Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Cum e corect: esee sau eseuri?

Paula Rotaru

Esee sau eseuri? Nu te grăbi, nu face asocieri cu alte cuvinte și nu da un răspuns decât dacă ești convinsă de el și bine pusă la punct cu normele limbii române. Dacă alegi varianta esee, ei bine, mai gândește-te! Varianta corectă de plural a substantivului eseu este eseuri. Pentru că sursa împrumutului, respectiv franțuzescul essai, nu ne ajută mai deloc să descâlcim această dilemă, nu ne rămâne decât să luăm ca atare regula și să nu ne batem prea tare capul.

Esee sau eseuri: verdictul DOOM

Potrivit DEX, eseul este „un studiu de proporții restrânse asupra unor teme filosofice, literare sau științifice, compus cu mijloace originale, fără pretenția de a epuiza problema”. La singular, acest substantiv nu ridică mari probleme, dar alta este situația când trebuie să folosim pluralul.

Deoarece multe alte cuvinte cu terminația -eu au forma de plural cu sufixul -ee, cum ar fi ateneu/atenee, apogeu/apogee, releu/relee, e foarte ușor să cădem pradă tentației de a transforma eseul în esee. Dar Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române nu este de acord cu acest lucru. Potrivit acestuia, eseul la plural devine eseuri

Pe de altă parte, există și cuvinte cu terminația -eu care capătă sufixul -uri la plural. De exemplu: jeleu/jeleuri, compleu/compleuri, defileu/defileuri etc.

O regulă anume sau o explicație pentru transformarea eseului în eseuri, nu în esee, nu a fost oferită de lingviștii Academiei Române.

Prin urmare, esee sau eseuri este o dilemă ce și-a găsit răspunsul, dar nu și explicația. Află și cum e corect: face sens sau are sens?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!