Cele mai bune filme inspirate din cărţi

Vineri, 08.04.2016
de Silvia Ganea

Dacă îți place să citești, dar nu refuzi nici serile cu popcorn la cinematograf, ne-am gândit să îți punem la dispoziție un top al celor mai bune filme inspirate din cărți, astfel încât să împuști doi iepuri dintr-o lovitură!

Top 8 filme inspirate din cărți

Naşul (The Godfather)

Adaptat după romanul lui Mario Puzo, filmul „Naşul” a fost şi este în continuare unul dintre cele mai iubite filme ale tuturor timpurilor. Lansată în 1972, această ecranizare a primit nu mai puţin de trei Oscaruri şi cinci Globuri de Aur.
Acţiunea filmului se petrece în New York, acolo unde mai multe familii de mafioţi fac legea după bunul plac. Filmul surprinde viaţa clanului Corleone, dar şi a altor patru familii care ajung să se lupte între ele pentru supremaţia puterii.

Sala de lupte (Fight club)

Acţiunea filmului are în prim-plan viaţa unui funcţionar public care vrea să facă o schimbare în viaţa lui, ceea ce îl determină să facă anumite alegeri mai puţin „ortodoxe”. Îşi deschide o sală de lupte ilegale (ajutat fiind de un individ cu ţeluri asemănătoare), însă acţiunea nu se opreşte aici, lucrurile degenerând pe de-a-ntregul, ajungându-se până la răpiri şi crime. Acţiunea este destul de violentă, aşa că, dacă nu îţi plac filmele de acest tip, ar trebui să iei în considerare faptul că anumite scene ar putea să te şocheze.

Forrest Gump

Un film pe care trebuie neapărat să-l vezi, dacă nu ai făcut-o până acum, este, fără dar şi poate, „Forrest Gump”! Acesta este inspirat din cartea cu același nume, scrisă de Winstom Groom în 1986. Filmul îţi va capta atenţia încă de la primele minute, avându-l în prim-plan pe Forrest Gump, un individ nu foarte inteligent, care ia parte la o serie de momente istorice (ajunge să se întâlnească cu John Lennon şi J.F. Kennedy) fără voia lui.
Ecranizarea a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun scenariu, iar Tom Hanks a câștigat Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol principal.

Băieţi buni (Goodfellas)

„Goodfellas” este un alt film inspirat din cărți și are în prim-plan viaţa unor gangsteri care se luptă pentru putere şi bani. Filmul este o adaptare după cartea Wiseguy, scrisă de Nicholas Pileggi în 1986, și îi are ca protagonişti pe Robert de Niro, Ray Liotta şi Joe Pesci. Deşi, la început, participă toți la anumite infracţiuni, lucrurile se schimbă atunci când doi dintre infractori încep să fie „văzuţi mai bine” în lumea mafiei, lucru care îl deranjează pe cel de-al treilea şi îl face să acţioneze împotriva celorlalţi.

Stăpânul inelelor

Filmele din seria „Stăpânul inelelor” sunt inspirate din cărțile fantasy scrise de J. R. R. Tolkien și îţi vor capta atenţia instant, aşa că ar trebui să le vizionezi, dacă nu ai făcut-o până acum! Sunt perfecte pentru un weekend în care vrei să te relaxezi puţin.

Închisoarea îngerilor (The Shawshank Redemption)

Încă un film inspirat din cărți și încadrat în categoria celor mai bune ecranizări ale tuturor timpurilor este drama „Închisoarea îngerilor”, apărută în 1994, care îi are în rolurile principale pe Morgan Freeman, Tim Robbinson şi Bob Gonton. Însă foarte puține persoane știu că acest film este o adaptare după nuvela scrisă de Stephen King în 1982. 
Acţiunea are loc în închisoarea Shawshank, acolo unde un bancher (Andrew Dufense) este încarcerat pentru uciderea soţiei sale, deşi el susţine că este nevinovat. Chiar dacă viața într-o închisoare este cruntă, acesta reuşeşte să-şi facă prieteni şi, cu ajutorul lui Red (confidentul său), devine unul dintre „oamenii cu influenţă” din cadrul închisorii.

Tăcerea mieilor (The Silence of the Lambs)

Un alt film pe care noi îl recomandăm şi pe care nu trebuie să îl ratezi este „Tăcerea mieilor”, adaptat după celebra carte scrisă de Thomas Harris. Câştigător a cinci premii Oscar şi apărut acum mai bine de 20 de ani, filmul nu şi-a pierdut din farmec nici până la momentul actual. Acţiunea filmului o ilustrează pe agenta FBI Clarice Starling, care preia cazul unui ucigaş în serie (ce obişnuia să-şi jupoaie victimele) şi care trebuie să găsească o soluţie pentru a-l prinde pe acesta. Pentru a înţelege mai bine cum acţionează criminalul, agenta apelează la ajutorul unui fost psihiatru, aflat acum în închisoare. Însă, pentru a-l face pe acesta să vorbească, trebuie să depună eforturi considerabile.

Pianistul (The Pianist)

Încheiem topul celor mai bune filme inspirate din cărți cu „Pianistul”, o ecranizare adaptată după memoriile scrise de de Wladyslaw Szpilman, un pianist evreu, în 1946. Filmul autobiografic, lansat în 2002, câştigător a trei premii Oscar şi a mai multor premii BAFTA, cuprinde memoriile unui pianist care trece prin experienţe marcante şi dureroase. „Pianistul” este un film captivant și ilustrează perfect acțiunile asupritoare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Nu-l rata!

Iată, aşadar, câte filme bune au fost inspirate din cărţi! Tu câte dintre ele ai văzut?

Surse foto: clickbliss.net

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (14)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!