Cum să-ți menții calitatea vieții chiar și în momentele incerte

Cum să-ți menții calitatea vieții chiar și în momentele incerte

Andreea Constantin

În viață pot apărea uneori perioade de incertitudine, care te fac să treci printr-o gamă întreagă de emoții, de la dorința de a te interioriza, la impulsuri agresive. Starea de neliniște este o reacție normală la consecințele și incertitudinea anumitor contexte, fie legate de sănătatea ta sau a celor dragi, de slujbă ori de situația economică.

Iată mai jos cum să-ți menții calitatea vieții chiar și în momente incerte.

Fă-ți din timp o plasă de siguranță

Să-ți faci iarna car și vara sanie - este un vechi proverb românesc care nu spune altceva decât că este sănătos să gândești lucrurile în perspectivă și să iei măsuri care să-ți ofere o anumită stabilitate în viitor, pentru tine și cei dragi. De exemplu, poți începe prin a economisi pentru un fond de urgență, astfel încât să dispui de o anumită sumă de bani, dacă se întâmplă ceva. 

De asemenea, o altă modalitate de protecție poate fi alegerea unei asigurări de sănătate. Aceasta îți oferă sprijin financiar pentru a face față unor situații dificile. Există mai multe tipuri de asigurări, cu variate tipuri de acoperiri. De exemplu, asigurări în caz de accident, de intervenții chirurgicale, de arsuri, dar și asigurare medicala pentru boli grave. Astfel, într-o situație dificilă, nu mai trebuie să te preocupe factorul financiar, care poate atârna uneori greu în balanță. Află mai multe detalii aici.

Creează-ți o comunitate de încredere

Mai multe studii au arătat că relațiile sociale sunt un factor cheie pentru fericire și satisfacție în viață. O viață socială activă poate contribui la creșterea speranței de viață, la întărirea sistemului imunitar și la reducerea riscului de depresie și anxietate. Iată de ce interacțiunile sociale sunt cu atât mai importante dacă treci prin situații dificile. 

De aceea, este necesar să-ți găsești centre de interes menite să-ți întărească viața socială, precum diverse cluburi, locuri unde poți face un sport, jocuri de societate, unde poți practica un hobby - un curs de dans ori unul de gătit - sau unde poți desfășura activități de voluntariat. 

Dacă nu poți ieși, încearcă să organizezi întâlniri virtuale cu prietenii, cu ajutorul aplicațiilor de videoconferințe. Să schimbi câteva cuvinte cu o persoană dragă este uneori suficient pentru a-ți face ziua mai bună. Fii atentă cu ceilalți, pentru că integrarea socială provine și din abilitățile tale de a te deschide către acele relații.

Îmbunătățește-ți permanent stilul de viață

Atunci când totul funcționează bine, puțini dintre noi ne punem întrebări despre calitatea vieții. Totuși, îmbunătățirea stilului de viață trebuie să reprezinte o preocupare constantă. Este important să facem pași mici în fiecare zi. Iată în continuare câteva idei:

  • activitățile fizice regulate. Este ușor să integrezi activitățile fizice în viața cotidiană: urcă scările în loc să iei liftul, coboară din autobuz cu câteva stații înainte de destinație și mergi pe jos, fă o plimbare de o jumătate de oră. Alege un sport sau o activitate fizică ce-ți face plăcere, pentru a nu exista riscul să renunți după scurt timp. 
  • o dietă echilibrată te poate ajuta să previi numeroase boli cronice grave. Poți începe prin a reduce semnificativ consumul de produse procesate, bogate în zaharurile rafinate și făină albă, dar și în sare și grăsimi nesănătoase. Pentru deserturile de zi cu zi, renunță la prăjituri și produse de patiserie în favoarea fructelor bogate în fibre. Mănâncă multe legume proaspete pentru a ajuta digestia și a crește densitatea nutrienților din dietă. Numeroase studii au asociat un consum crescut de fructe și legume cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, cancer și mortalitate din orice cauze.
  • o serie de studii au asociat, de asemenea, practicarea regulată a meditației cu o stare mai bună a sănătății. Chiar și zece minute de meditație practicată zilnic poate ajuta la reducerea stresului, a inflamației în organism, la scăderea tensiunii arteriale, la creșterea calității somnului și la încetinirea procesului de îmbătrânire. Printre efectele aproape imediate se numără creșterea capacității de concentrare, a atenției și de a regla stresul. 

Momentele dificile sunt normale în viața unui om. De aceea, trebuie să înveți să ai grijă de tine din punct de vedere fizic și emoțional, pentru a trece cu bine peste astfel de perioade. Iar, dacă nu știi de unde să începi, urmează sfaturile de mai sus.

Surse foto: Shutterstock.com

Articolul urmator
Rugăciunea de la 12 noaptea te ajută să treci peste momentele grele
Rugăciunea de la 12 noaptea te ajută să treci peste momentele grele
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?
Incepe quiz
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.