Felul de mâncare preferat al părintelui Arsenie Boca în perioada postului! Orice român și-l poate permite
Părintele Arsenie Boca, cunoscut pentru viața sa simplă și profund spirituală, avea o rețetă preferată în timpul postului: supa de cartofi cu pâine prăjită și usturoi. Era considerată o delicatesă în Mănăstirea Prislop, județul Hunedoara.
Dacă vrei să postești dar nu mai ști ce să gătești, călugării de la Mânăstirea Prislop au dezvăluit rețeta preferată a lui Arsenie Boca în timpul postului.
Rețeta, în esență, este una simplă și hrănitoare. Duhovnicul folosea ingrediente simple și prepara rețete care să fie hrănitoare și să ofere un gust plin și autentic. Așadar, ai nevoie de:
- 8 felii de pâine
- 5 lingurițe de ulei de măsline
- 3 cartofi albi mari
- 3 căței de usturoi
- 2 cepe
- 2 ramuri de rozmarin
- 1 litru de supă de legume
- Sare, după gust
Cum pregătea Arsenie Boca supa de cartofi
Pentru supa de cartofi, Arsenie Boca începea prin spălarea și curățarea cartofilor, apoi îi tăia în cuburi potrivite. Într-o oală cu apă și sare, fierbea cartofii până deveneau ușor moi, dar nu excesiv.
După aceea, într-o altă oală, călea ceapa în puțin ulei de măsline până capăta o nuanță aurie, adăugând apoi usturoiul zdrobit și o ramură de rozmarin pentru a intensifica aroma.
După ce cartofii erau fierți, Arsenie Boca îi scurgea bine și îi adăuga în oala cu ceapă și usturoi, amestecându-i bine. Urma să toarne supa de legume caldă peste această compoziție și să lase totul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20 de minute.
Între timp, pentru pâinea prăjită cu usturoi, tăia felii de pâine și le ungea generos cu ulei de măsline.
Apoi, freca fiecare felie cu usturoi și rozmarin, dându-le un plus de arome, și le introducea la cuptor pentru aproximativ 10 minute, până deveneau crocante și aurii.
Când totul era gata, Părintele Arsenie Boca folosea un blender pentru supă, până obținea o consistență fină și omogenă. Apoi, o servea fierbinte, alături de felii de pâine prăjită cu usturoi, pentru a completa acest preparat simplu și delicios.
Învățăturile lui Arsenie Boca cu privire la Post
Părintele Arsenie Boca a promovat postul nu doar ca o înfrânare fizică, ci și ca o formă de curățare spirituală și de disciplină interioară. El considera că postul, alături de rugăciune, este esențial pentru purificarea sufletului și pentru îndepărtarea patimilor.
A lăsat învățături profunde despre cum postul poate fi un mijloc de apropiere de Dumnezeu și de auto-cunoaștere. Iată 5 dintre ele.
1. Îndemn la o alimentație chibzuită
„Postul cu măsură sau mâncarea odată în zi (a nu se sătura). Mâncarea să fie de un singur fel, din bucate neînsemnate şi care se găsesc fără bătaie de cap şi pe care nu le pofteşte sufletul.
Să mănânce în fiecare zi un fel cu înfrânare. Vinul e folositor la bătrâneţe, la neputinţă şi la frig şi atunci puţin. Iar la tinereţe, la căldură şi la sănătate mai bună este apa - dar şi aceasta puţină, căci setea e mai bună decât toate poftele trupeşti”. (Cărarea Împărăţiei, Editura Charisma, 2007).
2. Postul e despre înfrânarea patimilor
„Nouă ne trebuie post pentru înfrânarea patimilor, pentru subţierea minţii, pentru sporirea în noi a Duhului Sfânt, care ne descoperă căile mântuirii. Postul ne ajută să înţelegem rosturile mai mari ale lui Dumnezeu cu omul.
El e un toiag de drum prin viaţa aceasta cu trup pieritor spre veacul viitor, în care trebuie să ne deprindem de-aici. Dar să nu ţinem postul într-un înţeles îngust. Căci sunt unii care cred că a nu mânca carne şi cele asemenea ar fi tocmai de ajuns ca să se cheme că ai postit.
Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci: clevetind, muşcând cu gura, osândind cu vorba şi ucigând cu gândul. Postul nu e, mai ales în creştinism, numai un regim al stomacului" (Cuvinte vii - Părintele Arsenie Boca – Ediţia a doua, Editura Charisma, 2006).
3. Rugăciunea și postul sunt „aripi sufletești”
„Rugăciunea şi postul, aceste aripi sufleteşti; puternice arme de luptă duhovnicească, cu care-ţi poţi câştiga biruinţa a tot păcatul, le cunoşti şi tu omule şi şti cât de folositoare sunt.
Da! rugăciunea şi postul sunt minunatele unelte duhovniceşti cu care îţi strângi laolaltă roada ostenelilor, ca şi pe altă parte uneltele gospodăreşti - când trebuie să coseşti păcatul, când să aduni virtuţile şi când să nimiceşti buruiana gândurilor sălbatice.
Foloseşte-te de ele când trebuie, căci nimeni nu cunoaşte unde să aduni şi unde să tai, numai tu omule ştii" (Din învăţăturile Părintelui Arsenie Boca. Familia creştină, editura Pelerinul, din Iaşi).
4. Postul e bun pentru sănătatea noastră
„Sfinţii Părinţi, cei de demult, au băgat de seamă că toate relele de la stomac încep, de aceea au zis o vorbă aspră, că postul este poarta şl patrafirul este uşa (către împărăţia lui Dumnezeu).
Cine nu se leapădă de carne şi de grăsime repede va fi încolţit de mânie şi de desfrânare, celelalte două laturi ale lăcomiei stomacului. Şi să vedeţi cum: mâncarea de carne, şi mai ales mâncată cu împingerea necurată a poftei, ca sa se facă sânge are nevoie de fiere, care este o otravă - veninul nostru. Fierea aceasta topeşte carnea şi grăsimea, întocmai cum topeşte soda slănina, când fac femeile săpun.
Fierea e o otravă tare. Dacă sporeşte mâncarea de carne, sporeşte şi otrava, cu care trebuie topită carnea. Şi atâta sporeşte otrava, încât nu mai încape în beşica ficatului, şi atunci simţi dureri la capătul pieptului, căci stă beşica să crape de plină.
Fierea câtă nu încape, umblă prin sânge de sus în jos fără rost şi, otravă cum e, atacă nervii, îi slăbeşte, şi de aici vine nerăbdarea, de aici vine nervozitatea, de aici mânia. Din fierea care atacă nervii.
Aici e cheia, de ce se supară unii aşa de uşor, din nimicuri, din fleacuri; să moară de supărare că le e plin sângele de fiere şi ei la rândul lor îi chinuie pe alţii” (Din învăţăturile Părintelui Arsenie Boca. Familia creştină, editura Pelerinul, din Iaşi).
5. Postul, un aliat al sufletului
„Iată cum vede Domnul nevoinţa postului: tot ca o împlinire cu lucrul, o trăire a iubirii de oameni. Dar lucru vrednic de luat aminte din cuvântul acesta sunt urmările unui atare post; urmări cu refacerea sufletului tău şi urmări pentru o ţară de oameni.
De bună seamă că un atare post, ţinut la o înălţime de vederi, e un egal al rugăciunii neîncetate, care, amândouă reţin pe Dumnezeu în zidire şi scot afară pe draci”. (Cuvinte vii. Părintele Arsenie Boca – Ediţia a doua, Deva:, Editura Charisma, 2006).
Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) a fost și va rămâne una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti.
Iar, această rețetă simplă și hrănitoare reflectă nu doar preferințele culinare ale lui Arsenie Boca, ci și filozofia sa de viață - simplitatea, modestia și valorile spirituale.