Liridele, cea mai spectaculoasă ploaie de stele din 2017: ce sunt și când se văd cel mai bine

Liridele, cea mai spectaculoasă ploaie de stele din 2017: ce sunt și când se văd cel mai bine

Roxana R

Liridele sunt printre cele mai spectaculoase ploi de stele care au loc în fiecare an. Le poți admira în curând, în noaptea de 22 spre 23 aprilie, dacă va fi cer senin și vei ieși undeva în afara orașului, unde este întuneric.

Ploaia de stele căzătoare Liride durează mai multe zile. În 2017, fenomenul are loc în intervalul 16-25 aprilie, însă în noaptea de 22 spre 23 aprilie va fi atins apogeul acestei ploi de stele. În această noapte poți vedea chiar și 20 de meteori pe oră.

Ce sunt Liridele și cum apar aceste stele căzătoare

Stelele căzătoare pe care le vei vedea sunt resturi ale cometei Thatcher (numită și C/1861 G1). Mai exact, sunt particule din coada acestei comete, care se intersectează cu planeta noastră, ard în atmosfera terestră și astfel apar aceste „stele căzătoare”. Fragmentele din coada cometei ard la o altitudine de peste 177 de kilometri și sunt complet distruse, deci nu există vreun risc de impact.

Fenomenul Liridelor reprezintă unul dintre cei mai vechi curenți de meteori observați de oameni. A fost consemnat prima dată în anul 687 î.e.n., în documentele scrise de astronomii chinezi. Numele de „Liride” vine de la constelația Lira, care este în direcția de unde par să vină meteorii. Aceștia par să provină din constelația Lira și din apropierea stelei Vega.

Cei mai mulți meteori au și o coadă luminoasă în urmă, însă nu toți. Fenomenul apare din cauza gazului ionizat, care arde în atmosferă.

Cum poți admira ploaia de stele Liride în 2017

Pentru a admira această spectaculoasă ploaie de stele, nu ai nevoie de instrumente speciale și nici nu trebuie să mergi la un observator astronomic. Trebuie doar să te uiți spre cer, după miezul nopții sau înainte de răsăritul soarelui. Desigur, trebuie să ai noroc de cer senin.

Cel mai bine este să mergi într-o zonă unde nu există lumină artificială, de exemplu pe câmp sau la munte. Meteorii pot să apară din orice direcție, deci nu trebuie să te uiți într-o anumită zonă a cerului, spun experții de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Capitală.

ploaie de stele, meteori

Anul acesta, Luna este aproape de faza de Lună Nouă, prin urmare lumina pe care o va emite va fi foarte slabă și nu te va împiedica să vezi ploaia de stele. 

Recordul absolut pentru numărul de meteori observați în timpul ploii de stele Liride a fost în anul 1982, când au fost văzutți 100 de meteori pe oră, deasupra Statelor Unite. De asemenea, un număr aproape la fel de mare a fost raportat în anul 1922, deasupra Greciei, și în 1945, deasupra Japoniei.

În clipul video de mai jos poți vedea cum arată o ploaie de stele Liride și la ce anume te poți aștepta:

Iată, deci, la ce trebuie să te aștepți în timpul acestei ploi de stele, numită Liride. Poți vedea chiar și 20 de meteori pe oră, însă este posibil să observi numai 2 sau 3. Nu trebuie să fii dezamăgită! De aceea, contează foarte mult să găsești un loc izolat, fără lumină artificială, de unde poți vedea mai bine fenomenul.

Vezi și Testul Zeiței: cine te apreciază cel mai mult

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Top 10 rezoluții pentru 2023 care te ajută să duci anul cu bine la capăt
Top 10 rezoluții pentru 2023 care te ajută să duci anul cu bine la capăt

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.