Cum să te bucuri de vise lucide asupra cărora să ai control absolut, conform experților 

Cum să te bucuri de vise lucide asupra cărora să ai control absolut, conform experților 

Anca Marcus

Ai visat vreodată că zbori prin ceruri albastre sau că te plimbi pe străzile unui oraș nemaipomenit? Și dacă ți-am spune că poți nu doar să visezi astfel de aventuri, dar să le și controlezi? Da, ai auzit bine! Vorbim despre visele lucide, o experiență onirică extraordinară în care ai control absolut asupra întregului scenariu. Așa că pregătește-te să pătrunzi în lumea misterioasă și captivantă a viselor lucide, unde imaginația ta decide „noua” realitate. 

Ei bine, să începem cu începutul: ce sunt visele lucide? Acestea sunt vise în care ești conștient că visezi și poți lua decizii. În esență, devii regizor, scenarist și actor în propriul tău vis. Sună incredibil de tentant, nu? Însă să dobândești controlul asupra viselor tale poate necesita puțină practică și răbdare. 

Cum se poate obține visarea lucidă  

Studiile efectuate în laboratoarele specializate în știința somnului arată că oamenii care sunt capabili să redea semnale prin mișcările ochiului, în timp ce se află în starea REM (rapid eye movement – etapa în care apar, de regulă, visele), visează lucid. 

Există diverse tehnici care te pot ajuta să intri într-un vis lucid. Un exemplu este tehnica WILD (Wake-Initiated Lucid Dreaming), în care încerci să păstrezi starea de conștiență în timp ce corpul adoarme. Sau poți încerca tehnica MILD (Mnemonic Induction of Lucid Dreams), care implică repetarea în minte a intenției tale de a avea un vis lucid înainte de a adormi. 

Cu toate acestea, nu e așa simplu precum pare. În vreme ce unii indivizi experimentează această formă de visare în mod spontan, alții au parte de ea numai în urma unui stimul extern (o conversație, un film, un articol din ziar despre un vis lucid) sau în urma unor eforturi considerabile. 

„Sunt unii oameni care pot învăța să o facă în câteva zile, dar sunt alții care au nevoie de trei luni. De exemplu, eu am fost antrenat timp de trei luni înainte de a avea vise lucide. Deci variază foarte, foarte mult de la o persoană la alta”, a spus Michael Schredl, cercetător la Institutul Central de Sănătate Mintală din Manheim (Germania). 

Ce probleme rezolvă visarea lucidă? 

Deși cercetările arată că mulți oameni doresc vise lucide pentru plăcerea de a se distra sau pentru a-și îndeplini dorințe precum aventuri sexuale sau zbor în timpul somnului, această abordare aduce beneficii mult mai profunde. În plus față de amuzament și aventură, visele lucide pot deveni o poartă către înțelegerea interioară și rezolvarea problemelor cu care te confrunți în viața reală. Ce temeri sau dorințe ascunse se află în spatele viselor tale? Ți-ai pus vreodată această întrebare? Visele lucide ar putea să-ți folosească ca un mijloc de autocunoaștere și autodepășire.  

Așadar, hai să aruncăm o privire asupra a câteva probleme pe care visele lucide te pot ajuta să le rezolvi!

1. Confruntarea cu fricile și traumele tale 

Ai o frică persistentă sau o traumă care îți bântuie visele? Visele lucide îți pot oferi un spațiu sigur pentru a confrunta și a înfrunta aceste emoții într-un mediu controlat. În lumea ta onirică, poți interacționa cu aceste temeri într-un mod care să te ajute să le depășești treptat. 

2. Creativitate și probleme personale 

cer pictat în culori vii

Ești în căutarea inspirației pentru o problemă dificilă? Visele lucide îți permit să explorezi soluții inovatoare și să-ți exersezi creativitatea într-un mod neconvențional. Poți să creezi scenarii și să testezi diverse variante, oferindu-ți astfel noi perspective asupra provocărilor tale. 

3. Autocunoaștere 

Dacă ești un căutător al înțelepciunii interioare, visele lucide sunt ca un catalizator pentru autocunoaștere. În timp ce îți explorezi subconștientul, poți să descoperi aspecte ascunse ale personalității tale, dorințe neexprimate sau blocaje interne.  

4. Întâlniri cu persoane decedate sau personaje fantastice 

Visele lucide te pot aduce în contact cu persoanele dragi care au trecut în neființă sau cu personaje fantastice pe care le admiri. În lumea ta onirică, poți petrece timp cu acești „oaspeți” speciali, interacționând cu ei și primind mesaje sau învățăminte importante. 

Descifrând enigma viselor lucide 

Întrucât visele lucide sunt o experiență destul de rară pentru majoritatea oamenilor, cercetătorii întâmpină dificultăți în studierea lor. Metodele precise pentru a ajunge la vise lucide nu sunt încă pe deplin înțelese, dar se pare că studiile în desfășurare aduc lumină asupra acestui domeniu promițător. 

„În acest moment, nu avem o tehnică unică și de încredere pentru a induce vise lucide, cu o rată de succes ridicată”, a afirmat Tadas Stumbrys, cercetător din Lituania. 

În timp ce studiile continuă să dezvăluie secretele acestui „univers interior”, fiecare dintre noi poate căpăta abilitatea de a explora în profunzime această realitate paralelă și de a-i descoperi darurile ascunse. Cum îți sună această idee?  

Citește și 9 lucruri ciudate despre vise

Surse foto: pexels.com, pexels.com

Surse articol: BBC, ALLURE

Articolul urmator
Când au voie să se împreuneze soții, conform Bisericii: „Căsătoria a fost lăsată de Dumnezeu pentru nașterea de copii, dar...”
Când au voie să se împreuneze soții, conform Bisericii: „Căsătoria a fost lăsată de Dumnezeu pentru nașterea de copii, dar...”
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.