În săptămâna bisericească, prima zi este duminică, nu luni. Cum au justificat decizia Înalții Bisericii

În săptămâna bisericească, prima zi este duminică, nu luni. Cum au justificat decizia Înalții Bisericii

Ramona Jurubita

Săptămâna începe cu ziua de luni, nu? Doar nu degeaba prima zi lucrătoare e considerată și cea mai tristă, pentru că trebuie să ne întoarcem la muncă după un weekend relaxant. Totuși, dacă aruncăm o privire în calendarul ortodox, vom observa că duminica este marcată ca fiind prima zi a săptămânii. Află cum explică Înalții Bisericii diferența!

Biserica Ortodoxă Română are o explicație clară pentru această schimbare ce a apărut în calendarele bisericești începând cu anul 2011. Atunci, s-a stabilit că prima zi a săptămânii trebuie să fie duminica, pentru că așa este subliniat în Biblie, unde această zi este menționată prin asociere cu sintagmele „prima zi a săptămânii” sau „prima zi din săptămână”. Iar înalții prelați ai Bisericii au dezvăluit că în calendarele din secolul trecut situația arăta la fel ca în prezent. Se pare că între 1912 și 1923, Biserica nota în calendar, la poziția primei zile din săptămână, duminica.

Iată explicația, pe larg, oferită chiar de preotul Constantin Stoica, de la Patriarhia Română.

„Pentru noi, creștinii, ziua de Duminică este cea mai importantă zi din timpul săptămânii. La fiecare Sfântă Evanghelie, fie că e vorba de Matei, de Marcu, Luca și Ioan, veți găsi menționat faptul că Hristos a înviat în prima zi din săptămână, adică ziua de Duminică. În mod firesc, săptămâna în biserică trebuie să înceapă cu ziua de Duminică. Pe de altă parte, este o strânsă legătură între ziua de Duminică și slujbele care sunt oficiate zilele următoare. Avem Duminica a doua după Rusalii și săptămâna care urmează trebuie să fie a doua după Rusalii. Nu reprezintă o noutate, am cercetat mai multe calendare - și din 1912, și din 1916, 1923, prin sondaj - și în toate aceste calendare săptămâna începe cu ziua de Duminică, este ziua Domnului, cea mai importantă din punct de vedere creștin, și acest lucru se regăsește și în calendarele bisericilor ortodoxe surori. „În plus, pentru preoții și credincioșii practicanți, calendarul este si un instrument de lucru în care ne uitam să vedem semnificația Duminicii, care este Evanghelia care se citește, Apostolul care se citește, care sunt sărbătorile pe care trebuie să le respectăm.”

Pictură cu Iisus pe tavanul unei biserici ortodoxe

Să luăm și câteva exemple concrete din Biblie, pentru a ne convinge că argumentarea Bisericii Ortodoxe Române are un fundament solid în spate!

„Și după ce a trecut ziua sâmbetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, și Salomeea au cumpărat miresme, ca să vină să-L ungă. …Și înviind dimineața, în ziua cea dintâi a săptămânii (Duminică) El s-a arătat întâi Mariei Magdalena, din care scosese șapte demoni.” (Marcu, 16:1-2)

„După ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua întâi a săptămânii, Duminică a venit Maria Magdalena și cealaltă Marie, ca să vadă mormântul.” (Matei, 28:1)

„Iar în ziua cea dintâi a săptămânii, duminica, foarte de dimineață au venit ele la mormânt aducând miresmele pe care le pregătiseră.” (Luca, 24:1)

„Iar în ziua întâi a săptămânii, dumineca, Maria Magdalena a venit la mormânt dis-de-dimineață.” (Ioan, 20:1)

Creștinii ortodocși care țin la învățăturile Biblice sunt de acord cu hotărârea luată de Patriarhia Română și au început încă din 2011 să își însușească informația, considerând și ei că duminica este prima zi a săptămânii. Dar există și persoane care nu concep asocierea dintre adjectivul „prima” și ziua de duminică. De ce? Explicația este cât se poate de simplă! Unii oameni se raportează strict la săptămâna de muncă și consideră că sâmbăta și duminica sunt cele două zile de relaxare, care încheie ciclul de muncă depusă de luni până vineri.

Tu de care parte a baricadei te situezi?

Puterea vindecătoare a Psalmului 142: cine trebuie să citească această rugăciune miraculoasă

Surse foto: FreepikUnsplash

Surse articol: AdevarulNoutati OrtodoxeBibliaortodoxaProstemcell

Articolul urmator
Când au voie să se împreuneze soții, conform Bisericii: „Căsătoria a fost lăsată de Dumnezeu pentru nașterea de copii, dar...”
Când au voie să se împreuneze soții, conform Bisericii: „Căsătoria a fost lăsată de Dumnezeu pentru nașterea de copii, dar...”
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?
Incepe quiz
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.