Câte calorii ar trebui să mănânci în funcţie de vârstă şi greutate
Cuprins
Este evident că nu poţi cere unei femei înalte de peste 1,70 m, care vrea să se mențină, să consume aceeaşi cantitate de mâncare precum o minionă de 1,50 m. Dacă acceptăm că această afirmaţie este cât se poate de adevărată, de ce încercăm să urmăm toate acelaşi tipar sau să ne raportăm cu stricteţe la un număr de calorii pe care îl considerăm ideal pentru fiecare femeie?
Noi vrem să punem capăt acestei dileme şi îţi oferim răspunsul la întrebarea care te frământă: câte calorii ar trebui să mănânci, raportându-te la înălţimea, vârsta şi greutatea ta? De acum încolo, nu vei mai avea nicio îndoială de ordin nutritiv!
Tabelul care te ghidează în nutriţie
Tabelul de mai jos ia în calcul nu doar înălţimea şi greutatea ta, ci şi vârsta: când suntem tinere, avem un metabolism vioi, care lucrează cu eficienţa unui motor, dar care va încetini, din păcate, pe măsură ce înaintăm în vârstă!
Este perfect argumentat faptul că, pe măsură ce adunăm ani în buletin, ar trebui să micşorăm numărul de calorii consumate, iar tabelul de mai sus vrea să îţi arate şi care este valoarea spre care să ţinteşti. Desigur, trebuie să realizezi că ne raportăm la o valoare perfectă! Îţi va fi imposibil să calculezi cu exactitate (sau foarte dificil, oricum) pentru a atinge suma ideală în fiecare zi, dar important este să te situezi undeva în jurul ei!
Acum ştii care este numărul de calorii spre care ar trebui să ţinteşti în funcţie de vârstă şi greutate, dar cum îl obţii? Noi îţi recomandăm să ţii un jurnal de nutriţie, în care să notezi procentul de calorii al fiecărei mese în parte! Nu uita de gustări sau de băuturile cu care te răsfeţi pe parcursul zile! Fii cât mai precisă, iar rezultatele nu vor întârzia să apară!
Deja eşti extenuată numai la gândul că de acum încolo va trebui să te transformi într-un matematician de cursă lungă? Nu e neapărat necesar: desigur, nu e nimic greşit în a-ţi asuma pentru totdeauna misiunea de a avea grijă cu strictețe de alimentaţia ta, dar vei observa că, după câteva luni, vei intui singură cum trebuie să arate mesele tale, fără a mai apela la calculator!
Cum micşorezi numărul de calorii din alimentaţie
Acum eşti conştientă de numărul de calorii în jurul căruia este recomandat să gravitezi, dar ce faci în cazul în care acesta e departe de realitate? Îţi vom oferi mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta să consumi mai puţine calorii, însă fără a simţi că te-ai înscris într-o ediţie permanentă din Jocurile Foamei.
Consumă alimente cu un conţinut mai mare de apă! Apa nu are calorii, aşa că prezenţa sa în alimente se dovedeşte o adevărată binecuvântare. Studiile au demonstrat că persoanele care beau două pahare din lichidul vieţii, înainte de masă, mâncau mai puţin şi bifau astfel un număr mai mic de calorii, se săturau mai repede şi pierdeau în greutate. Nu uita să incluzi în alimentaţie fructe zemoase, castraveţi, roşii, salată, care au un conţinut ridicat de apă. De asemenea, nu rata porţia zilnică de supă; pe lângă faptul că te fereşte de boli, te va ajuta şi să acumulezi mai puţine calorii.
Spune „da” fibrelor! Neglijate la un moment dat, fibrele au căpătat tot mai multă importanţă în ultima perioadă! Le vei adora pentru că sunt săţioase, dar şi pentru că sunt digerate în intestinul gros, prelungind astfel procesul de digestie şi amânând cât mai mult senzaţia de foame. Cerealele integrale, câteva legume, tărâţele, fasolea şi lintea trebuie să se numere printre alimentele tale preferate!
Înlocuieşte carbohidraţii cu proteine! La prima vedere, par cei mai prietenoşi cu digestia, fiind descompuşi imediat în glucoză, dar carbohidraţii ajung cât ai zice „calorie” în sânge, satisfăcându-te doar pe moment şi provocând la distanţă scurtă de timp o poftă intensă de a-i consuma din nou. Înlocuieşte-i cu proteine şi vei rezolva această problemă. Mai greu de digerat, dar mai sănătoase şi mai săţioase, proteinele pot face diferenţa dintre o siluetă perfectă şi una... pufoasă. Ce poţi face, practic? Scoate o felie de pâine din sandvişul tău şi înlocuieşte-o cu una de carne slabă sau renunţă la croasantul de dimineaţă şi „invită” în farfuria ta un ou fiert!
Să te raportezi la numărul ideal de calorii în funcţie de vârstă, greutate şi înălţime este un gest care îţi poate salva silueta! Tu ai ţinut până acum cont de aceste recomandări?
Surse foto: pexels.com