Adevarata Stare de Bine
Nu Skin
YOUNG&BEAUTIFUL

Greșeala pe care nu trebuie să o faci de Florii

Miercuri, 05.04.2017

Floriile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători la creștini și fac parte din cele 12 sărbători anuale împărătești. Aceasta mai este cunoscută și sub numele de Duminica Stâlpărilor, sărbătoarea care vestește Paștele și care comemorează intrarea lui Iisus în Ierusalim.

Această sărbătoare a fost menționată prima dată în secolul IV și descrie intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim și înconjurarea acestuia cu ramuri de măslin, frunze de palmier și flori. Deoarece este legată de învierea miraculoasă a lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregătește pe credincioșii ortodocși pentru bucuria Învierii lui Hristos, ce are loc duminica următoare.

Intrarea lui Iisus în Ierusalim este povestită de toți cei patru mari evangheliști: Ioan, Matei, Luca și Marcu. În Noul Testament se relatează faptul că apostolii și-au pus hainele pe asinul pe care s-a așezat Mântuitorul. Acest gest a fost interpretat de Sfinții Părinți ca o mărturisire a faptului că învățăturile apostolilor vor inspira toate națiunile de pe Pământ.

Biserica Ortodoxă a păstrat obiceiul sfințirii ramurilor de salcie, așa cum s-a întâmplat și în Ierusalim cu frunzele de palmier. Salcia este cunoscută ca având puteri mari de regenerare, iar credincioșii țin aceste ramuri în mâini atunci când se citesc rugăciunile de sfințire, împreună cu lumânările aprinse.

Pe lângă sărbătoarea religioasă, atenția credincioșilor mai este îndreptată de Florii și către renașterea naturii. În fond, denumirea acestei sărbători ortodoxe vine de la prințesa romană a florilor, Flora. Astfel, pe lângă celebrarea intrării Domnului în Ierusalim, creștinii îi mai celebrează și pe cei care au nume de flori.

femeie in camp cu flori

Ce nu trebuie să faci de Florii

Se spune că cine îndrăznește să se spele pe cap de Florii fără apă descântată riscă să albească sau chiar să rămână fără păr. De asemenea, treburile casnice trebuie evitate cu orice preț. În această zi, creștinii ortodocși sunt invitați la ceremoniile religioase și la celebrarea intrării Dommului în Ierusalim.

Totuși un păcat foarte mare este consumul de băuturi alcoolice. Oamenii uită adesea că se află în post și iau sărbătorirea numelui prea în serios. Ei uită de semnificația religioasă a sărbătorii și se pierd în numărul de pahare.

 petrecere

Obiceiuri și tradiții

Există multe obiceiuri de Florii, atât în mediul rural, cât și în cel urban. Unul dintre cele mai cunoscute aspecte este cel al „ursitei”. Fetele pot afla în această zi dacă se vor căsători sau nu. În Banat și Transilvania, fetele nemăritate pun o oglindă și o cămașă curată sub un păr altoit. După ce soarele răsare, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru aducerea norocului în dragoste.

De asemenea, la miezul nopții se fierbe busuioc în apă, iar fetele folosesc lichidul acesta pentru a se spăla pe cap, pentru a avea un păr strălucitor și frumos. Restul de apă se toarnă la rădăcina unui păr, pentru ca bărbații să se uite după ele ca după un pom înflorit.

Mărțișorul este agățat în această zi de un pom înflorit, deoarece se spune că acest gest îți aduce prosperitate și noroc tot anul. În cazul fetelor nemăritate, zestrea se scoate din casă pentru aerisire. Porțile sunt împodobite cu ramuri de salcie, pentru ca gospodăria să cunoscă doar armonie și fericire.

Ramurile de salcie sfințite la biserică sunt păstrate lângă icoană tot anul, deoarece se crede că au puteri vindecătoare. Oamenii mai obișnuiesc să înfigă aceste rămurele în straturile de pământ proaspăt semănate, să le așeze pe morminte sau să le ofere ca hrană animalelor. În trecut, ramura de salcie mai era folosită și în scopuri terapeutice. Oamenii înghițeau mâțișori pentru a fi feriți de boli, iar bătrânele își punea salcia la spate pentru a nu mai simți durerea de șale.

În Sâmbăta Floriilor, fetele mai participau și la un ceremonial numit „Lazărița”. Una dintre fete, Lazărița, se îmbrăca în mireasă și cânta împreună cu celelalte fete la ferestrele caselor. Fetele relatau în acest mod povestea lui Lazăr.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  top 5 divahair.ro

  • vizionate
  • votate
  • discutate
  1. Europenii să le urmeze exemplul, urgent! O româncă din China ne spune cum au reușit chinezii să treacă peste dezastru (29056 vizite)
  2. 7 moduri uimitoare prin care îngerii îți vorbesc în fiecare zi (16158 vizite)
  3. Echinocţiu de primăvară – cum sunt afectate zodiile (15819 vizite)
  4. O femeie ar trebui să aibă aceste 6 calități, pentru a face un bărbat să se îndrăgostească de ea (13840 vizite)
  5. Cum s-a procedat în 2003 pentru oprirea epidemiei de SARS și ce trebuie să facă omenirea ca să scape de coronavirus (10344 vizite)
  1. Cum s-a procedat în 2003 pentru oprirea epidemiei de SARS și ce trebuie să facă omenirea ca să scape de coronavirus (nota 4.9)
  2. Europenii să le urmeze exemplul, urgent! O româncă din China ne spune cum au reușit chinezii să treacă peste dezastru (nota 4.2)
  3. Lucian Mîndruță, mesaj emoționant către Patriarhul Daniel! Dacă îl ascultă, zeci de mii de vieți vor fi salvate! (nota 4.0)
  4. 7 moduri uimitoare prin care îngerii îți vorbesc în fiecare zi (nota 3.8)
  5. Echinocţiu de primăvară – cum sunt afectate zodiile (nota 3.7)
  1. Măsuri extreme în vremuri disperate: gestul neașteptat făcut de patronii unui magazin, după ce o femeie a tușit, în mod special, peste mâncare (0 comentarii)
  2. Stați în case! Închiderea zonelor roșii funcționează: niciun caz nou în Codogno, orășelul italian de unde s-a răspândit coronavirusul în Europa! (0 comentarii)
  3. Cât costă cel mai scump câine din lume și cum arată! (0 comentarii)
  4. Munca de acasă poate fi ușoară, chiar dacă ai copii! 5 sfaturi pentru a fi eficientă (0 comentarii)
  5. Sânge albastru: cine are această calitate și de ce (0 comentarii)

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!