Temperatura la care oamenii mor instant, oricât de sănătoși ar fi

Temperatura la care oamenii mor instant, oricât de sănătoși ar fi
Alida Enache
Miercuri, 22.06.2022

Știai că există un fenomen numit „bulb umed”, care explică, de fapt, de ce tot mai mulți oameni sănătoși din întreaga lume ajung să moară în urma supraîncălzirii corpului? Combinația dintre temperaturile ridicate și umiditate creează tot mai multe victime, iar situația nu se arată deloc îmbucurătoare în viitor.

Temperaturile apocaliptice au început să facă victime în Statele Unite ale Americii încă de anul trecut. Riscul de incendii spontane a crescut semnificativ și, în același timp, numărul deceselor cauzate de valul de caniculă a devenit îngrijorător. În luna iunie a anului 2021, autoritățile din Oregon raportau 107 persoane decedate și își exprimau teama în legătură cu evoluția deloc plăcută a situației respective.

 Imagine cu o femeie cu pete pigmentate pe față

Dar ce se întâmplă mai exact? Cum a reușit căldura insuportabilă să evapore, spontan, atât de multe persoane aparent sănătoase? Pentru a putea înțelege mai bine acest fenomen, cercetătorii americani vin în sprijinul nostru cu un studiu denumit „The emergence of heat and humidity too severe for human tolerance”, care a fost publicat în Science Advances.

Deși era de așteptat ca aceste condiții apocaliptice să apară la jumătatea secolului 21, conform modelelor climatice, schimbările tot mai alarmante de temperatură au grăbit procesul.

Pentru studiul menționat anterior, Radley Horton, profesor la Observatorul Universității Lamont-Doherty, și-a unit forțele cu restul coautorilor menționați în studiu cu scopul de a analiza informațiile transmise de stații meteorologice din toată lumea între anii 1979 și 2017. Ce au descoperit ei până acum? Ei bine, se pare că există peste șapte mii de exemple de condiții letale pentru organismul uman, care sunt definite drept „bulb umed”.

Conform lwvworc.org, temperatura bulbului umed este cea mai scăzută temperatură la care aerul poate fi răcit prin evaporarea apei la o presiune constantă. Mai exact, în cazul omului, căldura și umiditatea, în combinație, ating un punct în care evaporarea prin transpirație își pierdea puterea de a mai răcori corpul. Și așa se produce supraîncălzirea organismului care, în mod evident, este letală.

Condițiile de bulb umed se întâlnesc în mod special în Orientul Mijlociu, sud-vestul Americii de Nord și Asia de Sud. Aceste zone se regăsesc marcate cu roșu și portocaliu în hărțile create de oamenii de știință pentru studiul menționat anterior. Însă nici zonele ilustrate cu verde nu sunt mai norocoase. În golful din Mexic, sud-estul Statelor Unite și Australia de Nord se ating tot mai des astfel de condiții insuportabile.

Pentru noi, românii, care ne-am bucurat de temperaturi cât de cât decente și suportabile în trecut, astfel de condiții sunt greu de imaginat. Radley Horton a descoperit că organismul uman nu mai are puterea de a suporta condiția de bulb umed după ce temperatura a trecut de 35 de grade Celsius.

Fenomenul respectiv apare atunci când umiditatea relativă este peste 95%, iar temperatura depășește 30 de grade. Da, asta înseamnă că la 31 de grade, atât timp cât umiditatea relativă este extrem de crescută, orice persoană perfect sănătoasă poate muri.

„Chiar dacă au sănătatea perfectă, chiar dacă stau la umbră, chiar dacă poartă haine în care pot transpira, chiar dacă au o rezervă infinită de apă. Dacă e suficientă umiditate în aer, e imposibil, din punct de vedere termodinamic, să împiedici corpul să se supraîncălzească”, menționează profesorul de la Observatorul Universității Lamont-Doherty.

Administrația Națională a Oceanelor și Atmosferei a susținut studiul lui Radley Horton, iar asta nu înseamnă decât că guvernul american a cercetat și cercetează, în continuare, toate aceste fenomene meteo care sunt letale oamenilor.

„Unele locații au atins deja condiții extreme de temperatură și umiditate, care nu pot fi suportate de corpul uman”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Naționale a Oceanelor și Atmosferei .

Potrivit wikipedia, "Transpirația este un proces fiziologic care permite termoreglarea organismului și se manifestă printr-o secreție a glandelor sudoripare. Aceasta permite adaptarea organismului la temperaturi ridicate prin pierderea unei cantități de căldură (termoliză). În timpul efortului fizic, la expunerea îndelungată la căldură, cantitatea de transpirație crește proporțional cu solicitarea."

Pe scurt, transpirația ajută omul să supraviețuiască temperaturilor extreme, însă puterea sa asupra organismului, destul de mare oricum, este finită. Asta se datorează, de fapt, abilității atmosferei de a absorbi umiditatea, care, la rândul ei, dispare într-un mediu cu umiditate crescută.

Apa (sudoarea) va trece în stare gazoasă doar dacă aerul care înconjoară corpul este suficient de uscat cât să o accepte. Transpirația nu se mai evaporă în atmosferă atunci când umiditatea este crescută. Iar asta înseamnă că organismul uman suportă mult mai ușor căldura uscată decât pe cea umedă. Gândește-te, de exemplu, care este senzația pe care o ai în timp ce stai în saună, iar corpul tău este copleșit de temperatura ridicată. Într-un astfel de moment, nu mai poți suporta căldura și trebuie, pur și simplu, să ieși de acolo.

„Dacă aerul e deja suprasaturat de umiditate, nu mai poate prelua și transpirația”, a menționat profesorul.

Ce facem să ne protejăm de aceste condiții de bulb umed? Ei bine, Radley Horton spune că nu avem de ales decât să ne adaptăm după ele. Mai precis, să ne ascundem la umbra... aerului condiționat. Însă ce se va întâmpla cu toți acei oameni care nu dispun de aer condiționat, de electricitate? Și ne referim aici, în mod special, la fermieri și alte persoane care își câștigă traiul prin muncile agricole.

În plus de asta, la un moment dat, canicula va deveni și mai insuportabilă, iar rețelele de electricitate nu vor mai face față solicitării. Asta înseamnă că nu ne vom putea bucura la nesfârșit de ocrotirea miraculoasă a aerului condiționat.

Mai mult, temperaturile de bulb umed vor deveni, cu timpul, un factor de migrație climatică. Cel puțin, asta prezice Matthew Lewis, director de comunicare la organizația California YIMBY, într-o postare pe Twitter.

„Multe dintre zonele locuite azi pe planetă vor deveni nelocuibile. Oamenii vor fi obligați să se mute”, a scris el.

La momentul actual, condițiile de bulb umed nu sunt cunoscute în lumea largă, iar buletinele meteo nu includ informații despre ele.

Matthew Lewis insistă asupra comunicării directe cu cetățenii și le cere autorităților să ofere mai multă importanță fenomenului, fiind „o problemă care ține de sănătatea publică”.

„Simplul fapt că oamenii nu știu ce înseamnă aceste condiții sugerează că ar trebui să facem mai multe în acest sens, inclusiv să educăm publicul”, a concluzionat el.

Ce părere ai despre acest fenomen?

Citește și: Aerul rece te imbolnaveste? Afla raspunsul surprinzator

Surse foto: iStock

Surse articol: Vice, Usatoday, Science

Articolul urmator »
La ce temperatură se spală costumele de baie ca să reziste mai mult
La ce temperatură se spală costumele de baie ca să reziste mai mult
Raluca Margean | Sâmbătă, 24.08.2024
Incepe quiz
Cât de bine te pricepi să citești oamenii? Fă quiz-ul și nu te mai lăsa păcălită!
Cât de bine te pricepi să citești oamenii? Fă quiz-ul și nu te mai lăsa păcălită!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)

Ne găsești pe