Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Gradele de rudenie: uite cum arată schema în familia ta

Andreea Baluteanu

Unele dintre noi am fost binecuvântate (sau nu, în funcție de caz) cu o familie atât de extinsă, încât la un moment dat îți vine greu să explici unui străin ce loc ocupă în viața ta o anumită persoană. Deși învățăm gradele de rudenie încă de când suntem micuțe, noi mărturisim că mai există și acum momente de confuzie în care nu știm cine e cine.

De aceea, azi îți prezentăm schema gradelor de rudenie, așa cum apare ea în documentele oficiale. De acum încolo vei putea explica amănunțit natura relației pe care o ai cu verișoara ta și îi vei impresiona pe toți datorită cunoștințelor vaste pe care le deții în domeniul genealogiilor.

Schema gradelor de rudenie: noțiuni de reținut

Atunci când vine vorba să descriem gradele de rudenie, trebuie să ținem cont de trei factori, care caracterizează practic toate relațiile pe care le ai. Este vorba despre consangvinitate (ai o legătură de sânge cu persoana respectivă, faceți parte din aceeași familie), alianță (ești rudă cu o persoană în urma oficierii unei căsătorii, nu vă curge același sânge prin vene) și adopție (ești rudă cu o anumită persoană în urma unui act de înfiere).

familie fericita

Aceste criterii stabilesc în mod formal gradele de rudenie și, odată ce le vei pune în aplicare, îți va fi mult mai ușor să realizezi ce relație ai cu o anumită persoană. Pentru a caracteriza legătura dintre tine (eul sau ego) și membrii familiei mai sunt folosite și criteriile următoare:

  • linie de rudenie (proveniența sau originea). Acestea pot fi ascendente – membrii familiei sunt situați deasupra ta în linie genealogică, tu provii din linia lor sau descendente – de la tine a pornit linia genealogică.
  • gradul de rudenie (cât de apropiată îți e ruda respectivă). Gradul de rudenie poate fi întâi, secundar, al treilea, al patrulea etc.

Schema gradelor de rudenie: ascendența ta în linie dreaptă

Începem, firește, cu rudele tale cele mai apropiate. Primii din acest punct de vedere sunt părinții tăi. În cazul lor, forma de rudenie este de sânge, linia direct ascendentă, iar gradul de rudenie - primar sau întâi.

Imediat după vin bunicii tăi. Și aici vom avea o formă de rudenie de sânge și o linie direct ascendentă, diferența fiind că gradul de rudenie e secundar. Fiecare persoană are patru bunici: bunica și bunicul patern (părinții tatălui eului) și bunica și bunicul matern (mama și tatăl mamei eului).

Urmează străbunicii. Avem parte din nou în schema gradelor de rudenie de o formă de rudenie de sânge, de o linie direct ascendentă și de un grad de rudenie de data aceasta terțiar. În societățile occidentale civilizate, în care speranța de viață a crescut, străbunicii ajung de multe ori să își cunoască strănepoții.

Încheiem cu stră-străbunicii. Legați de tine cu o formă de rudenie de sânge și cu o linie direct ascendentă, sunt rudele tale de gradul al patrulea. Dacă i-ai cunoscut, înseamnă că ești o norocoasă, deoarece se întâmplă destul de rar acest lucru.

Schema gradelor de rudenie: rudele colaterale în linie directă

Rudele colaterale vor apărea pe aceeași linie cu tine în schema gradelor de rudenie și sunt în general parte a aceleiași generații. Este vorba despre frați și surori. Cu o formă de rudenie de sânge și o linie colaterală, frații și surorile au un grad de rudenie secundar față de tine. Împarți cu ei aceiași părinți și, de cele mai multe ori, trăsături comune.

Schema gradelor de rudenie: descendența în linie dreaptă

Am văzut care îți sunt rudele ascendente (părinții, bunicii și străbunicii), să vedem acum ce lași tu în urma ta. Este vorba, în primul rând, despre fii și fiice. Forma de rudenie e din nou de sânge, linia direct descendentă, iar gradul de rudenie, întâi.

Mergem și mai departe. Copiii copiilor tăi, respectiv nepoții, se vor înrudi cu tine prin sânge, pe linie direct descendentă și vor poseda un grad de rudenie secundar.

Strănepoții sunt la rândul lor urmașii tăi pe formă de rudenie de sânge, în linie de rudenie direct descendentă și cu grad de rudenie de al treilea.

Schema gradelor de rudenie: rude colaterale în liniei ascendentă

Îi invităm în scenă pe dragii noștri unchi și pe iubitele mătuși. Cu ei ai stabilit o formă de rudenie de sânge și o linie de rudenie colateral ordinară. Gradul de rudenie este de-al treilea.

Când vorbim despre unchi și mătuși, ne referim nu numai la frații sau surorile tatălui sau mamei eului, ci și la soții și soțiile acestora. Cu toate acestea, trebuie să ții cont că aceste rude sunt prin alianță, nu de sânge.

Schema gradelor de rudenie: rude colaterale din aceeași generație

Dar ce spui despre verișori? De multe ori, aceștia ne sunt mai apropiați decât frații și surorile, deoarece nu există aceeași competitivitate între noi (și nici nu ne vedem atât de des). Fiice și fii ai unchiului și ai mătușei, verişorii se înrudesc cu noi prin sânge, pe o linie de rudenie colateral ordinară și cu un grad de rudenie de-al patrulea.

Schema gradelor de rudenie: rude colaterale în linie descendentă

I-am „cunoscut” pe frați și surori, este momentul să trecem mai departe. Nepoții proveniți de la frați au același sânge cu tine și o linie de rudenie colateral preferențială. Gradul de rudenie este de-al treilea.

Schema gradelor de rudenie: rudele prin alianță

Te-ai legat de el nu prin Mama Natură, ci prin propria alegere. Nu îți e rudă de sânge, ci face parte din familia ta în urma oficierii unei căsătorii.

Vorbim, firește, de soțul tău. Forma de rudenie este prin alianță, iar gradul de rudenie - primar. Bineînțeles, nu există nicio linie de rudenie, deoarece nu ești legată de el decât prin sentimente.

Ce trebuie să menționăm aici este că, în cazul în care uniunea dintre tine și iubitul tău nu a fost consfințită legal (sunteți concubini), din punct de vedere oficial între voi nu există nicio relație de rudenie, cel puțin nu conform legii sau comunității civile.

Schema gradelor de rudenie: rude prin alianță pe linie ascendentă

„Te-ai pricopsit” cu ele în urma oficierii căsătoriei cu partenerul tău. Sunt rudele sale de sânge, dar și ale tale - prin alianță.

Începem cu socrii, respectiv mama și tatăl soțului tău. Linia de rudenie este colateral preferențială, iar gradul de rudenie, întâi.

portret de familie

Schema gradelor de rudenie: rude prin adopție pe linie ascendentă

Dacă ai fost înfiată, aici intră părinții adoptivi. Forma de rudenie este prin adopție, iar linia - direct ascendentă. Gradul de rudenie este cel dintâi.

Tot în această categorie intră și părinții vitregi: dacă mama sau tatăl tău s-a recăsătorit, partenerul sau partenera ei/lui îți va fi rudă prin înfiere, pe linie direct ascendentă și cu grad de rudenie întâi.

Schema gradelor de rudenie: prin alianță de aceeași generație

Nu știm dacă ai sau cum te înțelegi cu ei, dar au apărut și cumnații în genealogia ta. Acum vorbim nu numai despre frații/surorile soțului tău, dar și despre soții/soțiile lor. Forma de rudenie este prin alianță, linia este colateral preferențială, iar gradul de rudenie, de-al doilea.

Schema gradelor de rudenie: prin adopție de aceeași generație

Dacă ai frați vitregi, aici e locul lor. Forma de rudenie este prin alianță, linia este colateral preferențială, iar gradul de rudenie, secund.

Schema gradelor de rudenie: rude prin alianță pe linie descendentă

Copiii tăi sunt mari, s-au căsătorit și ți-au îmbogățit familia. Ginerii și nurorile se leagă de tine prin alianță, pe linie direct descendentă și îți sunt rude de gradul întâi.

Schema gradelor de rudenie: rude prin adopție pe linie descendentă

Aici intră fiii și fiicele adoptive, dar și copiii vitregi, respectiv cei pe care soțul tău îi aduce dintr-o altă relație. Toți îți vor fi rude prin adopție, pe linie de rudenie direct descendentă și cu grad de rudenie primar.

Acum nu vei mai avea nicio problemă să identifici ce anume te leagă de rudele tale! Consultă schema gradelor de rudenie și descoperă ce loc ocupă fiecare persoană din viața ta!

Află și de ce este bine să știi grupa de sânge a rudelor tale

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!