ce se prepară prin dizolvarea în apă a hidroxidului de sodiu. Această soluție provoacă o reacție chimică la suprafața aluatului și astfel se obține crusta maronie caracteristică, strălucirea și aroma lor distinctivă.

Aluat de covrigi necopt

Rețetă de covrigi simpli

Ca să-ți dai seama mai bine ce sunt covrigii și din ce sunt făcuți, îți prezentăm mai jos principalele lor ingrediente și modul de preparare, în stilul bavarez!

Ingrediente:

  • 1 pachet de drojdie uscată activă
  • 1/8 cană apă caldă
  • 1 cană apă caldă
  • 1/8 linguriță sare
  • 4 căni de făină de grâu
  • 2 linguri bicarbonat de sodiu

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 205 grade Celsius.
  2. Într-un bol, dizolvă drojdia în 1/8 cană de apă caldă. Amestecă apoi apa caldă rămasă, cu sarea și făina. Frământă aluatul până când este neted și elastic (nu este necesar ca aluatul să crească).
  3. Umple o cratiță cu apă de cel puțin 3 cm înălțime și adaugă 2 linguri bicarbonat de sodiu pentru fiecare cană de apă. Fierbe amestecul până când bicarbonatul de sodiu este bine dizolvat.
  4. Taie aluatul în 8 bucăți și rulează-l pentru a obține forme lungi ca un creion mai gros, apoi ridică de ambele capete și încrucișează-le pentru a obține bucla specifică covrigilor. Lasă covrigii astfel formați deoparte pe suprafața de lucru presărată cu făină și lasă-i așa timp de aproximativ 10 minute.
  5. Scufundă covrigii unul câte unul în amestecul de bicarbonat de sodiu timp de 10-15 secunde. Folosește o spatulă mare și împinge fiecare covrig în apă pentru a te asigura că este complet acoperit cu soluția alcalină. Scoate covrigul din amestecul lichid și pune-l într-o tavă tapetată cu folie de copt.
  6. Ca să-i prepari precum bavarezii adevărați, taie puțin partea cea mai groasă a covrigilor pe lungime. Pune apoi sare pe partea de sus și introdu tava în cuptor timp de 18-19 minute sau până când covrigii se rumenesc bine. Dacă nu-i vrei sărați, poți presăra susan sau mac.

Cine a inventat covrigii?

Se spune că Biserica Catolică a jucat un rol principal în apariția covrigilor, prin regulile stricte de post impuse credincioșilor. Deoarece erau fabricați dintr-un amestec simplu de apă, făină și sare, covrigii reprezentau o mâncare de post ideală. Ei erau consumați în special în Postul Mare, atunci când toate tipurile de carne, lactate și ouă erau interzise.

Se crede că primii covrigi au apărut în secolul al VII-lea, în jurul anilor 600. Unii istorici le atribuie origini germane, iar alții spun că, de fapt, covrigii au apărut prima dată în Italia. De altfel, una dintre cele mai cunoscute povești cu covrigi îi implică pe călugării italieni. Se spune că aceștia ofereau covrigi tinerilor lor elevi ca recompensă pentru citirea corectă a rugăciunilor.

Covrigii în Europa Evului Mediu

Covrigi bavarezi cu sare

Chiar dacă până în prezent originea covrigilor nu este pe deplin cunoscută, se știe că erau foarte populari în toată Europa, în perioada Evului Mediu. Cele mai vechi însemnări despre covrigi datează din anii 1100, când au apărut ilustrați în niște manuscrise religioase.

Într-adevăr, covrigii aveau o simbolistică religioasă. Mulți spun că forma nodului covrigilor reprezintă mâinile împreunate în rugăciune, iar cele trei găuri dintr-un covrig reprezintă Sfânta Treime: Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt. Totuși, pe lângă simbolistica religioasă, covrigii au fost considerați simbolul norocului și prosperității, dar și al iubirii nemuritoare. Legenda spune că, în Elveția anului 1614, cuplurile regale foloseau un covrig în ceremoniile lor de nuntă pentru a sigila legătura căsătoriei. De asemenea, în Germania, copiii din secolul al XVII-lea purtau coliere de covrigi de Anul Nou ca să le poarte noroc și să le aducă prosperitatea în anul următor.

De-a lungul timpului, au circulat tot felul de povești interesante referitoare la covrigi. De exemplu, conform site-ului Historia.com, în 1510, când otomanii au încercat să invadeze Viena, aceștia au săpat tuneluri sub zidurile orașului. Călugării care coceau covrigi în subsolul unei mănăstiri i-au auzit și au dat alerta în tot orașul, apoi au ajutat la înfrângerea turcilor. Ca răsplată, împăratul austriac le-a dat brutarilor de covrigi propria lor stemă.

Cum au ajuns covrigii în America?

Până în secolul al XVII-lea, aproape toți europenii știau ce sunt covrigii. Americanii, însă, au făcut cunoștință cu ei abia în secolulul al XVIII-lea, începând cu anul 1710. Istoricii spun că imigranții germani și elvețieni, cunoscuți sub denumirea de olandezii de Pennsylvania, au adus pentru prima dată covrigii în America de Nord. Preparatele delicioase i-au încântat pe americani și, în scurt timp, mai multe brutării au început să fabrice covrigi. Popularitatea covrigului s-a răspândit rapid în Pennsylvania și apoi și în alte zone.

În 1861, Julius Sturgis a fondat prima brutărie comercială de covrigi, în orașul Lititz din Lancaster, Pennsylvania. Tot el este cel care a fabricat pentru prima dată și covrigeii tari. Gustările crocante erau păstrate într-un recipient etanș și puteau să rămână pe raft mai mult timp. În cele din urmă, covrigeii tari au devenit mai populari decât varianta inițială de covrigi moi.

Până în anii 1930, covrigii erau fabricați manual, însă în 1935, Reading Pretzel Machinery Company a introdus prima mașină automată de produs covrigi. Aceasta permitea brutarilor să scoată aproximativ 245 de covrigi pe minut, în comparație cu cei 40 ai unui lucrător manual. În prezent, în Pennsylvania sunt fabricați 80% din totalul covrigilor produși în SUA.

Care a fost prima rețetă de covrigi?

Dacă te întrebai ce sunt covrigii și cum a evoluat rețeta față de cea de acum sute de ani, află că nu sunt mari diferențe. Și acum, ca și atunci, ai nevoie doar de puțină grăsime (ulei sau unt), făină, sare și apă pentru a prepara cei mai delicioși covrigi. Aceste ingrediente se amestecă bine până la omogenizare, apoi aluatul este modelat și scufundat într-o soluție cu bicarbonat de sodiu. Acest detaliu este extrem de important pentru că el oferă acea aroma unică a covrigilor. După aceea, se presară sarea, macul sau susanul și se pun la copt.

Ce sunt covrigii- Diverse tipuri și sortimente

Diferite tipuri de covrigi aranjați pe masă

Sunt 2 tipuri principale de covrigi: covrigi moi și covrigi tari. Ambele tipuri sunt foarte populare și ieftine.

Covrigii moi sunt adesea serviți cu diverse topping-uri precum muștar, brânză sau diverse sosuri (marinara, barbecue), dar și cu ciocolată sau glazuri dulci. Totuși, cel mai apreciat sortiment de covrig moale rămâne cel presărat cu sare sau diverse semințe (susan, mac, dovleac sau floarea-soarelui). Pe lângă forma clasică, împletită, covrigii moi pot fi găsiți și sub formă de inel, simplu sau răsucit.

Pe de altă parte, covrigeii tari sunt de obicei consumați simpli și sunt disponibili în multe dimensiuni (mai mici sau mai mari). Servirea lor se face, de cele mai multe ori, cu bere. Cu toate acestea, există persoane care îi combină cu înghețată sau îi consumă cu toppind de ciocolată. 

Rețete de covrigi ca la ”mama” lor

Fabricarea covrigilor este asociată cu Germania, așadar dacă vrei să faci și tu covrigi ca la ”mama” lor acasă, ai nevoie de niște rețete de covrigi autentice. Ca să nu mai ai niciun dubiu referitor la ce sunt covrigii, îți oferim încă 2 rețete delicioase de covrigi de casă!

Rețetă de covrigi fără drojdie

Covrigi agățați pe un suport de lemn

Ingrediente:

  • 5 căni de făină universală
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 1/2 linguriță sare kosher
  • 1 linguriță zahăr
  • 2 linguri unt la temperatura camerei
  • 1/2 cană de brânză Cheddar ușoară mărunțită
  • 2/3 cană de lapte
  • 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1 cană de apă călduță
  • 5 lingurițe sare grosieră, mac, susan sau semințe de dovleac/floarea-soarelui

Mod de preparare:

  1. Preîncălzește cuptorul la 205 grade Celsius și pregătește o tavă tapetată cu foaie de copt. Apoi dizolvă bicarbonatul de sodiu în apă călduță.
  2. Combină făina, praful de copt sarea, zahărul, untul moale, brânza și laptele într-un bol și amestecă bine.
  3. Pune aluatul pe un blat de lucru presărat cu făină și frământă-l câteva minute.
  4. Taie aluatul pe jumătate și întinde fiecare bucată într-o formă dreptunghiulară.
  5. Taie aluatul în mai multe fâșii pe lungime și formează covrigul.
  6. Pentru a prepara soluția salină, fierbe apa, apoi adaugă bicarbonatul de sodiu și amestecă până se dizolvă complet.
  7. Scufundă covrigul în soluția de apă cu bicarbonat de sodiu și apoi pune-le în tava de copt.
  8. Presară sarea sau semințele pe covrigi, apoi introdu-i în cuptor.
  9. Lasă-i la copt 15 minute sau până se rumenesc bine.

Rețetă de covrigi cu drojdie

Covrigi simpli cu sare într-un coș

Ingrediente:

  • 4 căni de făină universală
  • 2 lingurițe sare
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 cană apă călduță
  • 2 pachete drojdie uscată activă
  • 3 linguri unt moale
  • Sare grosieră pentru stropire
  • 1/2 cană bicarbonat de sodiu
  • 2 litri de apă

Mod de preparare:

  1. Dizolvă drojdia în apă călduță și separat, amestecă făina și sarea într-un bol. Fă loc în mijlocul făinii, apoi adaugă acolo zahărul și amestecul de apă cu drojdie. Lasă totul să se odihnească timp de 15 minute.
  2. Adugă untul moale în bol și frământă până se formează un aluat neted. Lasă aluatul să se odihnească timp de 30 de minute.
  3. Taie aluatul în 12 părți egale, apoi rulează fiecare bucată pe masă. La capete trebuie să presezi puțin. Bucata rulată ar trebui să fie lungă și puțin mai groasă penrtu a obține un covrig pufos la interior.
  4. Formează covrigii și lasă-I în frigider timp de aproximativ o oră. În acest fel, soluția salină se va absorbi mai bine.
  5. Preîncălzește cuptorul la 205 grade Celsius și pregătește soluția salină. Pentru acest lucru, pune apă la fiert și adaugă cu grijă bicarbonatul de sodiu în apa clocotită. Va exista o reacție chimică atunci când bicarbonatul de sodiu intră în apă și se vor crea multe bule, apoi apa se va potoli.
  6. Scufundă ușor fiecare covrig în soluția respectivă timp de 10 secunde, apoi întoarce-l pe partea cealaltă pentru încă 10.
  7. Așează covrigii pe o tavă tapetată cu foi de copt, presară sare sau semințe și introdu-i în cuptor. Lasă-i acolo timp de aproximativ 15 -20 de minute și apoi scoate-i și lasă-i să se răcească

Cât de sănătoși sunt covrigii: sfatul medicului

Nutriționiștii spun că aceste preparate delicioase conțin o cantitate mare de carbohidrați. În plus, covrigii sunt săraci în grăsimi și proteine și conțin o cantitate redusă de fibre și vitamina B. Covrigii tari au mai puține calorii decât cartofii prăjiți sau chipsurile de cartofi. Cu toate acestea, atunci când consumi covrigi, trebuie să iei în considerare următoarele aspecte:

  • Covrigii sunt o sursă bogată de carbohidrați, așadar trebuie consumați cu măsură.
  • Un covrig moale este prea mare pentru a fi considerat o gustare. Conform site-ului healthline.com, un covrig simplu are 340 de calorii, deci îngrașă.
  • Covrigii cu topping-uri conțin mai multe calorii decât covrigii simpli. Sosurile care se folosesc de obicei cu covrigi pot avea între 45-170 de calorii per porție.
  • Dacă ai probleme cu hipertensiunea, trebuie să știi că toți covrigii au un conținut ridicat de sare, astfel ar trebui să-i eviți sau să limitezi consumul lor.
  • Indicele glicemic al covrigului este foarte mare (80), ceea ce înseamnă că poate crește foarte repede nivelul zahărului în sânge.

Așadar, covrigii sunt foarte populari în întreaga lume. Ei au o istorie îndelungată și continuă încă să fie printre cele mai preferate gustări ale oamenilor. Există foarte multe moduri în care pot fi savurați și, deși au, în general, mai puține calorii decât gustările precum chipsurile de cartofi, covrigii nu sunt foarte nutritivi. Din acest motiv, este esențial să-i consumi cu moderație, în special dacă ai anumite probleme de sănătate sau ești la dietă.

Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com

Articolul urmator
Avertismentul părintelui Calistrat: "Cine lasă o dragoste curată nu mai găsește fericirea niciodată"
Avertismentul părintelui Calistrat: "Cine lasă o dragoste curată nu mai găsește fericirea niciodată"
Cine te va trada in viata?
Incepe quiz
Cine te va trada in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.