De ce femeile creștin-ortodoxe trebuie să își acopere capul în biserică

De ce femeile creștin-ortodoxe trebuie să își acopere capul în biserică

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Deși majoritatea creștinilor lumii au renunțat la acest obicei, Biserica Ortodoxă insistă ca femeile să aibă capul acoperit în biserică. Această tradiție ortodoxă datează încă de pe vremea Apostolului Pavel, 

Dacă ai fi crescut în tradiția ortodoxă și ai vizita biserici ortodoxe din când în când, chiar și în copilărie, există un lucru care te-ar șoca cu siguranță, după ce ai pășit într-o biserică catolică sau protestantă (să zicem când ești într-o călătorie în Europa): femeile intră în acele biserici cu capul descoperit.

În tradiția ortodoxă, acesta este clar interzis. Bineînțeles, nimeni nu ar da afară o femeie cu capul gol dintr-o biserică ortodoxă, dacă ar intra, dar este foarte probabil să se confrunte cu unele priviri dezaprobatoare și dure, în special din partea femeilor în vârstă. Motivul este simplu: într-o biserică ortodoxă, o femeie ar trebui să poarte baticul pe cap. Dar de ce?

Din punct de vedere istoric, se cuvenea ca femeile creștine să-și pună eșarfe pe cap, iar tradiția a luat naștere cu sute de ani în urmă. În Primii Corinteni 11, apostolul Pavel spune: "Fiecare femeie care se roagă sau profețește cu capul descoperit își dezonorează capul - este la fel ca a avea capul ras." Și în secolul I, o femeie fără păr era privită ca o paria.

Teologul Sergey Khhudiev clarifică cuvintele apostolului Pavel: "În cultura antică, părul era considerat cel mai colorat element al frumuseții femeii, iar acoperirea acestuia arăta modestia cuiva. Hetairai (nr.r. curtezanele grecești) mergeau cu capul gol în biserică, în timp ce femeile din familie își acopereau capul, arătându-și loialitatea față de soț." Astfel, cuvintele apostolului Pavel s-au transformat în fapte, iar fiecare femeie modestă și cu frica lui Dumnezeu și-a acoperit capul de atunci, când a intrat într-un lăcaș de cult.

Astăzi, tradiția rămâne în creștinismul ortodox, chiar dacă a fost stabilită acum 2000 de ani. Patriarhul Kirill a declarat recent într-un interviu: "De ce avem nevoie de baticuri în biserici? Pentru că oamenii ar trebui să se gândească la rugăciuni în timp ce sunt în biserică. Când intră o femeie frumoasă, cu părul descoperit, atrage în mod firesc atenția și distrage atenția de la sfânta slujbă."

Există mai multe credințe creștine în lume care au decis să lase femeile să intre în biserici cu capul descoperit. Chiar și Biserica Catolică din Roma, oricât de conservatoare ar părea, a început să permită acest lucru în timpul Conciliului Vatican II dintre anii 1962-1965. Astăzi, așa cum spune preotul catolic Kirill Gorbunov, "acoperirea capului unei femei și-a pierdut complet însemnătatea în cultura modernă”. Cu toate acestea, creștinii din Europa de Est se numesc ortodocși dintr-un motiv și nu vor să renunțe la tradițiile primilor creștini.

Cu toate acestea, există și alte biserici ortodoxe care au renunțat la tradiție, dar dintr-un motiv diferit. De exemplu, în mai multe state balcanice femeile ortodoxe nu poartă baticuri în biserici pentru a evita orice asemănare cu femeile musulmane care poartă hijaburi. Dar, având în vedere că România nu prea a avut legături cu islamismul, se pare că eșarfele purtate pe cap în biserici sunt o tradiție la care nu se va renunța prea curând.

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Cum ar trebui să se îmbrace femeile la biserică, conform părintelui Vasile Ioana. "Dacă apare ceva care te atrage și te fură, nu e în regulă"
Cum ar trebui să se îmbrace femeile la biserică, conform părintelui Vasile Ioana. "Dacă apare ceva care te atrage și te fură, nu e în regulă"
Ce cred femeile despre stilul tau vestimentar?
Incepe quiz
Ce cred femeile despre stilul tau vestimentar?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.