De ce NU trebuie să mai pui magneți pe frigider. Greșeala pe care o fac toți românii, și nu numai

De ce NU trebuie să mai pui magneți pe frigider. Greșeala pe care o fac toți românii, și nu numai

Alida Enache

Par de-a dreptul inofensivi, iar scopul lor este, până la urmă, unul decorativ. Cine ar fi crezut că magneții de frigider, în toată splendoarea lor, sunt, de fapt, extrem de nocivi pentru sănătatea noastră? Cercetătorii elvețieni ne demonstrează acest lucru!

Suntem români, mergem în vacanțe în străinătate și, bineînțeles, ne împodobim ușa de la frigider cu multi-mulți magneți adunați de prin toate colțurile lumii. Cu siguranță că și tu te-ai regăsit în scenariul menționat anterior!

Poate fi destul de satisfăcător să-ți amintești, zi de zi, de locurile minunate pe care le-ai vizitat atunci când îți iei ceva din frigider, nu-i așa? Ei bine, sentimentul poate fi cu adevărat plăcut, dar un astfel de obicei ascunde urmări crunte. Nu, nu frigiderul tău este vizat aici, ci starea ta de sănătate!

Imagine cu o ușă de frigider plină cu magneți decorativi

De ce este greșit să pui magneți pe frigider

Cercetătorii elvețieni de la Universitatea din Zurich au făcut un studiu care demonstrează că magneții de frigider ne pot afecta considerabil starea de sănătate. Metalele din care sunt confecționați cresc riscul de infarct, mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu diverse afecțiuni cardiace. Cei care au implantat, de asemenea, un stimulator cardiac ar trebui să stea departe de aceste decorațiuni pe cât de drăguțe, pe atât de nocive.

Care sunt cei mai dăunători magneți de frigider

Cu cât un magnet este mai puternic, cu atât este mai dăunător pentru sănătate. Cei confecționați din neodim-fier-bor, mai exact, cei din pământuri rare sau neo magneții sunt extrem de redutabili și, implicit, periculoși. În general, au un aspect strălucitor și sunt colorați în argintiu. Clasicii magneți de culoare gri mată, din fier sau fierită, în schimb, nu au un efect negativ atât de puternic asupra omului.

Studiul menționat anterior a fost făcut pe 70 de subiecți cu probleme cardiace. Dintre aceștia, 41 aveau implantate stimulatoare și 29 aveau defibrilatoare cardioverter. În cazul acestora, indiferent de dispozitivul de care dispuneau, s-a descoperit faptul că magneții cresc, imediat, riscul de infarct.

Mai exact, conform publicației Heart Rhytm, dacă unul dintre pacienți se apropie la o distanță mai mică de 3 cm de un astfel de suvenir, întregul mecanism al aparatului va fi dat peste cap. Chiar dacă dispozitivele au început să funcționeze normal imediat după ce a fost îndepărtat magnetul, specialiștii au tras un semnal de alarmă în legătură cu efectele permanente ale acestui fenomen.

În cadrul acestei cercetări s-au folosit magneți mici, de doar 8 grame. Cei mai voluminoși de atât pot interfera cu dispozitivele cardiacilor la distanțe mai mari de 3 cm.

„Medicii ar trebui să avertizeze pacienții cu privire la riscurile asociate cu acești magneți. Recomandăm, de asemenea, ca ambalajul să includă informații despre riscurile potențiale.”, a zis cercetătorul principal al studiului, Thomas Wolber.

Telefoanele mobile, la fel de periculoase pentru sănătate

Magneți extrem de puternici se găsesc și în telefoane, insigne, hard disk-uri de calculator, bijuterii, jucării, haine, căști și difuzoare hi-fi.
În cazul telefoanelor mobile, cantitatea de magnet folosită este mai mare, deci, implicit, acestea devin mai nocive pentru sănătatea noastră.

Reprezentanții Fundației Inimii din Marea Britanie nu se arată, totuși, deloc îngrijorați de rezultatele studiului. Aceștia susțin că dispozitivele medicale cardiace sunt fabricate la cele mai înalte standarde și dețin mecanisme de protecție împotriva fluctuațiilor magnetice:

„Stimulatoarele cardiace sunt fabricate la cele mai înalte standarde, sunt testate riguros și majoritatea au o carcasă de protecție pentru a le proteja de interferențele exterioare. Problemele sunt rare”.

În timp ce suvenirurile preferate ale românilor și nu doar sunt foarte dăunătoare pentru starea noastră de sănătate, frigiderele noastre scapă basma curată. Magneții nu au niciun efect asupra electrocasnicelor de bucătărie, deci nu le pot deteriora în niciun fel. În plus de asta, este chiar preferabil ca decorațiunile să aibă o proprietate magnetică mai puternică atunci când sunt lipite de frigider, tocmai pentru a-și susține singure greutatea.

Deci? Ai de gând să scapi de toți magneții tăi de frigider sau încă nu te lasă sufletul să renunți la ei?

Citește și: Temperatura la care oamenii mor instant, oricât de sănătoși ar fi

Surse foto: iStock

Surse articol: Magnetpartner, Ego, Impact

Articolul urmator
Ce prevestește șarpele de casă: legende pe care trebuie să le știi
Ce prevestește șarpele de casă: legende pe care trebuie să le știi
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult
Incepe quiz
Află ce trebuie să faci ca oamenii să te placă și mai mult

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.