În aceste zile românii nu vor munci! Vezi care sunt sărbătorile legale în 2020

În aceste zile românii nu vor munci! Vezi care sunt sărbătorile legale în 2020

Redactor Andreea Baluteanu

Chiar dacă mai e ceva până în 2020, ne dorim să cunoaștem încă de pe acum care vor fi următoarele zile libere. Până la urmă, nu știi când descoperi următoarea ofertă de vacanță pe care o poți corela cu una dintre sărbătorile legale din 2020.

Îți enumerăm mai jos zilele libere din 2020, în care nu vei munci și te vei putea bucura după cum îți dorești de acest răgaz de sărbătoare. Vezi și cine se află în situația de a nu primi liber în aceste zile stabilite prin lege și ce compensații trebuie să primești dacă te afli în acest caz.

Sărbătorile legale în 2020: când avem liber din punct de vedere legal

În 2020 vom avea parte de 15 zile libere acordate prin lege - 11 dintre aceste sărbători legale au loc în timpul săptămânii, restul de 4 picând în weekend. Caută un calendar și subliniază cât mai repede datele de mai jos, apoi începe să îți planifici vacanțele. Un lucru îl știm cu siguranță: nu e niciodată prea devreme pentru a ne gândi la concediu!

Iată care sunt sărbătorile legale din 2020:

  • 1 ianuarie – Anul Nou – miercuri;
  • 2 ianuarie – a doua zi după Anul Nou – joi;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române – vineri;
  • 17 aprilie – Vinerea Mare – vineri;
  • 19 aprilie – Paștele Ortodox – duminică;
  • 20 aprilie – a doua zi de Paște– luni;
  • 1 mai – Ziua Muncii – vineri;
  • 1 iunie – Ziua Copilului – luni;
  • 7 iunie – Rusalii – duminică;
  • 8 iunie – a doua zi de Rusalii – luni;
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului – sâmbătă;
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei – luni;
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României – marți;
  • 25 decembrie – Crăciunul – vineri;
  • 26 decembrie – a doua zi de Crăciun – sâmbătă.

Cine are dreptul să primească liber de sărbătorile legale în 2020

Dacă deja ți-am umplut inima de revoltă deoarece ți se pare normal ca oricine să se bucure de prilejul de distracție și de relaxare reprezentat de sărbătorile legale, află că lucrurile nu stau chiar așa. Conform legii, toți angajații din mediul privat și din cel public au dreptul să își ia liber cu ocazia acestor sărbători, cu excepția celor care lucrează în domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă.

Este vorba despre salariații din unitățile sanitare, din poliție, din unitățile de alimentație publică sau despre cei care prestează alte tipuri de activități ce trebuie să se desfășoare neîntrerupt din diverse motive, legate fie de procesul de producție, fie de specificul activității.

Dacă te numeri printre acești salariați, află că legea a luat în calcul și cazul tău și nu ești deloc neglijată. Astfel, conform Codului Muncii, trebuie să primești zi liberă compensatorie în următoarele 30 de zile după sărbătoarea legală sau să fii remunerată cu un spor de minimum 100% din salariul de bază.

Luptă-te pentru drepturile tale dacă angajatorul le refuză: dacă nu primești liber compensatoriu pentru sărbătorile legale, Codul Muncii prevede amenzi de mii de lei care pot fi aplicate de inspectorii sanitari.

Avem prea puține sărbători legale?

Media europeană tinde să considere că da. Dacă pentru noi sunt stabilite până acum 15 zile libere prin lege, state precum Belgia, Lituania sau Cipru ajung la 17 sau chiar 18 sărbători legale.

Se pare că și România se va alinia cât de curând acestui trend, așa că așteaptă-te la o situație mai bună din acest punct de vedere, dar puțin probabil cu privire la sărbătorile legale din 2020. De ce? Deoarece Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede că toate zilele libere de peste an trebuie anunțate înainte de 15 ianuarie, fără a putea fi adăugate date noi prin ordonanțe de urgență, așa cum s-a mai întâmplat.

Suntem curioase: tu ți-ai făcut deja planuri de sărbătorile legale din 2020? Ai de gând să profiți de vreuna dintre aceste zile libere?

Și dacă tot e prilej de sărbătoare, află și cum poți găsi cele mai ieftine bilete de avion

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Nu există taxe pentru nunți, botezuri și înmormântări. Preoții care cer bani enoriașilor pentru aceste slujbe pot fi reclamați
Nu există taxe pentru nunți, botezuri și înmormântări. Preoții care cer bani enoriașilor pentru aceste slujbe pot fi reclamați
Ești o persoană indigo? Vezi ce spune acest test despre tine
Incepe quiz
Ești o persoană indigo? Vezi ce spune acest test despre tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.