Cei 40 de mucenici: traditii si obiceiuri

Cei 40 de mucenici: traditii si obiceiuri
Andreea Gluh, redactor
Luni, 09.03.2015

Cuprins

Religia crestina a fost, de-a lungul istoriei, motivul pentru care au murit multi soldati, invatati, regi, dar si oameni de rand, care au fost adepti ai invataturilor lui Hristos. Drept urmare, ei au devenit figuri sfinte, fiind cinstiti in calendar. Pe 9 martie, crestinii ii sarbatoresc pe cei 40 de mucenici. Acestia sunt soldatii crestini care au devenit martiri dupa ce au fost ucisi in cetatea Sevastiei, in timpul imparatului roman Licinius, care a domnit in perioada 308-324. Tiranul a cerut ca ei sa fie torturati pentru a-i convinge sa renunte la credinta lor, asa ca au fost condamnati la moarte prin hipotermie, intr-un lac inghetat.

In popor, in aceasta zi, inca din cele mai vechi timpuri, se respecta unele traditii. Despre acestea iti vom spune in cele ce urmeaza, astfel incat sa stii ce se spune ca trebuie sa faci pentru a avea noroc si belsug tot anul.

Cei 40 de mucenici - o sarbatoare a martiriului


Probabil ca iti este cunoscuta traditia conform careia in ziua de 9 martie barbatii trebuie sa bea cate 40 de pahare de vin, pentru a fi sanatosi tot anul. Unele voci din popor sunt ca, de fapt, ar fi vorba despre 44 de pahare, pentru ca erau tot atatia mucenici. Diferentele apar ca urmare a faptului ca geto-dacii credeau ca erau 44 de mucenici, in timp ce crestinii, doar 40. 

Pe langa acest obicei, mai sunt alte cateva, care au fost transmise si respectate de-a lungul veacurilor mai ales in comunitatile rurale. Unul dintre acestea era reprezentat de scoaterea plugului din casa, pentru a marca inceputul primaverii si al sezonului pentru arat. Datinile spun ca femeia casei trebuie sa sfinteasca plugul cu agheasma, tamaie si busuioc, astfel incat recolta sa fie bogata. Inaintea animalelor inhamate la plug se punea un ou, iar daca acestea ramanea intreg, insemna ca totul va merge la arat.

Pentru ca vremea sa fie prielnica agriculturii si frigul sa dispara, satenii luau maiul (un ciomag) si bateau cu el pamantul inghetat, spunand un descantec: "Intra frig si iesi caldura/Sa ne fie vreme buna/Pentru plug si aratura". De asemenea, pentru a alunga tot ce este rau in gospodarie, localnicii ardeau tot gunoiul si uscaturile. Cenusa era folosita drept ingrasamant pentru pomii din livada. 

Tot traditia populara spune ca vremea din ziua de 9 martie este identica cu cea din ziua de Pasti. Asadar, daca astazi ploua, va ploua si in duminica sfanta, iar daca este vreme buna, la fel va fi si atunci. De asemenea, acum incepe perioada mosilor, asadar vremea va fi mai blanda decat in zilele babelor.

Oricate obiceiuri ar fi respectat satenii, un lucru era clar si el a ramas valabil si in ziua de azi: cand se sarbatoresc cei 40 de Mucenici, nu se lucreaza. Cei care incalca aceasta regula risca sa fie bolnavi tot anul. 

Nu in ultimul rand, nu uita de traditia pregatirii mucenicilor, acei gustosi colaci moldovenesti sau inelusele muntenesti , toate asezonate cu nuca pisata si miere sau zahar din belsug. Acestia nu sunt consumati doar la masa traditionala de azi, ci se si impart, pentru a-i pomeni pe cei adormiti.



Bucura-te si tu de ziua celor 40 de Mucenici si respecta traditiile pentru ca tot anul sa iti mearga bine!

Surse foto: Wikipedia; crestinortodox.ro

Articolul urmator »
Legatura misterioasă dintre Fecioara Maria si Lună: Întâlnirea semnificațiilor sacre și a feminității divine
Legatura misterioasă dintre Fecioara Maria si Lună: Întâlnirea semnificațiilor sacre și a feminității divine
Anca Marcus | Luni, 20.11.2023
Incepe quiz
Ce spune igiena ta personală despre tine
Ce spune igiena ta personală despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (6)

Ne găsești pe