Ce este ploaia acidă și cum ne poate afecta viața

Ce este ploaia acidă și cum ne poate afecta viața
Redactor Raluca Margean
Marţi, 30.07.2024

Ploaia acidă reprezintă una dintre cele mai semnificative provocări de mediu ale vremurilor noastre, având un impact profund și adesea devastator asupra ecosistemelor, infrastructurii și sănătății umane. În acest articol vom afla mai multe despre ce este ploaia acidă, de ce se formează și care sunt efectele negative ale acestui fenomen!

Cuprins

Ce este ploaia acidă?

Ploaia acidă sau depunerea acidă este un termen larg care include orice fenomen atmosferic cu componente acide care cad la pământ din atmosferă în forme umede sau uscate. Componentele acide pot fi acidul sulfuric sau azotic, iar fenomenele atmosferice pot include ploaie, zăpadă, ceață, grindină sau chiar praf acid.

Ploile acide apar atunci când dioxidul de sulf (SO2) și oxizii de azot (NOX) sunt emiși în atmosferă și transportați de vânt și curenții de aer. SO2 și NOX reacționează cu apa, oxigenul și alte substanțe chimice pentru a forma acizii sulfuric și azotic. Aceștia se amestecă apoi cu apă și alte materiale înainte de a cădea la pământ.

Cauzele ploii acide

În timp ce o mică parte din SO2 și NOX care provoacă ploile acide provine din surse naturale, cum ar fi vulcanii, cea mai mare parte provine din poluare.

Poluarea atmosferică
Sursa foto: Pexels.com

Principalele surse de SO2 și NOX din atmosferă sunt:

  • Arderea combustibililor fosili pentru a produce energie electrică
  • Vehicule și echipamente grele
  • Producție, rafinării de petrol și alte industrii

Vânturile pot sufla SO2 și NOX pe distanțe lungi și peste granițe, ceea ce face ca ploaia acidă să fie o problemă pentru toată lumea și nu doar pentru cei care locuiesc în apropierea acestor surse.

Cum se măsoară ploaia acidă?

În general, aciditatea și alcalinitatea sunt măsurate folosind o scară de pH pentru care 7,0 este neutru. Cu cât pH-ul unei substanțe este mai scăzut (mai mic de 7), cu atât aceasta este mai acidă; cu cât pH-ul unei substanțe este mai mare (mai mare de 7), cu atât este mai alcalină.

Ploaia normală are un pH de aproximativ 5,6. Ea este ușor acidă deoarece dioxidul de carbon (CO2) se dizolvă în apă formând acid carbonic slab. Ploaia acidă are de obicei un pH între 4,2 și 4,4.

Spre deosebire de depunerea umedă, depunerea uscată este dificil și costisitor de măsurat.

Efectele ploii acide

Acizii formați în atmosferă cad pe pământ sub formă de ploaie, zăpadă, ceață sau chiar particule uscate, ducând la acidificarea solului, apelor de suprafață, vegetației și faunei.

Efectele ploii acide asupra peștilor și faunei sălbatice

Efectele ecologice ale ploii acide sunt observate cel mai clar în mediile acvatice, precum râuri, lacuri și mlaștini. Unele tipuri de plante și animale sunt capabile să tolereze ape acide, însă altele sunt mai sensibile la acid și vor muri pe măsură ce pH-ul scade. De exemplu, la un pH 5, majoritatea ouălor de pește nu pot ecloza. La un pH mai scăzut, vor muri și unii pești adulți.

Broaștele au un pH critic în jurul valorii de 4, iar unele insecte  este posibil să nu supraviețuiască la pH sub 5,5.

Efectele ploii acide asupra plantelor și copacilor

Pădure cu copaci morți
Sursa foto: Pexels.com

Ploaia acidă omoară copacii. Ploaia acidă scoate aluminiul din sol și elimină mineralele și substanțele nutritive de care copacii au nevoie pentru a crește.

La altitudini mari, ceața acidă și norii ar putea îndepărta nutrienții din frunzișul copacilor, lăsându-i cu frunze și ace moarte. Copacii sunt apoi mai puțin capabili să absoarbă lumina soarelui, ceea ce îi face slabi și mai puțin capabili să reziste la temperaturi de îngheț.

Poluarea cu azot

Nu doar aciditatea ploii acide poate cauza probleme. Ploaia acidă conține și azot, iar acest lucru poate avea un impact asupra unor ecosisteme. De exemplu, poluarea cu azot în ape duce la scăderea populațiilor de pești și crustacee în unele zone.

Efectele ploii acide asupra materiale

Nu toate depunerile acide sunt umede. Uneori și particulele de praf pot deveni acide, iar aceasta se numește depunere acidă uscată. Când ploaia acidă și particulele acide uscate cad pe pământ, acidul azotic și sulfuric care fac particulele acide pot ateriza pe statui, clădiri și alte structuri artificiale și pot deteriora suprafețele acestora. Particulele acide corodează metalul și fac ca vopseaua și piatra să se deterioreze mai repede. De asemenea, murdăresc suprafețele clădirilor și ale altor structuri, iar consecințele acestor daune pot fi costisitoare, deoarece materialele deteriorate trebuie reparate sau înlocuite.

Efectele ploii acide asupra sănătății umane

Mersul pe jos în ploaie acidă sau chiar înotul într-un lac afectat de ploaia acidă nu este mai periculos pentru oameni decât mersul în ploaie normală sau înotul în lacuri neacide. Cu toate acestea, atunci când poluanții care provoacă ploaia acide - SO2 și NOX, precum și particulele de sulfat și nitrați - se află în aer, aceștia pot fi dăunători pentru oameni.

SO2 și NOX reacționează în atmosferă pentru a forma particule fine de sulfat și nitrați pe care oamenii le pot inhala în plămâni. Studiile științifice au arătat că aceste particule pot afecta negativ inima și pot crește riscul de atacuri de cord. De asemenea, ploaia acidă poate avea efecte negative și asupra funcției pulmonare, provocând dificultăți de respirație pentru persoanele cu astm bronșic.

Curiozități despre ploaia acidă

Iată câteva curiozități despre ploaia acidă:

1. Conceptul de ploaie acidă a fost introdus pentru prima dată în secolul al XIX-lea de către chimistul scoțian Robert Angus Smith, care a observat că ploaia tinde să fie mai acide în zonele cu mai multă poluare a aerului și clădirile se prăbușesc mai repede în zonele în care este ars cărbune.

2. Între anii 1970 și 1980, oamenii de știință au înregistrat niveluri de pH de până la 2,1 a ploilor acide, de aproximativ 1.000 de ori mai acid decât ploaia normală.

3. Acizii din ploaia acidă pot fi transportați pe distanțe mari de vânturi, afectând regiuni aflate la sute sau chiar mii de kilometri de sursa de poluare.

4. Solurile afectate de ploaia acidă pot rămâne infertile timp de decenii. Reparația acestora necesită timp și efort considerabil, deoarece reechilibrarea pH-ului și refacerea conținutului de nutrienți pot fi procese lente.

5. Unele efecte ale ploii acide sunt reversibile. De exemplu, lacurile și râurile pot reveni la condițiile normale odată ce emisiile de poluanți sunt reduse și pH-ul apei se stabilizează.

6. Clean Air Act este o lege federală în Statele Unite care stabilește standarde de calitate a aerului pentru a reduce emisiile de poluanți atmosferici și pentru a aborda diverse probleme legate de calitatea aerului, cum ar fi smogul, ploaia acidă și substanțele care afectează stratul de ozon.Când a fost introdusă în anii 1980, scopul său era o reducere cu 50% a emisiilor de dioxid de sulf față de nivelurile din 1980 din SUA. Acest obiectiv a fost atins în 2008, cu doi ani înainte de termenul limită, care a fost stabilit pentru 2010. Emisiile de dioxid de sulf au scăzut de la 17,3 milioane de tone în 1980 la 7,6 milioane de tone în 2008, mai puțin decât cele 8,95 milioane de tone necesare până în 2010.

Așadar, ploaia acidă este un fenomen atmosferic dăunător ecosistemului, materialelor și sănătății umane. El apare din cauza poluării, n mare parte de activitățile industriale și de arderea combustibililor fosili. 

Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com

Surse articol: Epa.govSmithsonianmag.com

Articolul urmator »
Rodica, fiica Mamei Omida, dezvăluiri uluitoare despre vrăjitorie. „Mama mea era singura vrăjitoare care știa cum te cheamă de când intrai în cameră"
Rodica, fiica Mamei Omida, dezvăluiri uluitoare despre vrăjitorie. „Mama mea era singura vrăjitoare care știa cum te cheamă de când intrai în cameră"
Ramona Jurubita | Miercuri, 10.07.2024
Incepe quiz
Cum este viata ta in aceasta etapa?
Cum este viata ta in aceasta etapa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (3)

Ne găsești pe