De ce este bine să ştii grupa de sânge a rudelor tale
Grupa de sânge este unul dintre lucrurile care nu pot fi schimbate în organismul uman. Aceasta este determinată de substanţe miscroscopice, moştenite de la părinţi şi care se găsesc la suprafaţa globulelor roşii ale sângelui.
Mulţi dintre noi considerăm că trebuie să ştim grupa de sânge a celor din familie doar în caz de urgenţă sau când este nevoie de o transfuzie.
Îţi prezentăm mai jos cinci motive vitale pentru care este bine să ştii grupa de sânge a rudelor tale.
- Oamenii ar trebui să primească numai transfuzii de sânge de la aceeaşi grupă
Nepotrivirea de grupă sangvină între primitor şi donator determină accidente grave, chiar mortale: şoc hemolitic ori insuficienţă renală acută. Incompatibilitatea duce la apariţia şocului transfuzional, manifestat clinic prin: anxietate, vărsături, febră, frisoane sau pierderea vieţii.
Pentru a preveni accidentele, se vor respecta cu stricteţe anumite reguli. Spre exemplu, persoanele care au grupa de sânge 0 negativ sunt denumiţi „donatori universali” deoarece pot dona sânge oricui, indiferent de grupă. În schimb, ele nu pot primi sânge decât de la persoane care au grupa lor de sânge. Persoanele din grupa AB pozitiv poartă denumirea de „primitori universali” pentru că pot primi sânge de la orice grupă, dar pot dona doar persoanelor care au AB pozitiv.
- Poţi afla grupa de sânge a viitorului copil
În funcţie de grupa de sânge pe care o deţine fiecare părinte poate fi determinată cea a viitorului copil. Iată care sunt toate posibilităţile de grupe sangvine pe care le pot avea bebeluşii, în funcție de combinaţiile de grupe sangvine ale părinţilor:
- din 0 şi 0 iese numai 0;
- din 0 şi A iese 0 sau A;
- din 0 şi B iese 0 sau B;
- din 0 şi AB iese A sau B;
- din A şi A iese 0 sau A;
- din A şi B iese 0, A, B sau AB;
- din A şi AB iese A, B sau AB;
- din B şi B iese 0 sau B;
- din B şi AB iese A, B sau AB;
- din AB şi AB iese A, B sau AB.
- Poţi afla factorul Rh al viitorului copil
Fiecare dintre cele 4 grupe de sânge este clasificată în funcţie de prezenţa unei alte proteine la suprafaţa globulelor roşii, proteină ce indică factorul Rh. Dacă eşti purtător al proteinei Rh, se numeşte că ai Rh pozitiv; în caz contrar, este negativ.
În timpul sarcinii sau chiar în momentul naşterii, sângele mamei se poate mixa cu cel al fătului.
- din Rh pozitiv şi Rh pozitiv iese Rh pozitiv, dar al doilea copil va avea Rh negativ;
- din Rh pozitiv şi Rh negativ iese Rh pozitiv, dar al doilea copil va avea Rh negativ;
- din Rh negativ şi Rh negativ iese Rh negativ.
- Factorul Rh poate complica sarcina
O femeie însărcinată este supusă riscului dacă are factorul Rh negativ și partenerul ei are factorul Rh pozitiv. Din această combinaţie poate rezulta un copil care are factorul Rh pozitiv. Deoarece pot fi momente când sângele bebeluşului poate pătrunde în sistemul circulator al mamei, există riscul ca organismul mamei să creeze anticorpi împotriva factorului Rh, „avertizând” astfel bebeluşul că ar exista un intrus în organismul mamei. Pentru viitoarele mămici care se confruntă cu asemenea probleme este recomandat un tratament special.
- Poţi deveni donator
Pentru a deveni donator, sunt câteva condiţii pe care ar trebui să le întruneşi înainte de a merge la centrul de transfuzii:
- vârsta cuprinsă între 18-60 de ani;
- greutate peste 50 kilograme;
- puls regulat, 60-100 bătăi/ minut;
- să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni;
- să nu fii însărcinată sau în perioada menstruală.
Fiecare donator este supus unor teste medicale şi de laborator gratuite înainte de a iniţia procesul de donare.
Surse foto: iStock