Cum scriem corect: să fi sau să fii?

Cum scriem corect: să fi sau să fii?

Redactor Andreea Baluteanu

Mai ales că se apropie urările de sezon, neliniștile legate de gramatică încep să ne bântuie. Vrem să trimitem cele mai frumoase mesaje celor dragi și ne temem că nu cumva să dăm dovadă de neștiință și să ne presărăm cuvintele frumoase cu erori care ne dovedesc lacunele în cunoștințe. Așadar, tu știi cum se scrie corect? Să fi sau să fii?

Nu contează câți ani au trecut de când ai ieșit de pe băncile școlii, noi ne ocupăm azi de reîmprospătarea cunoștințelor tale. Nu te mai preocupa decât de emoțiile pozitive și de gândurile bune: noi te ajutăm să îți scrii corect urările de sărbători și îți spunem cum să scrii corect: „să fi” sau „să fii”?

„Să fi” sau „să fii”: întrebarea care l-ar deruta și pe Hamlet

Nu e nicio îndoială în ceea ce privește sănătatea, dar forma verbului „a fi” încă dă bătăi de cap chiar și celor care se cred apărați de capriciile gramaticii. Ca să nu mai ai niciun dubiu, îți spunem acum că forma corectă este, întotdeauna și fără excepție, „să fii”!

Tanara cu ochelari care sta la birou si citeste

Ca să clarificăm orice potențială eroare din viitor, îți mai spunem că verbul „a fi” mai este întovărășit de al doilea „i” și la conjunctiv prezent forma negativă, dar și la imperativ prezent. Același „i” rămâne și atunci când folosim forma a doua a viitorului. Mai jos îți dăm exemplele care sperăm să îți limpezească o dată pentru totdeauna conjugarea buclucașului verb „ a fi”.

Astfel, corect este să scrii:

  • conjunctiv prezent: „Să fii!”
  • conjunctiv prezent forma negativă: „Să nu fii nicidecum supărată!”
  • imperativ prezent: „Fii mai optimistă!”
  • viitor forma a doua: „O să fii aici, lângă mine?”

Să fi sau să fii sănătoasă

Cand ne apropiem de sarbatori, vom face inevitabil nenumarate urari celor dragi. Una dintre cele mai frecvente este "sa fii sanatos". Astfel, "sa fi sanatos" corect gramatical, in aceasta situatie, este formula "sa fii sanatos".

În ceea ce privește toate celelalte conjugări și forme ale verbului „a fi”, varianta corectă este cea cu un singur „i”.

Regulile se aplica si atunci cand utilizam varianta pentru masculin: "sa fi sanatos sau sa fii sanatos". Corect gramatical este "sa fii sanatos"

Astfel, corect este să scrii:

  • infinitiv: „a fi sau a nu fi”
  • imperativ la forma negativă: „nu fi supărată”
  • condițional prezent: „aș fi mai bună dacă aș avea cu cine”
  • condițional perfect: „aș fi fost mai fericită dacă nu ai fi apărut în viața mea”
  • conjunctiv perfect: „să fi fost sănătoasă și nu mai ajungeam aici”
  • viitor forma întâi: „voi fi acolo unde ești și tu”

Cum se scrie corect să fi

Recapitulând, corect se spune întotdeauna „să fii”. Important e să reții distincția în ceea ce privește forma negativă la modul conjunctiv și imperativ: „a fi” primește doi „i” atunci când e la conjunctiv și unul singur când e la imperativ și este vorba despre o negație.

Astfel, e greșit să spui: „să nu fi sănătoasă”, dar și „nu fii supărată”.

Cum scriem corect: „trebuie să fii” sau „trebuie să fi”?

În acest caz, dacă dorim să spunem "trebuie să fii cuminte", atunci vom utiliza varianta cu cei doi "ii", însă dacă vom spune trebuie "să fi fost altceva", atunci varianta corectă gramatical este cu un singur i.

"O să fi sau o să fii" - Și atunci când dorim să utilizăm sintagma "o să fii cuminte, nu este așa?" varianta corectă gramatical este cu doi "i".

Cum vom scrie corect: "Să fi fericită"

Și pentru sintagma "să fi fericită", varianta corectă gramatical este "să fii fericită", cu doi "i". Și în acest caz explicația regulilor gramaticale este aceeași cu cea de la sintagma "să fii sănătoasă". 

"La mulți ani să fii sănătos" și "Vrei să fii soția mea"

Atunci când dorim să facem urări sau să adresăm întrebări importante persoanelor dragi, mai ales în scris, este bine să cunoaștem forma corectă de scriere. În prima variantă, "să fii sănătos" este scris corect.

De asemenea, și întrebarea "vrei să fii soția mea", se va scrie în această formă, cu doi "i".

Cum scrii corect: „să vi” sau „să vii”?

Aceeași regulă a formării timpului conjunctiv se folosește și atunci când este vorba despre verbul „a veni”. Prin urmare, corect este să spui „să vii la mine”, nu „să vi la mine”. Forma este aceeași și la negativ: „să nu vii în club”, nu „să nu vi în club”. Situația este similară și când ne referim la viitor forma a doua: „o să vii alături de mine”.

Firește, lucrurile se schimbă când este vorba despre verbul la imperativ, deoarece verbul „a veni” formează distinct acest timp: „vino” și „nu veni”.

Ce părere ai? E mai limpede acum gramatica pentru tine? Mai ai dubii în ceea ce privește forma corectă dintre „să fi” sau „să fii sănătoasă”?

Află și cum e corect să spui „știi sau ști”. Iar dacă semnele de punctuație sunt cele care îți dau bătăi de cap, descoperă toate regulile folosirii lor!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Rolul puternic tămăduitor al metaniilor. Cum și câte să faci pentru a primi ajutor divin
Rolul puternic tămăduitor al metaniilor. Cum și câte să faci pentru a primi ajutor divin
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!
Incepe quiz
Amatoare sau profesionistă? Doar o expertă în skincare răspunde corect la acest test!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (34)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.