Gânduri înțelepte despre iubire și viață de la Marin Preda. Iată cele mai cunoscute citate ale autorului!

Gânduri înțelepte despre iubire și viață de la Marin Preda. Iată cele mai cunoscute citate ale autorului!

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

A ști să râzi în clipele tragice înseamnă a stăpâni tragicul - aceasta este una dintre credințele de viață ale lui Marin Preda, scriitorul care a înfruntat cu mai mult curaj decât oricine tirania și cenzura și a cărui moarte a fost la fel de tragică pe cât de zbuciumată i-a fost viața.

Înțelepciunea sa își trage seva din mijlocul oamenilor simpli, din experiența aspră a copilăriei sale rurale, pe care a evocat-o în cel mai cunoscut roman al său, „Moromeții”. Ultimul său roman, „Cel mai iubit dintre pământeni”, este considerat și motivul pentru care scriitorul a fost ucis.

Marin Preda

De-a lungul vieții sale, Marin Preda a repetat în numeroase rânduri că dragostea este justificarea vieții. „Dacă dragoste nu e, nimic nu e”, cuvintele sale din „Cel mai iubit dintre pământeni”, pot reprezenta mottoul întregii sale existențe. În rândurile de mai jos poți descoperi și alte citate înțelepte din opera marelui scriitor.

Marin Preda - gânduri înțelepte despre viață 

„Nu îți cere niciodată iertare pentru sentimentele pe care le afișezi. Atunci când faci acest lucru, tu îți ceri practic iertare pentru adevărul din tine. Și puțini au puterea să pună în palma altcuiva emoții, într-o lume de măști și suflete goale. Sunt puține lacrimi sincere pe pământ.”

„Un om nu e ceea ce cred alții despre el că este. Ba chiar câteodată e cu totul altceva.”

„Inima omului e largă, de ce unii și-o poartă strâmtă și plină de ură?”

„Puterea celui cu adevărat puternic astfel se manifestă: să știi că poți distruge pe cineva, să n-o faci și acela să nu știe.”

„Îmi plac oamenii superiori, dar ce spectacol trist să vezi realitatea: cu cât sunt de superiori, cu atât sunt de mici în modul cum se poartă cu alții.”

„Forța unui om de a îndura suferința e imensă și n-ar fi dacă noi resurse de speranță, care nasc în sufletul uman ca un val îndată ce valurile precedente s-au sfărâmat de țărm, n-ar țâșni din adâncuri și nu ne-ar face iarăși puternici.”

„Cineva care stă pe dinafară nu poate să judece ce e înăuntru.”

„Nu am ști cât de frumos e cerul dacă nu ar avea nori pe el.”

„Nu ideile în sine sunt interesante, ci oamenii care le poartă și le trăiesc.”

„Rostul vieții e să te bucuri că trăiești.”

„Nu ne-am sinchisi de nefericirea noastră dacă nu ar exista fericirea celorlalți.”

„Contemplarea este singurul mod de a privi, care îți permite să înțelegi cu adevărat.”

Marin Preda - gânduri înțelepte despre iubire

Iubirea înseamnă pentru Marin Preda în primul rând ființa care locuiește în sufletul său, de aceea multe dintre citatele sale despre iubire sunt un omagiu adus acesteia.

„Primejdia în care se află un bărbat care iubește total o femeie seamănă cu aceea a unui om care a atins un fir de înaltă tensiune și care dacă nu se zbate, dacă instinctul nu l-a ajutat să se smulgă în chiar clipa când a fost zgâlțâit, moare agățat acolo fără scăpare.”

„Te desparți de mai multe ori până te desparți, iar când e să fie de-adevăratelea simți cum moare pentru tine speranța fericirii despre care nu bănuiești ce întindere are în ființa ta și cât de adânc este ea împletită cu bucuria de a trăi, bucurie care până atunci crezuseși că e autonomă și nu poate fi alungată de nimic.”

iubire

„Cum poți să uiți ceea ce până mai ieri însemna iubirea, dragostea însăși, expresia ei tulburătoare care îți atinge și îți vrăjește sufletul?”

„O femeie poate să ierte orice, în afară de faptul să nu-ţi pese de ea.”

„Cine a putut iubi doi ani, așa cum mă iubise ea, poate uita o vreme fericirea de atunci, dar ea va înflori din nou, cu alt chip, din același izvor, fiindcă un om nu poate avea două suflete și, mai ales, nu poate trăi fără iubire.”

„Privirea ei nu-ți mai aparține, surâsul ei nu-i mai înflorește pe chip când o privești, râde pe neașteptate de ceea ce spune altul și ești stupefiat să descoperi că, deși e aceeași, nu-și mai aparține.”

„Dispariția iubirii e ca o oglindă întoarsă, nu se vede nimic, te uiți zadarnic in ea.”

„Ura nu poate fi învinsă prin simpla iubire, ci printr-o iubire mai puternică decât ura.”

„Fericirea nu are istorie, fiindcă istoria nu poate ieși din veșnica surpriză pe care ți-o face ființa iubită prin însăși existența ei.”

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Zeii greci: cele mai importante personalități ale Olimpului
Zeii greci: cele mai importante personalități ale Olimpului
Ce citat de iubire îți caracterizează viața?
Incepe quiz
Ce citat de iubire îți caracterizează viața?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.