De ce părintele Arsenie Boca sfătuia credincioșii să facă semnul crucii pe mâncare

De ce părintele Arsenie Boca sfătuia credincioșii să facă semnul crucii pe mâncare

Alida Enache

Gestul de însemnare cu semnul Sfintei Cruci reprezintă un obicei creștinesc foarte vechi, dobândit chiar din timpul Sfinților Apostoli. În general, credincioșii se închină atunci când intră într-o biserică, când trec pe lângă ea sau pe lângă o troiță. De asemenea, semnul crucii se mai face și înainte de masă, înainte de a începe un anumit lucru sau la săvârșirea lui. Prin închinare, cei cucernici dobândesc binecuvântarea lui Dumnezeu, fiind ocrotiți împotriva relelor sufletești și trupești, dar și a necuratului.

Părintele Arsenie Boca sfătuia toți credincioșii de pretutindeni să facă semnul crucii deasupra mâncării și a băuturii pentru a le purifica și pentru a se asigura că nu sunt otrăvite: ”Faceți semnul sfintei cruci pe tot ce mâncați: apă, ceai, cafea, prăjitură, fructe, băutură, mâncare, pâine. De ar fi dat chiar otrăvită, Sfânta Cruce anulează tot”, spunea el.

Imagine veche cu Arsenie BocaSursa foto: Facebook

Deși cei smeriți i-au ascultat învățătura întocmai pe tot parcursul vieții sale și chiar și după aceea, foarte puțini s-au întrebat vreodată care este cu adevărat proprietatea incredibilă a acestui gest.

Fizicianul Angelina Malakhovskaya, un cercetător rus care a studiat puterea Sfintei Cruci de mai bine de 10 ani a venit cu un răspuns: semnul crucii are proprietăți bactericide atunci când este făcut deasupra mâncării și a băuturii.

„Am stabilit că obiceiul facerii semnului crucii deasupra mâncării și băuturii, înainte de masă, are un profund sens mistic. În spatele lui este un folos practic: mâncarea este purificată efectiv instantaneu. Este un mare miracol, ce se întâmplă fizic în fiecare zi”, a declarat Angelina Malakhovskaya, potrivit ziarullumina.ro.

De asemenea, oamenii de știință ruși au mai descoperit și că rugăciunea „Tatăl nostru”, alături de Sfânta Cruce au capacitatea de a elimina bacteriile patogene din apă. Aceștia au luat mai multe monstre din lacuri, râuri și fântâni care conțineau diferiți microbi și le-au binecuvântat. Ce s-a întâmplat după este cu adevărat miraculos. Numărul bacteriilor nocive a scăzut de șapte, zece, sute chiar mii de ori. Sfânta rugăciune Domnească a fost rostită atât de oameni credincioși, cât și de cei necredincioși, iar efectul a fost același, numărul microbilor din apă scăzând considerabil.

Imagine cu o familie care stă în jurul mesei și se roagă

Cercetătorii au mai stabilit că semnul crucii și rugăciunea au efecte benefice și asupra sănătății oamenilor, îmbunătățindu-le semnificativ presiunea sângelui.

De altfel, s-a mai constatat și că închinarea făcută cu repeziciune și neîngrijit, fără a se atinge întocmai punctele specifice ale sale nu are niciun efect sau are rezultate benefice mai slabe.

Cum facem corect semnul Sfintei Cruci

Din „Învățătura de credință ortodoxă” aflăm că semnul Sfintei Cruci se face astfel: îndoim înlăuntru și lipim pe podul palmei drepte degetul mic și inelarul, apoi împreunăm vârfurile degetelor gros, arătător și mijlociu de la aceeași mână și cu ele astfel împreunate ne însemnăm pe frunte, pe piept, pe umărul drept și pe umărul stâng.

Orice rugăciune se începe cu rostirea „În numele Tatălui, și al Fiului, și al Sfântului Duh, Amin”, în timp ce se face semnul crucii astfel: când spunem „În numele Tatălui” ne însemnăm pe frunte, când spunem „și al Fiului” ne însemnăm pe piept, când spunem „și al Sfântului Duh” ne însemnăm pe umărul drept și când spunem „Amin” ne însemnăm pe umărul stâng.

De asemenea, în timp ce ne facem semnul Sfintei Cruci mai putem spune: Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh!” sau „Doamne Iisuse Hristose, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul/păcătoasa!” sau „Doamne miluieşte!”.

Atunci când se închină, credincioșii cugetă la mărirea Celui Preaînalt, în numele Căruia fac rugăciunea. Tocmai de aceea, semnul crucii nu trebuie făcut în grabă, oricât de grăbit sau îngândurat ai fi.

Conform ortodoxia.ro, Semnul Sfintei Cruci este important pentru că:

  • Ne amintește de suferința, răstignirea și Învierea lui Hristos, pentru mântuirea noastră;
  • Ne amintește că suntem chemați să-I urmăm lui Hristos;
  • Ne ajută să îndurăm mai ușor durerile și lipsurile, pentru Hristos;
  • Ne aduce înaintea minții suferința lui Hristos pe Cruce;
  • Ne întărește în lupta cu puterile întunericului;
  • Ne va face părtași slavei lui Hristos, Care, la A doua Sa venire, va fi vestit de acest mântuitor semn.

Rugăciunea Sfintei Cruci 

"Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:

Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstita Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.

O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, în veci. Amin."

Citește și: Ce mesaje uluitoare ascund icoanele cu Arsenie Boca. La așa ceva chiar nu te așteptai

Surse articol: Ortodoxia, Basillica, Impact

Surse foto: iStock, Facebook

Articolul urmator
Părintele Pimen de pe muntele Athos despre românii care au animale de companie: „Două mâțe în casă și 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în fața lui Dumnezeu."
Părintele Pimen de pe muntele Athos despre românii care au animale de companie: „Două mâțe în casă și 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în fața lui Dumnezeu."
Ce tip de mancare te defineste?
Incepe quiz
Ce tip de mancare te defineste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.