Cum ții corect postul negru: sfaturi de aur de la părintele Ilarion Argatu

Cum ții corect postul negru: sfaturi de aur de la părintele Ilarion Argatu

Redactor Raluca Margean

Mulți credincioși obișnuiesc să țină post negru pentru a fi izbăviți de păcate și a se apropia mai mult de Dumnezeu. Postul înseamnă să-ți cureți sufletul și trupul, dar fiecare persoană poate avea o înțelegere diferită despre cum să țină post. Citește în continuare și vezi câteva sfaturi de aur de la părintele Ilarion Argatu despre cum să ții corect postul negru.

Cine a fost părintele Ilarion Argatu?

post negru-parintele ilarion argatu

Părintele Ilarion Argatu a fost unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai Bisericii Ortodoxe. El este renumit pentru exorcizările pe care le făcea la Mânăstirea Cernica pentru alungarea demonilor. Era iubit de mulți credincioși, aceștia veneau din toate colțurile țării pentru a asculta sfaturile și slujbele Sfântului Părinte. Fiind urmărit de Securitate și condamnat la închisoare pe viață, părintele și-a petrecut o mare parte din viață ascunzându-se de Partidul Comunist, însă după mulți ani de zbucium, a fost lăsat să trăiască în diverse mănăstiri. În ultimii ani din viață a locuit la Mânăstirea Cernica, unde a exorcizat sute de posedați, români și străini. 

Conform Wikipedia, Ilarion Argatu își începea slujbele de exorcizare cu Acatistul Domnului Iisus Hristos, apoi citea din Sfânta Liturghie, sfințea apa și realiza Taina Sfântului Maslu. În final, el citea Moliftele Sfântului Vasile cel Mare, iar dacă era nevoie, slujea și Moliftele Sfântului Ioan Gură de Aur. Sfaturile și învățăturile părintelui au fost însemnate într-o serie de lucrări religioase și sunt urmate cu sfințenie de toți credincioșii. Citește în continuare și află învățămintele sale cu privire la postul negru! 

Ce înseamnă să ții post

Postul reprezintă un moment de curățire a trupului și al sufletului, așadar să ții post nu înseamnă doar să te abții de la mâncare şi băutură, ci şi de la comiterea vreunui păcat sau a vreunei răutăți. Când ții post trebuie să te eliberezi de gândurile negre și să-l primești pe Dumnezeu în sufletul și inima ta, prin urmare este nevoie de multă rugăciune. În aceste momente, trebuie să încerci să lași grijile lumești deoparte şi să dăruiești mai mult din timpul tău lui Dumnezeu. 

Sfântul Părinte îndemna credincioșii ca în zilele de post să nu se certe cu nimeni: ”orice s-ar întâmpla, oricât te-ar supăra cineva, orice ispite ai avea, nici cu cei din afară şi nici cu cei din casă. Îţi învingi orgoliile, îţi stăpâneşti firea, treci cu vederea orice umbră a răului sau a răutăţii cuiva, rabzi şi ierţi orice. Altfel, ţi-a “furat” diavolul postul, degeaba mai posteşti.”

La ce ajută postul?

Faptul că te abții de la anumite alimente în timpul postului, în special cele de origine animală, te poate ajuta să gândești mai limpede, să uiți de tentaţii și să te concentrezi mai mult pe cele duhovniceşti. Postul alungă spiritele, îndeamnă la pietate, te ajută să-ți păstrezi modestia și să-ți îndrepți atenţia de la bunătăţile materiale la cele spirituale. Unele persoane țin post ca să fie feriți de boli, de dușmani sau ca să aibă noroc, însă indiferent care ar fi motivul, postul te face să te simți mai împăcat cu tine și te ajută să te simți mai curat sufletește.

Părintele Ilarion îi sfătuia pe credincioși să împartă la săraci mâncarea pe care ar fi trebui s-o mănânce în postul negru: ”Mâncarea pe care ar fi trebuit s-o mănânci în acea zi împarte-o la săraci, n-o păstra pentru când ai să termini de postit. Diavolii pot să râdă şi să zică că ai făcut economie sau că ai recuperat ce trebuia să consumi. Postul întotdeauna trebuie însoţit de milostenie. Dacă eşti sărac, măcar o felie de pâine dă celui flămând.” 

Tipuri de post

Din punct de vedere al asprimii sale, postul în Biserica Ortodoxă este de mai multe feluri:

  • Postul integral (total) sau ajunarea propriu-zisă. Acesta constă în abținerea completă de la orice fel de mâncare și băutură pe o anumită perioadă de timp.
  • Postul aspru. În acest caz, este îngăduit doar consumul de hrană uscată: pâine, fructe uscate sau semințe, legume și apă. 
  • Postul comun sau obișnuit. Acesta este postul în care se admite consumarea mâncărurilor din alimente de origine vegetală, excluzând orice alimente de proveniență. 
  • Postul ușor, numit și dezlegare. În perioada de post aspru există zile în care este voie să consumi pește și vin și uneori untdelemn.

Post curativ de 40 zile

Există unele persoane care țin un post negru de 40 de zile, în tot acest timp consumând doar apă. Se spune că un astfel de post aduce multe beneficii asupra sănătății, printre care: detoxifierea organismului, sporirea procesului de vindecare a unor boli, îmbunătățirea stării psihice și prelungirea speranței de viață a persoanei care ține post. Chiar dacă există numeroși adepți ai acestui post curativ, el trebuie ținut cu mare precauție și este recomandată solicitarea părerii unui medic, în special de persoanele care suferă de anumite boli. 

De asemenea, este nevoie de o atenție deosebită și după post, deoarece alimentația după această perioadă de abstinență trebuie să includă o hrană ușoară, în cantități limitate. Organele nu trebuie să fie suprasolicitate cu mâncare dintr-odată.  

Postul negru: când se ține?

Cel mai aspru post se ține îndeobște în Vinerea Mare, numită și Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor, ziua în care Hristos a fost răstignit pe Cruce. De asemenea, și în Ajunul Crăciunului este obiceiul de a se ține post negru, dar credincioșii pot ajuna desăvârșit chiar și în alte zile (luni, miercuri sau vineri), după cum cred de cuviință. Părintele Ilarion Argatu spunea că posturile negre se țin astfel:

  • Luni - pentru orice dorinţă care vrem să ne fie împlinită (căsătorie, serviciu, exame­ne, copii, înţelegere în căsnicie, ascultare din partea co­piilor şi tot ce ne dorim cu binecuvântare de la Dum­nezeu spre binele nostru şi al familiei).
  • Miercuri - pentru năpastă (învinuiri nedrepte la serviciu sau acasă, când eşti purtat prin judecăţi şi dreptatea trebuie să câştige, să se descopere adevărul că eşti nevinovat, pentru limpezirea situaţiei, pentru scoaterea la iveală a adevărului).
  • Vineri - pentru farmece, boli, blesteme şi duşmani, şi în general pentru iertarea pă­catelor celor vii şi celor ră­po­saţi din neamurile noastre, dar şi pentru străini, cunoş­tinte sau prieteni. Pentru răposaţi dai şi pomelnicul cu parastas la trei mânăstiri sau, dacă a fost foarte păcătos, la şap­te mânăstiri, acolo unde se face zilnic sfânta litur­ghie pentru un an de zile. În acest timp posteşti şi tu vinerile la rând, mai faci de poţi şi ceva milostenie pentru sufletele lor către Dumnezeu. Mare pomană faci dacă te rogi ca bunul Dumnezeu să ierte păcatele unui suflet şi să-l scoată din chinurile iadului. Iar pe tine Dumnezeu te va răsplăti şi în această viaţă şi în cea de dincolo, astfel vei căpăta îndurare pentru păcatele tale.

post negru-lumânari

Conform învățămintelor de la Sfântul Părinte, în aceste zile de post trebuie să te rogi, să faci 40 de mătănii după rugăciuni şi să aprinzi lumânări, astfel:

  • în zilele de luni şi miercuri se aprind câte 7 lumâ­nări;
  • vinerea se aprind 9 lumânări care se aşează în sem­nul sfintei cruci: 3 pentru iertarea păcatelor, 3 pen­tru blesteme, 3 pentru farmece şi duşmani văzuţi şi ne­văzuţi, ştiuţi şi neştiuţi.

Pentru ziua de luni, când se ţine post negru până la ora 12 noaptea, după rugăciune, mătănii şi după ce au ars complet cele 7 lumânări ce le-ai aprins de diminea­ţă, spui: "Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Rafail, duceţi nevrednica mea rugăciune şi nevrednicul meu post la bunul Dumnezeu, pentru iertarea păcatelor mele, ale părinţilor mei, ale bunicilor mei, ale celor adormiţi din neamurile noastre, ale moşilor şi strămoşilor până la al nouălea neam şi-mi dăruiţi mie împlinirea dorinţei mele (spui dorinţa)".

Până la ce oră se ține postul negru

post negru-ceas

Post negru înseamnă să nu mănânci deloc toată ziua. Totuși, dacă te simți slăbit și nu poți rezista întreaga zi, părintele spunea că ”poţi lua în cursul zilei o bucăţică de anaforă şi 3 înghiţituri de aghiazmă”. Dacă nici așa n-ai reușit, încearcă să nu mănânci ”mai mult decât o singură masă şi tot de post. Dacă ai mâncat prea mult, diavolii ţi-au furat postul, spunând că ai mâncat cât pentru toată ziua în care ai postit.” Cel mai bine este să nu întrerupi deloc postul, în special dacă ții post pentru izbăvire de vrăji şi descântece, pentru că ”vrăjitorii au anumite ore când îi trimit pe diavoli la treabă (...). Unii trimit la ora 15.00, alţii la ora 18.00, la ora 21.00, la ora 24.00. Trebuie să duci postul până la aceste ore pentru ca să te găsească în post şi să poţi respinge loviturile vrăjitorilor.”

Chiar dacă este greu să ții post negru, părintele spunea că ”nu trebuie să dormi în ziua postului, pentru ca nu cumva diavolul să “râdă” că ai vrut să treacă mai uşor şi mai repede postul ca să nu simţi osteneala şi greutatea lui.” De asemenea, nu este bine să te duci în vizite atunci când postești deoarece poți fi servit cu mâncare și tentat să întrerupi postul.

Rugăciunile și postul reprezintă o modalitate de a te apropia de Dumnezeu, însă este înțelept ca nu doar în zilele de post să fim cuviincioși și drepți. Încearcă să te ferești de păcate în fiecare zi și să duci o viață plăcută Celui de Sus.

Citește și: Ce spune Biblia despre post

 

Surse foto: doxologia.ro, Pixabay.com

Articolul urmator
Părintele Calistrat Chifan despre tinerii care se căsătoresc după 30 de ani. „Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”
Părintele Calistrat Chifan despre tinerii care se căsătoresc după 30 de ani. „Nu o să mai ai atracția trupească sau sufletească”
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?
Incepe quiz
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.