Citate din Maitreyi care iti ofera adevarate lectii de viata

Citate din Maitreyi care iti ofera adevarate lectii de viata

Diana Solomon

Foarte multi cunosc povestea celebrului roman al lui Mircea Eliade -Maitreyi. Pe langa randurile intime, dar si adevarate invataturi despre lumea hindusa, cartea are numeroase citate care au ajuns sa fie foarte populare prin incarcatura lor emotionala. Prin urmare, iata doar cateva dintre citatele din Maitreyi care au devenit extrem de cunoscute in randul pasionatilor de literatura si nu numai.

„Nu stiu cat a durat privirea aceea, dar ea nu se asemana cu nicio privire întâlnita si îmbratisata pana atunci."

Din aceste cuvinte se intelege pasiunea si iubirea pe care eroul i-o purta lui Maitryei, lucru care il surprindea si il luase total pe nepregatite.

„Oriunde ma duceam, o întâlneam pe ea, printre pini si mesteceni, pe stânci, pe drumuri."

Autorul este in continuare vrajit de Maitreyi, iar atunci cand nu era in preajma ei, orice lucru ii amintea de ea. Se observa astfel o lupta interioara, dorinta de a fi preocupat de alte lucruri din viata, care este insa inabusita de dorul si dragostea ce i-o purta lui Maitreyi.

„E foarte greu sa ai ceva cu adevarat, sa-l capeti sau sa-l cuceresti. Mai mult ne închipuim ca posedam, decât posedam"

Desi Eliade face referire strict la Maitreyi, pe care o dorea doar pentru el si se lasa deseori cuprins de gelozie, citatul se aplica foarte bine si in alte situatii din viata curenta. De cele mai multe, oamenii tind sa se creada stapani pe lucruri, alte persoane, animale de companie, insa, la un moment dat, isi vor da seama ca se inseala si ca nu pot avea sau controla nimic.

„Nimic nu dureaza în suflet. Pâna si cea mai verificata încredere poate fi anulata de un sigur gest.”

Acest citat demonstreaza inca o data ca nimic nu este sigur si nici vesnic. Iar aici paleta este larga: de la sentimente, la relatii si cunoastere, cel mai bine este sa nu te increzi 100% in ceva pentru ca mereu va exista un procent care va zgudui din temelii tot ce aveai/credeai inainte. O nota de scepticism te va salva intotdeauna.

„Când esti batrân, iubesti mai mult si suferi mai putin."

Eliade pune intelepciunea pe seama varstei inaintate. Atunci, inveti sa te bucuri mai mult si sa lasi lucrurile care te supara deoparte. Filosofia aceasta de viata ar trebui insa aplicata indiferent de numarul de ani acumulati, pentru ca in felul acesta inveti sa pretuiesti mai mult lucrurile frumoase, precum iubirea.

„Cine ar fi crezut ca, pe nesimtite, schimbari atât de mari se pot împlini...?"

Viata este intr-o continua transformare, iar de multe ori, chiar fara sa iti dai seama, tot ce erai se poate schimba cu 180 de grade. Autorul isi da seama de aceste modificari din viata lui, pe care le observa de-abia intr-un tarziu, si se minuneaza de ele cu naivitatea unui copil.

Daca pana acum nu ai apucat sa citesti Maitreyi poate ca citatele din romanul lui Eliade te vor convinge sa parcurgi macar o data aceasta carte.

Articolul urmator
Părintele Vasile Ioana îi critică pe credincioșii care vin la biserică să ceară noroc în viață. „Sunt unii care cred dau acatistul, gata, le merge bine”
Părintele Vasile Ioana îi critică pe credincioșii care vin la biserică să ceară noroc în viață. „Sunt unii care cred dau acatistul, gata, le merge bine”
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?
Incepe quiz
Care este cea mai importanta persoana din viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (11)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.