Cum cureți bijuteriile din aur

Miercuri, 13.07.2016
de Cristina Babii

N-or fi prețioasele bijuterii din aur cele mai bune prietene ale femeilor, așa cum sunt diamantele, dar sunt cu siguranță apreciate și purtate cu mândrie. E de la sine înțeles, așadar, că ele trebuie să arate mereu impecabil pe degete, la gât sau la încheietura mâinii. Aurul trebuie să fie bine întreținut, pentru a străluci mereu. Sigur, aurul nu se pătează, nu își schimbă culoarea și nu devine ponosit, însă, cu timpul, urmările purtării constante se vor observa, iar metalul prețios își pierde din „prospețime”.

Nu este nevoie să apelezi la soluții profesionale sau la bijutieri cu tarife mari pentru a-ți curăța podoabele din aur. Deschide dulapul din cămară și vezi dacă nu cumva chiar acolo se ascunde o soluție mai la îndemână, la care nu te-ai fi gândit. Îți dezvăluim câteva trucuri pe care le poți folosi cu brio pentru a reda strălucirea bijuteriilor tale din aur!

Bijuterii din aur – soluții de curățare

 Cum sa cureti bijuterii din aur_1

„Baie” în amoniac

Amoniacul nu este folosit doar în industria alimentară, pentru prăjituri fragede și gustoase. El provine din clorura de amoniu, o substanță veche de curățare, extrem de eficientă, cu multiple întrebuințări. Pe lângă faptul că îndepărtează petele de pe covoare și lasă geamurile curate ca lacrima, amoniacul lichid este grozav și pentru a curăța colecția de bijuterii din aur. Toarnă câteva picături de amoniac într-un bol și puțină apă călduță. Scufundă bijuteriile în acest amestec și lasă-le preț de 3-4 minute, nu mai mult. Atenție: dacă ai bijuterii din aur cu perle, nu folosi această soluție, pentru că le-ar putea deteriora suprafața delicată! Clătește apoi prețioasele podoabe cu apă rece și usucă-le cu un prosop moale.

Bijuterii din aur cu pietre prețioase

Pentru acele bijuterii din aur pe care strălucesc pietre prețioase, este recomandat să folosești altă metodă de curățare și să eviți să le scufunzi în apă, mai ales dacă sunt lipite între ele. Apa călduță înmoaie adezivul și, cu timpul, pietrele se vor desprinde. Un inel de acest fel se curăță cu ajutorul unei soluții formată din câteva picături de detergent de vase și apă rece. Înmoaie o cârpă sau un prosop moale în soluție și curăță ușor inelul. Cu o altă cârpă, de data aceasta umezită în apă rece, „clătește” bijuteria, având grijă să insiști în zonele unde se îmbină metalul cu pietrele prețioase.

Aceeași soluție formată din detergent și apă poate fi folosită la toate bijuteriile din aur, cu sau fără pietre. La cele simple poți să te ajuți de o periuță de dinți care curăță temeinic suprafața.

Bicarbonat de sodiu

 Bicarbonat de sodiu

Și bicarbonatul de sodiu este foarte eficient pentru a reda strălucirea bijuteriilor din aur cu pietre prețioase. Dizolvă 100 de grame de bicarbonat în jumătate de litru de apă călduță. Înmoaie bijuteria în această soluție, în mod repetat, preț de câteva secunde, apoi clătește-o cu apă rece și las-o să se usuce pe un prosop moale. Dacă podoabele nu au pietre prețioase, formează o pastă din bicarbonat de sodiu cu apă și acoperă suprafața bijuteriei cu un strat din acest amestec. Lasă puțin să acționeze, apoi toarnă puțin oțet și clătește cu apă rece.

Pasta de dinți face minuni

Iată ce altă întrebuințare poți să-i găsești pastei tale de dinți de azi înainte: ajutor de nădejde pentru curățat colecția ta de bijuterii din aur. Și este, într-adevăr, o soluție grozavă, însă trebuie să acționezi cu delicatețe dacă giuvaerul tău are și pietre prețioase.

Pentru trucul acesta, amestecă într-un bol o cantitate mică de pastă de dinți (cât un bob de mazăre) cu apă, până obții o cremă mai puțin vâscoasă. Pentru că este un abraziv ușor, pasta de dinți înlătură cu succes orice urmă de murdărie acumulată, mai ales pe bijuteriile cu modele complicate, fără să zgârie suprafața. Folosește o periuță de dințe moale pentru a curăța podoabele tale, apoi clătește-le cu apă rece din abundență.

Un pahar de bere

Bere pentru curatat bijuterii din aur

Da, berea redă strălucirea bijuteriilor tale din aur, oricât de ciudat ar părea. Umezește o cârpă moale într-un pahar cu bere blondă și freacă ușor bijuteria pe care vrei să o revezi strălucind. Clătește-o apoi în apă rece și usuc-o cu ajutorul unei cârpe sau prosop moale.

Spirt medicinal

Alcoolul sanitar este foarte eficient pentru a îndepărta orice reziduu de pe suprafața prețioaselor bijuterii din aur. În plus, are și avantajul de a le dezinfecta, fără să fie nevoie să folosești apă fiartă sau orice alt produs chimical care ar putea să îți afecteze lănțișorul sau inelul preferat. Cu toate acestea, spirtul medicinal nu este recomandat pentru bijuteriile cu pietre prețioase, din același motiv pentru care și scufundatul în apă le dăunează: poate să desprindă pietrele de restul bijuteriei.

Deși este bine să îți reîmprospătezi uneori colecția de bijuterii din aur cu o curățare temeinică, nu abuza de niciuna din tehnicile de mai sus, cu atât mai puțin de cea care implică utilizarea amoniacului. Din prea multă grijă pentru prețioasele tale bijuterii, ai putea mai mult să le dăunezi!

Tu ce soluții folosești ca să îți cureți colecția de bijuterii din aur?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (11)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!