Cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre Ziua Franței
Cuprins
În iulie sărbătorim două mari popoare ale lumii prin două zile naționale importante: Ziua Americii și Ziua Franței. Aceasta din urmă are loc pe 14 iulie, ziua în care se comemorează căderea Bastiliei, ce a avut loc la începutul Revoluției Franceze, în 1789. Data de 14 a fost aleasă pentru a sărbători poporul francez și pentru că, la un an de la revoluție, națiunea s-a unit temporar până la formarea republicii, în 1792.
Românii au fost întotdeauna apropiați de francezi, care au influențat mult cultura autohtonă. De aceea, te invităm să îi celebrezi și tu pe francezi și să afli câteva lucruri interesante despre Ziua Franței!
Ce nu știai despre Ziua Franței
„Libertate, Egalitate, Fraternitate” - aceste vorbe atât de cunoscute, cu o semnificație atât de puternică, au devenit deviza francezilor în momentul formării republicii. Franța a fost și este în continuare un adevărat model pentru celelalte democrații europene, pentru că este una dintre națiile care au luptat încontinuu pentru libertatea omului și pentru drepturile acestuia. Cine nu a auzit până acum fraza „Oamenii se nasc şi rămân liberi şi egali în drepturi”? Aceasta este însăși esența spiritului francez, pe care îl sărbătorim în fiecare an pe 14 iulie.
Iată ce trebuie să știi despre Ziua Franței!
1. Bastilia a fost o închisoare de tip fortăreață care a devenit un simbol al frustrărilor poporului francez legate de dinastia Bourbonilor. La vremea respectivă, conducătorii țării erau Ludovic al XVI-lea și controversata regină Maria Antoaneta, pe care francezii au ajuns să îi urască din cauza nepăsării pe care au demonstrat-o față de condițiile de trai inumane ale oamenilor de rând. Atacarea Bastiliei a fost privită ca un act de eliberare a poporului. Nu mai puțin de 300 de revoluționari au pătruns în închisoare, dintre care 100 au fost omorâți sau răniți de gardienii acesteia. Cu toate acestea, revoluționarii au reușit să își atingă scopul. Într-un final, l-au capturat pe Bernard-Jordan de Launay, guvernatorul fortăreței, și l-au omorât, ceea ce a marcat sfârșitul regimului de conducere care a stârnit revoluția. De altfel, mulți aristocrați au fost executați pentru a marca sfârșitul monarhiei și începutul unui nou regim.
2. Ziua Franței este marcată și printr-o paradă militară care are loc pe Champs-Elysees, faimosul bulevard care duce către Arcul de Triumf. Este cea mai mare paradă militară din Europa. Din cauza amenințării teroriste, în 2015 au fost folosite trei trupe antiteroriste pentru a păzi cei 10.000 de soldați care au participat la paradă și ne imaginăm că măsurile vor fi și mai drastice anul acesta, având în vedere evenimentele tragice care au avut loc în Paris recent. După parada militară, președintele Franței va susține un discurs emoționant, urmărit de francezii de pretutindeni.
3. Pompierii nu se lasă mai prejos și sărbătoresc Ziua Franței într-un mod aparte. Conform unei tradiții care a luat naștere în 1937, secțiile de pompieri își deschid porțiile și civilii îi pot admira pe pompieri dansând. Bineînțeles, îi pot recompensa cu bani pentru un asemenea spectacol (după care femeile sunt cele mai înnebunite, din motive evidente). Toți banii strânși sunt folosiți pentru a sponsoriza secțiile de pompieri din întreaga țară.
4. La fel ca America, Franța folosește un spectacol de artificii splendid pentru a celebra ziua națională. Momentul are loc la sfârșitul zilei, ca o încununare a tuturor evenimentelor ce au loc de Ziua Franței. Turnul Eiffel este luminat în culorile steagului, iar în spatele lui sunt lansate cele mai spectaculoase artificii, care aduc lacrimi în ochii francezilor. Este un moment încărcat de emoție, pe care o poți înțelege doar dacă participi și tu la eveniment.
5. Ziua Franței nu este celebrată doar pe teritoriul Franței, ci peste tot în lume, în special în zonele unde au existat colonii franceze. În America, cele două orașe în care Franța este onorată cu evenimente stradale pe 14 iulie sunt New Orleans și New York, unde are loc o petrecere în toată regula pe 60th Street. Totodată, Ziua Franței mai este sărbătorită și în Belgia, Cehia, Ungaria, India și Noua Zeelandă!
Ziua Franței este una dintre cele mai importante sărbători naționale din lume, nu doar pentru francezi și francofoni, ci și pentru restul lumii, pentru că celebrează o idee la care cu toții ar trebui să aderăm: aceea că toți oamenii trebuie să fie liberi și egali.