Influenta mass-media asupra tinerilor: standarde de frumusete nerealiste
Cuprins
- Influenta mass-media si imaginea despre sine a tinerelor
- Influenta mass-media: poze cu vedete inainte si dupa prelucrarea in Photoshop
Factorii socio-culturali joaca un rol important in formarea opiniei despre sine a fiecarei persoane. Adesea, standardele de frumusete sunt impuse de reviste de moda sau de televiziune si ii conduc pe tineri catre o imagine distorsionata a propriului corp, un regim alimentar nesanatos si, in cazuri mai grave, la dezvoltarea unor boli de nutritie in urma unor diete drastice. Astfel, influenta mass-media asupra tinerilor este de multe ori negativa, deoarece creeaza idealuri false de frumusete si o scadere considerabila a stimei de sine, din cauza standardelor mult prea inalte.
Influenta mass-media si imaginea despre sine a tinerelorNu este departe de adevar opinia conform careia mijloacele de comunicare in masa isi lasa amprenta in mod negativ asupra perceptiei despre sine a tinerelor. Revistele, programele TV si productiile cinematografice promoveaza frecvent si cu insistenta o imagine idealizata a femeii, glorificand siluetele slabe si gestionarea stricta a regimului alimentar. In acelasi timp, persoanele supraponderale sunt stigmatizate, iar grasimea corporala este privita cu dispret, ca ceva nesanatos, urat si imoral. |
Si mai ingrijorator este faptul ca aceste imagini omniprezente, care stabilesc idealul de frumusete, nu sunt privite ca ceva iesit din comun, greu sau imposibil de obtinut, ci se impun ca exemple de "succes" in ceea ce priveste ingrijirea corporala.
Influenta mass-media asupra imaginii despre sine a tinerelor poate fi extrem de daunatoare. Toate mesajele si imaginile care promoveaza idealuri nerealiste despre cum ar trebui sa arate o femeie ca sa fie frumoasa, nu fac altceva decat sa o transforme pe aceasta intr-un obiect sexual si sa echivaleze feminitatea cu aspectul fizic. Din aceasta cauza, multe tinere devin obsedate strict de felul in care arata, iar aceasta fixatie este baza dezvoltarii unor boli de nutritie grave, precum anorexia sau bulimia.
In vreme ce este important sa mancam sanatos si sa ne respectam corpul, avand grija de el, normele stricte impuse de mass-media au urmari psihologice adanci: nimeni nu este suficient de bun, suficient de aratos, suficient de slab etc. De fiecare data cand deschizi o revista sau dai pe un post TV, vezi persoane frumoase si automat te compari cu ele.
Adevarul este, insa, ca nu exista perfectiune fizica si nici nu trebuie sa devina un scop in viata nimanui. Nici macar vedetele pe care le admiram atat de mult nu au trupuri lipsite de imperfectiuni, dupa cum vei vedea in videoclipul de mai jos.
Influenta mass-media: poze cu vedete inainte si dupa prelucrarea in Photoshop
Vedetele sunt adevarate modele pentru tineri si o mare parte din influenta pe care o are mass-media asupra acestora se propaga prin imaginile idealizate ale persoanelor celebre. Trebuie sa recunoastem, cu totii ne-am dori sa fim bogati, cunoscuti si, pe deasupra, frumosi. Adesea, insa, uitam ca ceea ce vedem in reviste si in filme poate fi prelucrat in programe speciale. Iata un clip care iti arata diferentele dintre pozele cu vedete needitate si cele editate:
Asadar, influenta pe care mass-media o are asupra publicului, in special asupra celui feminin, poate fi negativa si poate crea idealuri false de frumusete. Este in regula sa vrem sa fim sanatoase si sa aratam bine, dar extremele sunt intotdeauna periculoase. Orice femeie ar trebui sa invete sa se simta bine in propria piele si sa nu uite o vorba care pe cat este de folosita, pe atat este de adevarata: frumusetea vine in primul rand din interior!