Cum sa faci o rochie in sase pasi

Cum sa faci o rochie in sase pasi

Andreea Gluh, redactor

De cate ori nu ti-ai dorit sa iti reinnoiesti garderoba sau sa ai haine unicat? Daca bugetul nu iti permite sa faci achizitii din magazine, iar croitoreasa nu reprezinta o optiune de incredere, ce-ar fi daca ti-ai pune indemanarea si imaginatia la lucru pentru a-ti croi singura o rochie?

Afla cum sa faci o rochie in sase pasi!

Pasul 1: Alegerea materialului

In primul rand, pentru a-ti croi o rochie trebuie sa alegi materialul din care doresti sa o realizezi. Poate fi vorba despre unul cu imprimeu, despre unul subtire ori despre unul supraelastic. Oricare ar fi preferinta ta, trebuie sa achizitionezi intre un metru si jumatate si trei metri de material, in functie de tiparul si de lungimea pe care le doresti pentru rochie.

Pasul 2: Pregatirea materialului

Pentru a vedea cum se comporta materialul atunci cand il speli, ar fi indicat sa faci aceasta operatiune inainte de a incepe croitul propriu-zis. Astfel nu te vei confrunta cu evenimente neplacute, precum micsorarea in urma spalarii sau "intratul la apa", cum mai este cunoscut acest fenomen in popor.

Usuca materialul intr-un loc aerisit si apoi calca-l astfel incat sa scapi de eventualele cute.

Pasul 3: Pregatirea tiparului

Alege tiparul potrivit pentru rochia ta, in functie de modelul dorit. Poti opta pentru un tipar din revistele de specialitate, pentru unul downloadat de pe internet sau poti folosi una din rochiile tale preferate pentru a croi una asemanatoare.

Pasul 4: Luarea masurilor

Masurile sunt foarte importante atunci cand croiesti o rochie, asa ca trebuie sa le iei cu atentie. Poti apela si la un ajutor extern, mai ales ca nu toate masurile sunt usor de luat. Cele mai importante elemente in acest caz sunt urmatoarele:

- circumferinta bustului, care se ia trecand centimetrul pe sub brate, pe la spate si apoi fixandu-l pe bust, in partea cea mai proeminenta a acestuia;

- circumferinta taliei, ceea ce inseamna ca trebuie masurata talia in zona sa cea mai subtire;

- circumferinta gatului, care se masoara fixand centimetrul deasupra claviculei si masurand baza gatului;

- lungimea fetei rochiei, pentru care este necesar ca centimetrul sa fie fixat pe umar, langa gat si trecut peste piept, pana in talie;

- lungimea superioara a bustului, care se refera la masurarea bustului in partea sa cea mai proeminenta;

- lungimea spatelui, pentru aflarea careia iti va trebui o mana de ajutor, intrucat centimetrul trebuie fixat de la baza gatului pana in talie;

- lungimea umarului, care se afla masurand de la baza gatului pana la incheietura umarului;

- lungimea manecii, pentru care va trebui sa indoi putin cotul, iar masuratoarea se face de la incheietura umarului pana la cea a cotului;

- latimea spatelui;

- grosimea bratului si a incheieturii mainii, care sunt importante mai ales cand vrei o rochie cu manseta sau maneci mulate.

Nu uita ca atunci cand faci tiparul conform masuratorilor, valorile acestora trebuie sa fie la jumatate. In plus, retine ca intotdeauna trebuie sa lasi un centimetru sau doi de material de rezerva acolo unde imbini bucatile prin cusut.

Chiar si atunci cand te folosesti de o rochie deja croita pentru a-ti face una noua este important sa tii seama de acest ultim aspect.

Pasul 5: Asamblarea rochiei

Dupa ce bucatile au fost taiate, ele trebuie asamblate. Mai intai se cos partile laterale ale rochiei, lasand o margine de rezerva. Intoarce materialul pe dos, indoaie marginile de-o parte si de alta si indreapta-le folosindu-te de fierul de calcat si foloseste o cusatura in zig-zag pentru a sigila marginea materialului.

Aceeasi metoda privitoare la utilizarea fierului de calcat se va dovedi a fi de mare folos si in ceea ce priveste indreptarea materialului la mansete sau la tivul rochiei.

Pentru finisarea manecilor si pentru decolteu foloseste indicatiile de pe tiparele gasite pe internet sau de pe cele luate din reviste. De asemenea, te poti ajuta de rochiile pe care deja le ai in garderoba ta, utilizandu-le drept model.

Pasul 6: Accesorizarea rochiei

La final poti adauga diverse accesorii, de la flori din material textil sau din piele, pana la panglici si nasturi decorativi, pentru a-ti transforma rochia intr-o tinuta unica.

Acum, dupa ce ai aflat cum sa faci o rochie, incearca sa creezi diverse modele, in functie de ocazia si de sezonul in care doresti sa le porti. Culorile si texturile materialelor iti vor deveni prietene in cel mai scurt timp, iar limita o va impune doar imaginatia ta.

Sursa foto: wikihow.com

Articolul urmator
Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului, 14 noiembrie în 2023. Ce trebuie să faci începând cu această zi
Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului, 14 noiembrie în 2023. Ce trebuie să faci începând cu această zi
Ce fel de rochie de mireasa ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de rochie de mireasa ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.9 (78)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    IULI (anonim)
    26 noiembrie 2013 17:05

    m-am plictisit de citit dar sa te mai apuci sa faci rochia...iti taie tot cheful. Un articol nereusit!