Legenda fiolei cu sângele Mântuitorului. Biserica Sfântului Sânge din Bruges, Belgia, găzduiește o asemenea relicvă impresionantă

Legenda fiolei cu sângele Mântuitorului. Biserica Sfântului Sânge din Bruges, Belgia, găzduiește o asemenea relicvă impresionantă

Ramona Jurubita

Există multe legende care le dau fiori oamenilor din lumea întreagă, însă numai una a fost acceptată și de biserică, fiindcă are legătură cu un moment important în istoria creștinismului: răstignirea lui Iisus Hristos.

Ai auzit vreodată de fiola care ar conține sângele Mântuitorului? În Biserica Sfântului Sânge, ridicată în anul 1149 în Bruges, Belgia, există o fiolă în care se presupune că ar exista sângele lui Iisus. Chiar dacă în Biblie nu se menționează nicăieri existența acestui obiect, povestea lui a fost scrisă într-o Evanghelie apocrifă.

Se pare că Sfântul Iosif din Arimateea a păstrat o bucată din pânza cu care a spălat trupul Mântuitorului după răstignire, înainte de a-l îngropa. Toate informațiile cunoscute de creștini dau o oarecare credibilitate acestei ipoteze, mai ales dacă ne amintim că Iosif a avut curajul să-i ceară lui Pilat trupul răstignit al lui Hristos pentru a-l înmormânta. Nu este exclus ca el să fi păstrat această pânză pe care s-a impregnat sângele sfânt.

Pânza cu pricina a fost păstrată într-o fiolă care ar fi ajuns, în Evul Mediu, în posesia regelui Ierusalimului, Baldwin al III-lea. Acesta a vrut să își arate aprecierea față de cumnatul său, Thierry de Alsacia, al cincisprezecelea conte al Flandrei (între 1128 și 1168), pentru sprijinul pe care l-a oferit creștinilor în cea de-a doua Cruciadă, așa că i-a dăruit lui obiectul prețios.

Biserica Sfântului Sânge, care poate fi vizitată în Bruges, Belgia este, de fapt, capela contelui de Flandra, unde acesta a așezat această relicvă la loc de cinste. Este o biserică romano-catolică, pe care locuitorii și turiștii o admiră de fiecare dată când se apropie de ea și se minunează când îi calcă pragul. Acolo pot descoperi principalul punct de atracție al Pieței Burg din centrul orașului Bruges: fiola cu sângele sfânt.

Biserica Sfântului Sânge din Piața Burg, în centrul orașului Bruges din Belgia
Biserica Sfântului Sânge din Bruges, Belgia

Inițial, pânza cu sângele lui Iisus Hristos a fost pusă într-un tub de cristal, ce seamănă izbitor cu sticlele de parfum care se fabricau la începutul epocii medievale. Acest tub a fost sigilat cu aur la capete.

În cele din urmă, pentru a fi în siguranță, fiola a fost introdusă într-un recipient de sticlă mai mare, decorat cu îngeri și pietre prețioase.

Fiola nu a fost deschisă niciodată și conținutul ei nu a fost analizat. Asta înseamnă că nu avem garanția autenticității sale. Totuși, sticla din care a fost făcută a fost examinată de specialiști și s-a constatat că provine din atelierele de sticlărie din Constantinopol și că datează din secolele al XI-lea sau al XII-lea.

Acest „monument al credinței” poate fi admirat în biserica din Belgia, acolo unde este păstrat cu mare grijă și astăzi, poziționat în partea dreaptă a altarului.

Sângele lui Iisus Hristos ne curăță de păcate?

„Iar Sângele lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, oare nu ne curățește de tot păcatul, cum spune ucenicul Lui cel iubit? Ba da, ne curățește.” - se arată în opera „Cunoașterea de Dumnezeu și cunoașterea de sine”, de Sfântul Ioan de Kronstadt (publicată la Editura Sofia, București 2010, p. 116).

Pornind de la această idee, mulți creștini vor să atingă fiola sfântă pentru a simți că păcatele lor au fost iertate. Trebuie să știi însă că nu oricine are voie să pună mâna pe obiectul prețios sau, cel puțin, nu înainte de a fi binecuvântat de doi preoți de acolo, îmbrăcați în straie albe. Aceștia le înmânează oamenilor care vin în biserică un pliant cu o rugăciune scrisă în opt limbi străine: „Doamne, tu ești sursa iubirii. Ai arătat-o prin Iisus, care și-a vărsat sângele pentru noi. Noi îți cerem: deschide inimile noastre, să fie la fel de generoase ca a Ta. Dă-ne o inimă dornică de a sluji altora. Să fim expresia zâmbetului tău în lume”.

Abia după rostirea acestor cuvinte, oamenii se pot apropia de cutia care adăpostește fiola cu pricina.

Este o poveste foarte interesantă, nu? Unii nu cred că sângele ar aparține Mântuitorului, dar există o mulțime de persoane care venerează acest obiect.

Acatistul Sfântului Andrei te ajută să ții bolile și blestemele la distanță

Surse foto: Youtube, iStock

Surse articol: YoutubeAncient-originsOrtodocsiDCnewsDoxologia

Articolul urmator
Acatistul Sfântului Duh, rugăciunea de Rusalii pentru luminarea minții
Acatistul Sfântului Duh, rugăciunea de Rusalii pentru luminarea minții
Răspunde la 7 întrebări și ghicim prima literă din numele sufletului tău pereche!
Incepe quiz
Răspunde la 7 întrebări și ghicim prima literă din numele sufletului tău pereche!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.