Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Greșeala pe care nu trebuie să o faci de Florii

Miercuri, 05.04.2017
de Mihaela Onofrei

Floriile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători la creștini și fac parte din cele 12 sărbători anuale împărătești. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de Duminica Stâlpărilor, sărbătoarea care vestește Paștele și care comemorează intrarea lui Iisus în Ierusalim.

Această sărbătoare a fost menționată prima dată în secolul IV și descrie intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim și înconjurarea acestuia cu ramuri de măslin, frunze de palmier și flori. Deoarece este legată de învierea miraculoasă a lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregătește pe credincioșii ortodocși pentru bucuria Învierii lui Hristos, ce are loc duminica următoare.

Intrarea lui Iisus în Ierusalim este povestită de toți cei patru mari evangheliști: Ioan, Matei, Luca și Marcu. În Noul Testament se relatează faptul că apostolii și-au pus hainele pe asinul pe care s-a așezat Mântuitorul. Acest gest a fost interpretat de Sfinții Părinți ca o mărturisire a faptului că învățăturile apostolilor vor inspira toate națiunile de pe Pământ.

Biserica Ortodoxă a păstrat obiceiul sfințirii ramurilor de salcie, așa cum s-a întâmplat și în Ierusalim cu frunzele de palmier. Salcia este cunoscută ca având puteri mari de regenerare, iar credincioșii țin aceste ramuri în mâini atunci când se citesc rugăciunile de sfințire, împreună cu lumânările aprinse.

Pe lângă sărbătoarea religioasă, atenția credincioșilor mai este îndreptată de Florii și către renașterea naturii. În fond, denumirea acestei sărbători ortodoxe vine de la prințesa romană a florilor, Flora. Astfel, pe lângă celebrarea intrării Domnului în Ierusalim, creștinii îi mai celebrează și pe cei care au nume de flori.

femeie in camp cu flori

Ce nu trebuie să faci de Florii

Se spune că cine îndrăznește să se spele pe cap de Florii fără apă descântată riscă să albească sau chiar să rămână fără păr. De asemenea, treburile casnice trebuie evitate cu orice preț. În această zi, creștinii ortodocși sunt invitați la ceremoniile religioase și la celebrarea intrării Dommului în Ierusalim.

Totuși un păcat foarte mare este consumul de băuturi alcoolice. Oamenii uită adesea că se află în post și iau sărbătorirea numelui prea în serios. Ei uită de semnificația religioasă a sărbătorii și se pierd în numărul de pahare.

 petrecere

Obiceiuri și tradiții

Există multe obiceiuri de Florii, atât în mediul rural, cât și în cel urban. Unul dintre cele mai cunoscute aspecte este cel al „ursitei”. Fetele pot afla în această zi dacă se vor căsători sau nu. În Banat și Transilvania, fetele nemăritate pun o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit. După ce soarele răsare, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru aducerea norocului în dragoste.

De asemenea, la miezul nopții se fierbe busuioc în apă, iar fetele folosesc lichidul acesta pentru a se spăla pe cap, pentru a avea un păr strălucitor și frumos. Restul de apă se toarnă la rădăcina unui păr, pentru ca bărbații să se uite după ele ca după un pom înflorit.

Mărțișorul este agățat în această zi de un pom înflorit, deoarece se spune că acest gest îți aduce prosperitate și noroc tot anul. În cazul fetelor nemăritate, zestrea se scoate din casă pentru aerisire. Porțile sunt împodobite cu ramuri de salcie, pentru ca gospodăria să cunoscă doar armonie și fericire.

Ramurile de salcie sfințite la biserică sunt păstrate lângă icoană tot anul, deoarece se crede că au puteri vindecătoare. Oamenii mai obișnuiesc să înfigă aceste rămurele în straturile de pământ proaspăt semănate, să le așeze pe morminte sau să le ofere ca hrană animalelor. În trecut, ramura de salcie mai era folosită și în scopuri terapeutice. Oamenii înghițeau mâțișori pentru a fi feriți de boli, iar bătrânele își punea salcia la spate pentru a nu mai simți durerea de șale.

În Sâmbăta Floriilor, fetele mai participau și la un ceremonial numit „Lazărița”. Una dintre fete, Lazărița, se îmbrăca în mireasă și cânta împreună cu celelalte fete la ferestrele caselor. Fetele relatau în acest mod povestea lui Lazăr.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  top 5 divahair.ro

  • vizionate
  • votate
  • discutate
  1. Trei zodii de femei frumoase și deștepte (101871 vizite)
  2. Suada Agachi, specialist în tehnici de citire a chipului: „Trăsăturile feței arată dacă relația ta va dura” (16860 vizite)
  3. Care este numele sufletului tău, în funcție de ziua în care te-ai născut (9061 vizite)
  4. Primele semne care îți spun că restaurantul în care ai intrat îți va oferi mâncare proastă (6144 vizite)
  5. Dramă în România! Tamara Buciuceanu-Botez a fost internată de urgență! (5362 vizite)
  1. Alertă alimentară fără precedent în România: 17 amenzi și 7 restaurante din mall închise în urma unui control sever (nota 4.8)
  2. Avertizare ANM de ultimă oră: ploi abundente, frig crâncen și intensificări ale vântului (nota 4.8)
  3. Dramă în România! Tamara Buciuceanu-Botez a fost internată de urgență! (nota 4.4)
  4. Primele semne care îți spun că restaurantul în care ai intrat îți va oferi mâncare proastă (nota 4.3)
  5. Suada Agachi, specialist în tehnici de citire a chipului: „Trăsăturile feței arată dacă relația ta va dura” (nota 4.2)
  1. Ei sunt cei mai frumoși bărbați din lume, în 2019 (0 comentarii)
  2. Care este numele sufletului tău, în funcție de ziua în care te-ai născut (0 comentarii)
  3. Suada Agachi, specialist în tehnici de citire a chipului: „Trăsăturile feței arată dacă relația ta va dura” (0 comentarii)
  4. Se deschide Baby Boom Show – ediţia de toamnă - 17-20 octombrie, la Romexpo (0 comentarii)
  5. 8 mesaje de la Dumnezeu. Ce vrea El să știi despre viață (0 comentarii)

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!