Libraria franceza C'arthe: carte si ceai!

Libraria franceza C'arthe: carte si ceai!

Laura Chivu

Astazi am pregatit o mica poveste si o surpriza pentru iubitorii scriiturii franceze - dupa '89 piata cartii s-a cufundat in haos, acest domeniu fiind considerat nerentabil in conditiile in care cererea de carte a devenit din ce in ce mai restransa din diverse motive: fie din ratiuni economice - cartile din Romania avand in general un pret exagerat, fie din dezinteres - lectura nemaifiind pentru multi un mod placut de a-si petrece timpul (liber sau nu) in conditiile in care viata cotidiana a devenit din ce in ce mai alerta si strans legata de ultimele descoperiri tehnologice.

 

Pe piata cartea franceza a avut si mai mult de suferit, factorilor mai devreme enumerati adaugandu-li-se pierderea intaietatii in randul tinerilor a limbii franceze in contextul unei societati tot mai "anglicizate". Practic in Romania (tara membra a Uniunii Francofone) nu se mai gaseau carti in limba franceza decat uitate prin anticariate si unele librarii cu o mica sectiune dedicata literaturii in limba lui Molière, insa titlurile gasite, pe langa faptul ca erau cel mult de ordinul zecilor, erau volume cunoscute ale autorilor clasici sau carti de specialitate.  

 

Asa a luat fiinta C'arthé, prima librarie de carte franceza din Romania deschisa la sfarsitul lunii iunie intr-un apartament cochet situat la parterul unui imobil interbelic, localizat la intersectia dintre strazile Jean-Louis Calderon si C.A Rosetti, la cinci minute de mers pe jos dinspre Piata Rosetti spre gradina Icoanei si aceeasi distanta dinspre Bulevardul Magheru catre Calea Mosilor.  

 

Selectia cartilor a fost atent facuta astfel incat printre autori se regasesc castigatori ai premiilor Goncourt, Renaudot si Femina alaturi de "perdanti" care au ramas deocamdata doar cu statutul de finalisti in cadrul galelor de decernare a celor mai importante premii literare din Franta. Nu au fost omisi nici autorii romani care au publicat sau au fost tradusi in limba franceza precum Eugene Ionesco, Emil Cioran, Paul Goma, Mircea Cartarescu, Panait Istrati sau Mihail Sebastian, etc.  

 

C'arthe este un loc linistit, cu o lumina aproape pierduta din veioze, o muzica soptita aproape si carti pline de accentele unei limbi romantice. Puteti sa va opriti si sa cititi fara nicio graba, deoarece C'arthé are ceaiuri de la Palais de Thes, pentru toate gusturile: verzi, oolong, negre, albe, rosii, simple sau aromate cu adaosuri de condimente si flori, incununate cu turta dulce si  délice de thé marron au thé fumé de Taiwan, adica un fel de dulceata de castane cu ceai afumat taiwanez. 

 

Ceaiurile se servesc cu zahar sau miere, in ceainice de 300ml si costa 9,5, 12,5 sau 14,5 lei, deliciile sunt 6,5 lei farfurioara, iar turta dulce 8,5 lei. Daca va face ceva cu ochiul din meniu sau daca nu va mai puteti desparti de ceaiul ales ori de modelul de ceainic, inainte sa plecati faceti o oprire si in magazinul ceainariei.


Am descoperit ca spatiul ceainariei e mai versatil decat ai zice la prima vedere: vinerea gazduieste ateliere de creatie pentru copii, se fac ateliere si pentru adulti, se tin concerte si se anunta si alte evenimente interesante.

 

Ceainaria este deschisa zilnic de la 12 la 22, se afla pe strada C.A. Rosetti la nr. 38, ap. 2, telefon 021 319 27 24. Lectura placuta!

Sursa foto: www.c-arthe.blogspot.com

 

Articolul urmator
Rugăciunea celor 9 marți poate îndepărta neliniștea sufletească dacă este rostită ca la carte, cu o candelă aprinsă alături
Rugăciunea celor 9 marți poate îndepărta neliniștea sufletească dacă este rostită ca la carte, cu o candelă aprinsă alături
Ce carte de joc te reprezinta?
Incepe quiz
Ce carte de joc te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.9 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Georgeta S (anonim)
    29 ianuarie 2010 09:09

    Minunata idee. Am mai vazut-o si in alte orase mari din tara. Din pacate, in orasele mici, nu cred ca ar avea succes un asemenea gen de afacere.