Ea este femeia care nu simte absolut nicio durere. De ce afecțiune rară suferă

Ea este femeia care nu simte absolut nicio durere. De ce afecțiune rară suferă

Ramona Jurubita

Fie că ne-am lovit, am avut migrene cauzate de stres sau de alți factori, fie că ne-am luptat cu probleme ale organelor interne, durerea ne-a dat de știre că este ceva în neregulă în organism. Cum am ști să evităm stimulii care ne fac rău dacă nu am simți durere în prezența lor? Este o întrebare pe care și-ar pune-o aproape oricine, dar care nu are niciun sens pentru o femeie din Scoția, fiindcă ea nu a experimentat niciodată această senzație neplăcută.

Jo Cameron (74 de ani) și-a dat seama la vârsta de 65 de ani că are o problemă, în momentul în care a suferit o intervenție chirurgicală și nu a avut nevoie de analgezice. Se pare că nici înainte nu folosea nicio metodă pentru combaterea durerii, dar nu a realizat că este ceva în neregulă cu ea, până când medicii au refuzat să o creadă când le spunea că se va descurca și fără pastile după operație. 

Jo Cameron în bucătărie

Sursa foto: Youtube

„Când a descoperit că nu am luat nicio pastilă, mi-a verificat istoricul medical și a constatat că nu am cerut niciodată analgezice.”, a declarat Jo Cameron pentru BBC.

Anestezistul ei - Dr. Devjit Srivastava - a trimis-o la geneticieni ai durerii de la University College London (UCL) și de la Universitatea Oxford, iar testele AND au arătat că suferă de o mutație genetică rară. Specialiștii au descoperit că Jo Cameron chiar nu simțea durerea fizică și mai mult, era imună și la stres.

Femeia a crezut aproape toată viața că este „incredibil de sănătoasă” și că acesta este motivul pentru care nu are nicio suferință. Vestea că este diferită a fost total neașteptată, iar scoțianca a povestit cum trăia înainte să fie diagnosticată cu o afecțiune rară.

„Privind înapoi, îmi dau seama că nu am avut nevoie de analgezice, dar dacă nu ai nevoie de ele, nu te întrebi de ce nu ai nevoie. Ești ceea ce ești, iar până când cineva nu îți atrage atenția, nu îți pui întrebări. Eram doar un suflet fericit și nu mi-am dat seama că este ceva diferit la mine.", a mărturisit ea.

Incredibil este faptul că Jo Cameron nu a simțit niciun pic de durere nici în timpul nașterii, după cum și-a amintit în cadrul interviului acordat pentru BBC. „A fost pur și simplu ciudat, dar nu am avut durere. A fost destul de plăcut, într-adevăr.”, a dezvăluit femeia, conform BBC.

Scoțianca a spus că nu ar schimba nimic, dar a recunoscut importanța durerii și a vorbit despre dezavantajele pe care i le aduce lipsa acesteia.

„Durerea este acolo cu un motiv, te avertizează - primești semnale de alarmă. Ar fi indicat să fii avertizat când ceva nu este în regulă - eu nu am știut că am o problemă la șold, până când nu a cedat cu adevărat, nu puteam să merg din cauza artritei.", a completat Jo Cameron.

Jo Cameron zâmbitoare

Sursa foto: Youtube

Dacă ar fi simțit măcar un mic disconfort, ar fi știut mai devreme că are o problemă și ar fi tratat-o la timp, așa că lipsa durerii nu este tocmai o binecuvântare.

Acest caz izolat, al doilea din lume, este subiectul unei lucrări publicate în „British Journal of Anesthesia” și scrise de Dr. Srivastava și Dr. James Cox, de la UCL.

„Oamenii cu insensibilitate rară la durere pot fi valoroși pentru cercetarea medicală, deoarece putem afla cum mutațiile lor genetice influențează modul în care experimentează durerea.”, a explicat Dr. James Cox.

De asemenea, medicii cred că femeia ar putea să se vindece mai repede decât o fac oamenii în mod normal. Această combinație specială de gene o face să uite totul mai repede și să fie mai puțin anxioasă.

„Sperăm că, odată cu trecerea timpului, descoperirile noastre ar putea contribui la cercetarea clinică pentru durerea și anxietatea postoperatorie și, eventual, pentru durerea cronică, tulburarea de stres post-traumatic și vindecarea rănilor.”, a adăugat Dr James Cox.

Jo Cameron alături de soțul ei

Sursa foto: Youtube (în imaginea de mai sus se află Jo Cameron și soțul ei, Jim Cameron)

Jo Cameron a povestit că la un moment dat a avut un accident minor de mașină, dar nu a fost marcată în vreun fel de situația care i-ar fi speriat pe mulți. După spusele sale, cealaltă șoferiță „tremura ca o nebună", dar ea a reușit să își păstreze calmul.

„Eu nu am adrenalină. Ar trebui să ai acest avertisment, face parte din a fi om, dar nu l-aș schimba. Nu am această reacție... nu este vorba de curaj, ci de faptul că frica, pur și simplu, nu apare. Se numește gena veselă sau gena uitării. Toată viața mea am enervat oamenii pentru că sunt fericită și uitucă - acum am o scuză.", a glumit scoțianca.

Îți vine să crezi că Jo Cameron știe că s-a ars la mână doar dacă simte miros de piele pârlită? A povestit că i s-a întâmplat adesea să se ardă când a atins cuptorul încins, dar nu a simțit niciodată disconfort. Pare de necrezut, dar acesta este un caz real și nu este singular. 

Citește și: Are 66 de ani și participă la competiții de fitness. Cum arată femeia care a decis să trăiască mai sănătos

Surse articol: BBCTheguardianSky

Sursa foto principală: Youtube

Articolul urmator
Un bărbat a recunoscut că este gay la vârsta de 55 de ani și după două căsnicii cu femei. „A fost foarte ușor să le spun copiilor"
Un bărbat a recunoscut că este gay la vârsta de 55 de ani și după două căsnicii cu femei. „A fost foarte ușor să le spun copiilor"
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?
Incepe quiz
Ce tip de durere ascunde subconștientul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.