Irene Ioana Stanciu, o poveste de dragoste cu dansul, care a ajuns până în America

Irene Ioana Stanciu, o poveste de dragoste cu dansul, care a ajuns până în America

Redactor Divahair.ro

Fascinați și inspirați de efortul sportivilor de la Olimpiada, am vrut să stăm de vorbă cu oameni pasionați de ceea ce fac, care câștigă competiții făcând ceea ce le place. Am ales, însă, nu o probă de Olimpiadă, ci una mai romantică și, poate, mai pasională.

Am stat așadar de vorbă cu Irene Ioana Stanciu, profesor-coregraf și dansator profesionist la Ballroom Dancing în Statele Unite. Ea ne-a mărturisit că vrea ca prin meseria sa să schimbe cât mai multe vieți în bine, pentru că știe că dansul are această putere.

Când ai început să dansezi? Care sunt primele amintiri legate de dans?

Am început cursurile de dans la 7 ani. Nu știam la ce să mă aștept, știam doar că sunt fascinată de tot ce înseamnă dans. Adoram să dansez.

La 10 ani am plecat la București, pentru a urma baletul la nivel profesionist la”Liceul de Coregrafie Floria Capsali”, singura școală de profil din țară la acea vreme. 9 ani, aici a fost acasă, cu bine, cu emoții, cu lacrimi, dar mai ales cu succese acumulate la numeroasele spectacole interșcolare.

Irene Ioana Stanciu

Dar pe lângă pasiune și talent, de ce mai e nevoie pentru a deveni un dansator profesionist?

Ooooo, de multă, multă muncă, disciplină, reguli, efort fizic, durere câteodată, și iar pasiune, disciplină, muncă, reguli și structură.

Când ți-ai dat seama că dansul este meseria pe care vrei să o faci?

Cred că am știut dintotdeauna. Pe măsură ce dansam, deveneam tot mai dependentă de dans. Mi-am dat seama rapid că pot și mai ales, vreau să dansez. Și așa, din pasiune s-a născut povestea mea de dragoste cu dansul. Pasiune, care nu știam încă unde mă poate duce, dar știam că îmi doresc să devin dansator profesionist.

dansatori la competitie

Când ai devenit dansator profesionist?

La 16 ani, m-am înscris în paralel și la cursuri de dans sportiv. După terminarea liceului în 2002 am urmat ”Universitatea de teatru și film”, secția coregrafie. Am continuat și orele de dans sportiv, începând să particip la numeroase concursuri naționale și internaționale, unde am obținut rezultate foarte bune.

Și primele premii importante când au apărut?

Din fericire, toată muncă noastră avea să dea roade și să ne aducă recunoaștere. Provocare după provocare, împreună cu partenerul meu de dans de atunci, înarmați cu un munte de perseverență, am urcat treaptă cu treaptă.

Am obținut Locul 1 în diferite concursuri interne și internationale, iar în 2005 am câștigat prima finală la Campionatul Național la secțiunea ”Standard”. A fost, totodată, primul an în care am fost declarați Viceampioni Naționali la sectiunea 10 Dansuri.

Începând cu același an, 2005, am fost desemnați singura pereche care să reprezinte România la Campionatele Europene si Mondiale de 10 Dansuri, ceea ce a fost o mare bucurie și realizare pentru noi.

Timp de 6 ani consecutivi, am obtinut titlul de vicecampioni ai Romaniei la 10 Dansuri continuând să reprezentăm România la Campionatele Europene și Mondiale în fiecare an.

În 2011 am obținut titlul de Campioni Naționali la 10 Dansuri, cel mai important rezultat al carierei mele până atunci.

competitie de dans

Ce te motiveză zi de zi?

Fiecare zi, săptămână, an, etapă din povestea mea de dragoste cu dansul mi-a adus atât de multe satisfacții. Și recunosțință, că fac zi de zi ceea ce iubesc și pentru că întâlnesc în drumul meu oameni mânați de aceeași pasiune pentru dans. Am antrenat, de exemplu, multe perechi de copii si adolescenți, care au avut rezultate foarte bune pe plan intern și international la dans sportiv.

Povestește-ne cum ai ajuns în America?

În 2015 am obținut un contract de muncă ca dansator și profesor profesionist în America, la un studio de dans foarte cunoscut în toată lumea, respectiv franciza Arthur Murray Dance Studios.

Și ce faci acolo este diferit de ce făceai în țară?

În America, dansul este privit diferit. Am avut studenți cu vârste între 15 ani și 80 de ani. Da, 80 de ani, pentru că, aici, dansul, atâta timp cât este un hobby, este apreciat la orice vârstă și nivel de pregătire. Cât timp există pasiune, nu există ”nu pot” sau ”e prea târziu”. Dansul schimbă vieți..

Dans modern

Care sunt cele mai importante competiții la care ai participat în America?

În 2017 am început să particip în America la concursuri de dans, divizia de profesioniști, având ca partener un italian și abordând un nou stil de dans foarte popular aici: Professional American Smooth.

Spre surprinderea mea, am avut rezultate foarte bune într-un timp scurt. Bineînțeles, a fost multă muncă și perseverență, dar toate acestea ne-au adus și un munte de satisfacție.

Dar cele mai importante premii?

Am câștigat numeroase concursuri, clasându-ne în primele 3 perechi din lume la secția Professional American Smooth, în compania Arthur Murray.

Câteva exemple:

  • Barcelona 2017- Dance O Rama locul 1
  • New York 2018- World Dance O Rama locul 3
  • Cancun 2019- Dance O Rama locul 1
  • San Diego 2019- World Dance O Rama locul 3
  • Foxwoods 2019- Dance O Rama locul 1

Despre experiența de profesor, ce ne poți spune?

În paralel cu cariera de dansator profesionist, am avut rezultate foarte bune și ca profesor, devenind Dance Director pentru 5 studiouri din New Jersey. Acolo, am antrenat angajații cum să devină mai buni dansatori și profesori de dans. Am fost invitată să arbitrez evenimente de dans în cadrul companiei și să țin lecții la seminariile organizate de companie pentru toti angajații

Și în prezent ce faci?

În prezent, sunt profesor-coregraf profesionist la Ballroom Dancing în Statele Unite.

Așadar, continui să dansez profesionist, să predau dansul și să ajut profesorii cu experiență mai puțină să avanseze și să-și îmbunătățească cunoștințele în domeniul dansului. Și asta îmi doresc să fac toată viața. Să schimb, prin dans, cât mai multe vieți în bine. Pentru că știu că dansul are această putere.

În încheiere, te rugăm să ne spui ce iubești cel mai mult la meseria ta?

Iubesc faptul, că prin dans, fac oamenii mai fericiți, mai veseli, mai bine, mai entuziasmați, mai bucuroși, mai activi. Dansul le face viața mai frumoasă.

Articolul urmator
Care este semnificația numărului de înger 0000 în viață și în dragoste
Care este semnificația numărului de înger 0000 în viață și în dragoste

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.