Expozitie temporara la Muzeul Astra: Doua Saptamani in Japonia Eterna

Expozitie temporara la Muzeul Astra: Doua Saptamani in Japonia Eterna

Redactor Divahair.ro

Vineri, 11 mai 2012, la ora 13.00, la Muzeul de Etnografie Universala „Franz Binder"din  Sibiu, Piata Mica nr.11, publicul este asteptat la vernisajul expozitiei temporare Doua saptamani in Japonia eterna. Fotografii de Louis Guermond.

Expozitia ii introduce pe vizitatori in  lumea mai putin cunoscuta a vietii traditionale nipone prin intermediul unor imagini realizate in Japonia de fotograful Louis Guermond, in vara anului 2011. Originale si inedite, cele peste 80 de fotografii de pe simezele expozitiei, insotite de texte explicative si obiecte sugestive, prezinta aspecte etnografice, arhitecturale si religioase, grupate in doua sectiuni:

1. Sarbatoarea O-Bon in satul Hanasaka. Dedicat celebrarii spiritelor stramosilor, eveniment cu o vechime de aproape 1.500 de ani, O-Bon se desfasoara in miezul verii timp de trei zile (13-15 august). Cunoscut in Occident sub denumirea de „Sarbatoarea lampioanelor", O-Bon este un eveniment traditional important in ciclul obiceiurilor japoneze. Acum, spiritele stramosilor se intorc la casele lor ca sa petreaca alaturi de cei vii.  Se aprind peste tot lampioane si focuri, caci, asa cum spune credinta, atat la venirea acasa, cat si la intoarcerea in lumea celor fara de trup, lumina acestora ii calauzeste pe cei plecati dintre cei vii. Se desfasoara ceremonii religioase budiste private si publice, sunt interpretate dansuri populare stravechi, interpretari muzicale la toba etc. Imbracati in yukata si acompaniati de bataile tobelor si de sunetul fluierelor, japonezii danseaza in cerc Bon-odori („Dansul Bon"). Pentru familii si pentru comunitate, este o ocazie deosebita, cand oamenii de peste tot se intorc in locurile lor natale pentru a fi impreuna cu familia, onorandu-i pe stramosi si, deopotriva, sarbatorind prezentul.

2. Prezentarea sanctuarului budist de la Koyasan, fondat in urma cu 12 secole, in inima arhipelagului nipon, de calugarul Kukai, sit inscris in anul 2004 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Koyasan, loc de pelerinaj, obiectiv deopotriva religios si turistic, este prezentat in expozitie prin fotografii care pun accentul pe frumusetea si linistea templelor budiste, pe melancolia mormintelor umbrite de vegetatia luxurianta a padurii de munte si aparate de Jizo Boddhisatva, sau pe spiritul inconfundabil al gradinilor japoneze.

Actiunile se adreseaza publicului larg de toate varstele, cu precadere elevilor si studentilor, care prin intermediul acestor imagini vor avea ocazia sa cunoasca traditii inca vii in Japonia rurala si sa poata intelege daca diferentele intre viata de aici si cea de acolo sunt atat de mari pe cat s-ar putea crede. Expozitia, care se desfasoara intre 11 mai  si 3 iulie 2012, se incadreaza in obiectivul general al Muzeului „Franz Binder" de a face mai bine cunoscute aspecte privind culturile popoarelor lumii si se inscrie in orientarea institutiei de colaborare cu specialisti, colectionari sau calatori care au intrat in contact direct cu viata oamenilor pe alte continente.

La vernisaj, actrita Lerida Buchholtzer va sustine un mini-recital de poezie japoneza (haiku).

Articolul urmator
Părintele Pimen de pe muntele Athos despre românii care au animale de companie: „Două mâțe în casă și 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în fața lui Dumnezeu."
Părintele Pimen de pe muntele Athos despre românii care au animale de companie: „Două mâțe în casă și 10 avorturi. O să dăm răspuns pentru toate astea în fața lui Dumnezeu."
Ce bărbat îți va rupe inima în două?
Incepe quiz
Ce bărbat îți va rupe inima în două?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.