Conferintele Mircea Vulcanescu la Muzeul Taranului Roman

Conferintele Mircea Vulcanescu la Muzeul Taranului Roman

Redactor Divahair.ro

Miercuri, 13 octombrie 2011, de la ora 18:00, la Clubul Taranului, in cadrul Conferintelor „Mircea Vulcanescu", doamna prof. dr. Sanda Golopentia va vorbi despre Cornova ca revelator al satului romanesc si al monografiei. 

Satul nu este numai o structura sociala, asa cum problemele abordate de sociolog nu sunt numai structuri intelectuale. Satul, problemele cercetate sunt prieteni virtuali pe care ni-i apropiem prin truda si respect, cu care ne descoperim afinitati, carora le datoram recunostinta atunci cand ni se deschid. Literatura da astfel orizont textului sociologic, care nu are cum articula sociologia ca optiune existentiala.

Sanda Golopentia

 
  

Invitata:

Sanda Golopentia este doctor in lingvistica al Universitatii Bucuresti. Actualmente este profesor la departamentul de studii franceze al Universitatii Brown din Statele Unite ale Americii. Sanda Golopentia este autoarea a numeroase studii si articole in domenii precum lingvistica structurala, poetica si semiotica, filozofia limbajului, teoria literaturii, studii culturale. Incepand din 1982, a publicat materiale referitoare la activitatea Scolii Sociologice de la Bucuresti din perioada interbelica, cu referinte directe la activitatea parintilor sai, membrii marcanti ai Scolii, precum si numeroase articole referitoare la comunitatea romaneasca din America.

Printre cele mai recente aparitii se numara: Cartea plecarii, Editura Univers, 1995; America America, Editura Fundatiei Culturale Romane, 1996; Desire Machines. A Romanian Love Charms Database, Fundatia Culturala Romana, 1998; Vamile grave, Editura Univers, 1999; Intermemoria: Studii de pragmatica si antropologie, Editura Dacia, 2001; Anton Golopentia, Ultima carte. Text integral al declaratiilor in ancheta ale lui Anton Golopentia aflate in Arhivele SRI, introducere si anexa de Sanda Golopentia, Editura Enciclopedica, 2001; Chemarea mainilor negative, Editura Cartea Romaneasca, 2002; Learn To Sing, My Mother Said. Songs of the Women of Breb, Editura Ethnologica, 2004.

Moderatorul dezbaterii:

dr. Mihai Gheorghiu - cercetator Muzeul National al Taranului Roman

Conferintele „Mircea Vulcanescu" au menirea sa constituie la MTR un spatiu al dialogului intelectual centrat pe teme ale stiintelor socio-umane, cu deosebire orientat spre tematica raportului intre traditie si modernitate in istoria si devenirea culturii si civilizatiei romanesti a secolului XX si a inceputului de secol XXI. De asemenea, dialogul intre cultura si religie va fi privilegiat ca tema de reflectie si dezbatere.

Cultura romana moderna s-a nascut din apelul la modernitate si s-a dezvoltat apoi in tensiunea polara dintre modernitate si traditie. A fost aceasta tensiune benefica, genuina, a dus la rezultate notabile, la o anumita identitate culturala sau nu? Mai este astazi aceasta tensiune reala, efectiva, mai exista in cultura romana un ferment al traditiei? Si ce ar putea sa insemne in contextul postmodernitatii, secularizant si globalizant, apelul la traditie?

Vor fi abordate teme diverse de istoria culturii, a civilizatiei, de istorie a constituirii disciplinelor socio-umane pe taram romanesc, de istorie a institutiilor culturale romanesti, teme tinand de antropologie, etnologie, istoria religiilor, istoria ideilor. Se vor lansa intrebari si se vor amorsa polemici, totul pentru a readuce la prezenta cultura dialogului intelectual, dezbaterea de idei, polemica civilizata.

Punem acest ciclu de conferinte sub numele si semnul lui Mircea Vulcanescu pentru ca el este figura emblematica a intelectualului roman al secolului XX. Mircea Vulcanescu reprezinta la superlativ tipul intelectualului angajat si implicat in viata cetatii si a poporului sau, reprezinta de asemenea la superlativ tipul crestinului jertfelnic in lupta cu demonia veacului. Credem ca Mircea Vulcanescu este omul exemplar al culturii romane a veacului XX, altii au opere mai inchegate, opere incheiate, in schimb, el lasa mostenire aceasta gandire mereu vie, fragmentara, centrata pe problemele cruciale, si viata oferita ca jertfa aproapelui.

Nimic mai potrivit ca MTR sa devina organizatorul unor astfel de intalniri care sa se desfasoare sub semnul mostenirii intelectuale a lui Mircea Vulcanescu. Dragostea absoluta a lui M. Vulcanescu pentru civilizatia traditionala romaneasca, increderea sa in acest tip uman il fac in mod necesar partas la aventura intelectuala a MTR, asa cum a initiat-o Horia Bernea. De altfel, textele sale au construit ele insele, alaturi de multe altele, viziunea pe care expunerea permanenta a MTR s-a edificat. Onoram astfel in Mircea Vulcanescu un precursor si un model.

Articolul urmator
„Jucării” de Laura Nureldin. Reamintește-ți ce ai uitat din copilărie în această dramă de familie cu accente de thriller incitant
„Jucării” de Laura Nureldin. Reamintește-ți ce ai uitat din copilărie în această dramă de familie cu accente de thriller incitant
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?
Incepe quiz
Test de cultură generală: poţi ghici numele cărții după prima frază din roman?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.