Cum e corect: monede sau monezi?

Marţi, 27.09.2016
de Paula Rotaru

Chiar dacă multe persoane iau de bune ambele variante vehiculate ale pluralului cuvântului monedă, respectiv „monede” și „monezi”, doar prima dintre ele este corectă din punct de vedere gramatical. Așadar, între monede sau monezi vom alege întotdeauna „monede”.

Monede sau monezi?

O explicație anume în privința acestei confuzii nu există, nici în DEX-ul din 1998, nici în DOOM-ul din 2005, însă cert este că ambele dau ca unică variantă corectă de plural forma „monede”.

Unii cârcotași ar spune că, pe aceeași logică, putem folosi pluralul telecomande în loc de telecomenzi, cade în loc de căzi ori zăpade în loc de zăpezi. Dar cum ar suna oare cuvinte precum ambuscadă/ambuscăzi, acoladă/acolăzi, limonadă/limonăzi ori serenadă/serenăzi? Așa-i că nu pare deloc în regulă?

Dacă nu ne credeți pe cuvânt, iată pluralul corect al cuvântului „monedă” din Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, precum și modul în care se articulează acesta.

Prin urmare, chiar dacă aveți impresia că unele cuvinte au două forme de plural acceptate în normele literare ale limbii române, pentru că în vorbirea curentă sunt propagate cu o viteză uimitoare, consultați întotdeauna varianta corectă în DOOM, ori de câte ori aveți o nedumerire.

Acum, că te-am lămurit care este varianta corectă dintre „monede sau monezi”, află și de ce este greșit să spui ron în loc de lei!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!